Kansainvälisissä huippusarjoissa näytellyt Olli Haaskivi on vielä monelle suomalaiselle vieras – kuuluisan suvun vesa luo uraa maailmantähtien rinnalla - Viihde - Ilta-Sanomat

Kansainvälisissä huippusarjoissa näytellyt Olli Haaskivi on vielä monelle suomalaiselle vieras – kuuluisan suvun vesa luo uraa maailmantähtien rinnalla

Olli Haaskivi on tuttu muun muassa sarjoista The Sinner, Boardwalk Empire, The Deuce, Mr. Robot ja Manifest.

Julkaistu: 2.8. 8:31

Yhdysvalloissa syntynyt näyttelijä Olli Haaskivi on kuuluisaa suomalaista urheilusukua.

Nimi on suomalainen, Olli Haaskivi. Syntymäpaikka Cleveland ja nykyinen kotipaikka New York puhuvat amerikkalaisuuden puolesta.

Totta molemmat. Haaskivellä on kaksoiskansalaisuus, mutta hän ei ole koskaan asunut Suomessa.

Haaskiven nimeen voi täällä törmätä tv-sarjojen ja elokuvien lopputeksteissä. Viimeksi toukokuussa Yle Areenassa nähtävillä olleessa elokuvassa Maattomat.

Haaskivi, 33, on lisäksi näytellyt muun muassa elokuvassa Motherless Brooklyn, Netflix-sarjassa The Sinner, HBO:n sarjoissa Boardwalk Empire, The Deuce, Mr. Robot ja Manifest.

Roolit eivät ole olleet isoja, koska kilpailu on kovaa. Jokainen onnistunut työ on askel eteenpäin uralla.

– Olen asunut New Yorkissa kaksitoista vuotta. Paras tapa saada töitä on tehdä aina parhaansa ja olla yhteistyökykyinen, niin oikeat ihmiset muistavat sinut. Monet työt tulevat ihmisiltä, joiden kanssa olen aiemmin työskennellyt, Haaskivi kertoo IS:lle sähköpostitse.

– Minulla on myös agentti ja manageri, jotka lähettävät käsikirjoituksia. Ei ole väliä onko hahmo hauska tai pahis, kunhan rooli on hyvin kirjoitettu. Jos pidän jostakin, osallistun koekuvauksiin.

New York on ollut Olli Haaskiven koti jo 12 vuotta.

Vaikka suomalaiset eivät tunne Olli Haaskiveä, isä Kai Haaskivi tiedetään ainakin jalkapallopiireissä. Entinen HJK:n ja Kiffenin pelaaja on 12 maaottelun mies. Hän siirtyi 1970-luvun lopulla ammattilaiseksi Yhdysvaltoihin.

Siellä Haaskivi tunnetaan hallijalkapallon lajilegendana. Vuonna 2013 hänet nimettiin lajin Hall of Fameen. Pelaajauran jälkeen Haaskivi on toiminut valmentajana.

Lisää jalkapallokytköksiä löytyy aiemmasta sukupolvesta. Kain isä Olavi Haaskivi oli Suomen Palloliiton koulutuspäällikkö. Hänellä oli tärkeä merkitys suomalaisen jalkapallon valmennuksen kehittäjänä. Hall of Fame -miehiä hänkin. Suomalaisen jalkapallon kunniagalleriaan Olavi Haaskivi nimettiin 2010.

Kain lanko oli puolestaan suomilätkän legenda, NHL-edelläkävijä, ensimmäisenä suomalaisena Stanley Cupin finaalissa pelannut Matti Hagman. Matin poika Niklas Hagman, ex-NHL-pelaaja niin ikään, on Olli Haaskiven serkku.

Suvulla on vahvat urheiluperineet. Ollin veri veti toisaalle. Hän tiesi jo nuorena haluavansa näyttelijäksi.

– Synnyin Clevelandissa Ohiossa, mutta kasvoin Bradenton ja Sarasotan alueella Floridassa. Vanhemmat antoivat minun ja siskoni vapaasti tutkia omia kiinnostusten kohteitamme.

– Usein he veivät meidät katsomaan musikaaleja. Näin Catsin, Sound of Musicin, Peter Panin. Kiinnostus heräsi. Kymmenen vanhana tienasin jo vähän rahaa olemalla mukana teatteriesityksissä, Haaskivi muistelee.

Kameratöiden lisäksi Haaskivi esiintynyt teatterissa, muun muassa Off-Broadwaylla Frendit-sarjasta tutun Lisa Kudrowin kanssa.

