Virve Rosti vieraili Jope Ruonansuun luona kaksi viikkoa ennen tämän kuolemaa – yksi seikka sai huolestumaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Virve Rosti vieraili Jope Ruonansuun luona kaksi viikkoa ennen tämän kuolemaa – yksi seikka sai huolestumaan

Laulaja Virve Rosti muistelee kansantaiteilijaa lämpimästi.

26.7.2020 13:13

Koko kansan rakastaman viihdetaiteilija Jope Ruonansuun kuolema on koskettanut syvästi suomalaisia. Jorma Olavi Ruonansuu menehtyi lauantaina 18. heinäkuuta pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 56-vuotiaana.

Taiteilijan läheiset seurasivat vierestä Ruonansuun armotonta sairautta. Läheisten mukaan hän uskoi viimeiseen asti selviävänsä.

Laulaja Virve Rosti oli Ruonansuun hyvä ystävä jo vuosikymmenten takaa. Syövästä kuullessaan Rosti oli musertunut.

Kaksi viikkoa ennen kansantaiteilijan kuolemaa Rosti vieraili Heinolassa Ruonansuun perheen luona. Pöydällä koreili mansikkakakku, josta tällä kertaa Jope jaksoi syödä ainoastaan pienen palasen.

–  Hän oli saanut uudenlaista syöpähoitoa yksityisessä sairaalassa ja lääkäreiltä toiveikkaita uutisia, Rosti kertoo heidän viimeisestä tapaamisestaan.

– Hän kuitenkin oli kuihtunut olemattomiin, hän lisää.

Virve Rostin mukaan heillä oli aina Jopen kanssa hauskaa yhdessä.­

Rostille jäi ystävästään lämpimiä muistoja. Hän tutustui viihdetaiteilijaan tämän kotikaupungissa Kemissä kerran keikkareissulla 1990-luvulla. Ruonansuu on muun muassa laulanut Rostin pojan häissä Enkeleitä toisillemme -kappaleen, ja heillä on myös yhteinen kummipoika.

Kaksikon reissuilla ei kuulemma koskaan ollut pulaa hauskuudesta. Eräällä risteilyllä laivan henkilökunta oli päästänyt kaksikon infopisteen mikrofoniin käsiksi. He päättivät tietysti ottaa tilanteesta kaiken irti.

– Koko laivan jengi sai hyvät naurut, kun kuulutettiin: ”huono äiti, huono äiti: lapsesi odottaa pää oven välissä” tai ”matkustaja krapulainen, matkustaja krapulainen: ota jotain”. Siitä tuli ihan klassikko, Rosti naurahtaa.

Laulaja kuvailee Ruonansuuta lämpimäksi ja herkäksi persoonaksi, joka osasi aistia ihmisiä ja yleisöä.

– Hän kasvoi isossa perheessä ja oli saanut hyväksyntää ja huomiota nimenomaan hauskuuttamalla. Voisin kuvitella, että kaikki lähti siitä, Rosti pohtii.

Jope Ruonansuu vuonna 2016.­

Ruonansuu kohtasi myös suosion varjopuolet.

– Toisaalta hän oli oman komiikkansa vanki. Liikkui hän missä tahansa, hänelle saatettiin huudella näitä Aatteleppa ite -tyyppisiä heittoja. Hän kuitenkin ymmärsi tämän suosion puolen.

Rosti muistaa, että Ruonansuu puhui paljon perheestään ja oli aina läsnä lastensa touhuissa.

– Kun Jope löysi Marin, hän vaikutti todella onnelliselta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?