Pop-ikoni David Bowien näyttävimpien asujen luoja Kansai Yamamoto on kuollut - Viihde - Ilta-Sanomat

Pop-ikoni David Bowien näyttävimpien asujen luoja Kansai Yamamoto on kuollut

Leukemiaa sairastanut Yamamoto muistetaan muun muassa hänen Bowielle suunnittelemistaan värikkäistä Ziggy Stardust -asuista.

Kansai Yamamoto oli muun muassa David Bowien stylisti.­

28.7. 8:50

Japanilainen muotisuunnittelija ja stylisti Kansai Yamamoto on kuollut. Yamamoto oli kuollessaan 76-vuotias. Hänet tunnettiin erityisesti David Bowien kuuluisien asujen luojana. Yamamoton perhe tiedottaa, että suunnittelija kuoli viime viikon tiistaina. Yamamoto kertoi alkuvuodesta saaneensa leukemiadiagnoosin. Asiasta kirjoittaa muun muassa BBC.

Yamamoton luomuksissa yhdistyivät hänen oma uniikki näkemyksensä ja perinteiset japanilaiset tyylit. Värikkäitä esiintymisasuja David Bowielle suunnitellut Yamamoto muistetaan suurieleisistä ja omaperäisistä töistään. Tunnetuimpia Yamamoton Bowielle suunnitelemia asuja on Aladdin Sane -kiertueen aikainen leveälahkeinen raidallinen haalariasu.

David Bowie Kansai Yamamoton suunnittelemassa värikkäässä esiintymisasussa.­

Yamamoto oli vuonna 1971 ensimmäinen japanilainen suunnittelija, jonka töitä esiteltiin Lontoon muotiviikolla. Tuon näytöksen jälkeen hän alkoi tehdä yhteistyötä japanilaisesta Kabuki-teatterista kiinnostuneen David Bowien kanssa. Yamamoto suunnitteli esiintymisasuja Bowien Ziggy Stardust- ja Aladdin Sane -kiertueille. Sukupuolinormeja venyttävistä asuistaan tunnettu Yamamoto oli aikansa avantgardististen suunnittelijoiden edelläkävijöitä.

– Vaatteistani tuli osa Davidia, hänen kappaleitaan ja hänen musiikkiaan. Niistä tuli osa viestiä, jonka hän välitti maailmalle. Hän halusi mennä jopa vielä vähän hullumpaan suuntaan, Yamamoto kertoi Hollywood Reporterille vuonna 2016.

Yamamoton Bowielle suunnittelema kuuluisa haalariasu vuodelta 1973.­

Vuonna 2016 kuolleen Bowien lisäksi Yamamoton luomuksia nähtiin muidenkin huippuesiintyjien yllä. Hänen vaatteitaan ovat käyttäneet muun muassa Elton John, Stevie Wonder ja John Lennon. Myös Lady Gaga on nähty yllään Yamamoton kätten jälkeä. Yamamoto kiersi kansainvälisillä muotiviikoilla esittelemässä töitään aina vuoteen 1992 saakka.

Yamamoto suunnitteli muutakin kuin vaatteita. Hän suunnitteli Tokion vuoden 2008 G8-kokouksen tiloja ja tapahtumia, ja Tokion keskustasta lentokentälle vievän junan. Muotiuran lisäksi Yamamoto suunnitteli Super Show -tapahtumia, jotka yhdistivät musiikkia, muotia ja tanssia. Yamamoto palkittiin uransa aikana monia kertoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?