Jalkapallolla oli nuoruudessa sijansa, mutta vain harrastusmielessä.

– Tykkäsin pelata isän kanssa takapihalla. Pelasin satunnaisesti joukkeissakin, mutta en ollut kovin hyvä. Eikä ollut mukava kohdata niitä paineita, joita valmentajat asettivat, koska olin Kain poika. Onneksi vanhemmat eivät painostaneet minua. Tiesivät varmaan, että en olisi kummoinen jalkapalloilija.

Teatterin ja elokuvan maailmassa Haaskivi tuntee olevansa kotonaan. Hän on kameratöiden lisäksi esiintynyt teatterissa, muun muassa Off-Broadwaylla Frendit-sarjasta tutun Lisa Kudrowin kanssa.

– Hän on yksi suosikkinäyttelijöistäni. Oli kiehtovaa päästä tekemään töitä ammattilaisen kanssa, jota olen koko ikäni katsonut ylöspäin. En uskonut, että niin voisi ikinä tapahtua.

Teatterissa on oma ainutlaatuinen viehätyksensä.

– Kun on hyvän ryhmän kanssa mukana hienossa näytelmässä, jota katsojat rakastavat, mikään ei ole parempaa.

Haaskivellä on Yhdysvaltojen ja Suomen kaksoiskansalaisuus.

Suuri yleisö oppii tuntemaan näyttelijät lähinnä elokuvista ja tv-sarjoista. Haaskiven mielestä työ kameran edessä on eri tavalla kiehtovaa. Yksi otto elää filmillä ikuisuuden. Tieto kuvaushetken ainutkertaisuudesta saa adrenaliinin virtaamaan.

Haaskiven suurimmat haaveet liittyvät nimenomaan kameratyöskentelyyn. Hän on tehnyt paljon pieniä rooleja, jotka vilahtavat kohtauksessa tai kahdessa ja rooleja, jotka ovat mukana parissa kolmessa jaksossa.

– Haluaisin vakiroolin jostain hyvästä tv-sarjasta. En välttämättä pääroolia, mutta sellaisen, että saisin toimia osana hyvää työryhmää, jossa roolihahmoa voisi kehittää useamman vuoden ajan. Se olisi unelmien täyttymys.

Haaskivi kasvoi perheessä, jossa puhuttiin suomea, koska myös äiti on suomalainen. Suomi oli ensimmäinen kieli, jonka Haaskivi oppi. Taito on sittemmin, jos ei kadonnut, niin jäänyt jumiin jonnekin aivojen sopukoihin.

– En puhunut paljoakaan englantia ennen esikoulua. Ymmärrän yhä suomea, mutta en pysty puhumaan sitä tuosta vain. Uskoisin, että taito palautuisi nopeasti, jos hiukan opiskelisin tai pakottaisin itseni puhumaan.

Kaksoiskansalaisena Haaskivellä on Yhdysvaltojen ja Suomen passit. Hän oli aikanaan pari vuotta kateissa Suomen viranomaisilta, kun virallisissa asiakirjoissa oli jotakin hämminkiä. Haaskivi päätyi kadoksissa olevien suomalaisten listalle.

– Minun piti käydä YK:ssa New Yorkissa selvittämässä asiaa ja allekirjoittamassa joitakin papereita.

Papereita tai ei, suomalaisuus asuu vahvana Haaskiven sydämessä. Koti oli suomalainen vaikka elämä fyysisesti oli Yhdysvalloissa.

– Tunnen olevani sekä amerikkalainen että suomalainen. Sisu on minulle tärkeä asia ja inspiraation lähde. Kuten myös Karl Fazerin suklaa.

– Suomessa en ole käynyt pitkään aikaan. Se on harmillista. Toivottavasti joku suomalainen ohjaaja lukee tämän haastattelun, lähettää käsikirjoituksen ja tarjoaa töitä. Olisin todella innoissani, kuten olisivat vanhempanikin.

Haaskivi on aina pitänyt kotikaupungistaan New Yorkista. Korona-ajat ovat vahvistaneet kiintymystä.

– Pidän myös Los Angelesista, jossa olen ollut usein töissä, mutta sydämessäni koen olevani newyorkilainen. Rakastan kaupungin monimuotoisuutta. Tänä erikoisena aikana on hienoa tuntea olevansa osa newyorkilaisten kokemaa yhteisöllisyyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?