Jope Ruonansuulla oli tekeillä jälkikasvulleen omistettu kirja – Lasse Lehtinen lupasi auttaa kustantajan etsimisessä - Viihde - Ilta-Sanomat

Jope Ruonansuulla oli tekeillä jälkikasvulleen omistettu kirja – Lasse Lehtinen lupasi auttaa kustantajan etsimisessä

Lasse Lehtisen mukaan Ruonansuu valitteli heidän viimeiseksi jääneessä puhelussaan, että terveys alkaa pettää.

­

21.7. 12:43

Viihdetaiteilija Jope Ruonansuun 30 vuotta tuntenut poliitikko, toimittaja ja kirjailija Lasse Lehtinen kertoo olleensa viimeisen kerran Ruonansuun kanssa yhteyksissä alkuvuonna, ennen kuin koronapandemia iski Suomeen. Lehtisen mukaan Ruonansuu valitteli tuolloin, että terveys alkaa pettää.

Lehtinen kertoo, että he soittelivat Ruonansuun kanssa silloin, kun oli asiaa. Viimeisellä kerralla he puhuivat puhelimessa Ruonansuun suunnitelmista tehdä kirja jälkikasvulleen.

Lehtisen mukaan kirjaprojektin ajatuksena oli, että Ruonansuu itse kuvittaisi teoksen yhdessä poikansa kanssa. Suunnitelma oli talvella vielä alkutekijöissään.

– En tiedä kuinka pitkälle hän oli sitä saanut. Hänellähän oli aina joku suunnitelma menossa. Sanoin, että yritän auttaa kustantajan löytymisessä sitten, kun se alkaa valmistua, Lehtinen sanoo.

Toimittajana, muusikkona ja kansanedustajana uraa luonut Mikko Alatalo kertoi aiemmin IS:lle, että vielä muutama viikko sitten he olivat jutelleet Ruonansuun kanssa yhteisestä konsertista, joka oli tarkoitus järjestää tänä kesänä. Hänen mukaansa taiteilijan kunto kuitenkin huononi.

– Jope soitti muutama viikko sitten, että keikka taitaa siirtyä ensi kesään. Jope sanoi olevansa huonossa kunnossa ja menettäneensä paljon painoa, Alatalo kertoo.

– Sitä kesää ei tullut Jopelle, hän jatkaa.

Lehtinen ja Ruonansuu ehtivät kokea vuosien varrella paljon yhdessä. He tekivät televisio-ohjelmia yhdessä, kun televisiokanava Nelonen aloitti toimintansa. Ruonansuu myös esiintyi Lehtisen syntymäpäiväjuhlilla.

Lasse Lehtinen ja Jope Ruonansuu tekivät televisio-ohjelmia yhdessä, kun televisiokanava Nelonen aloitti toimintansa.­

– Hän oli hieno mies ja hyvä ystävä, Lehtinen toteaa.

Lehtisen mukaan Ruonansuuta täytyi aika ajoin vakuutella hänen kyvyistään.

– Kuten hirveän monella taiteilijalla, myös hänellä oli sellainen epäilys, että hän ei ole tarpeeksi hyvä. Ja kun hän oli aivan nerokas ja erinomainen, niin meidän piti tietysti aina kertoa se hänelle. Sitten taas, kun hän oli esiintynyt, ja yleisö oli haltioissaan, hän taas uskoi itseensä pitkän aikaa, Lehtinen muistelee.

Ruonansuu kuoli lauantaina 18. heinäkuuta pitkän sairauden uuvuttamana. Yli kaksi vuotta sitten, keväällä 2018, hän kertoi ruokatorvesta löytyneestä syöpäkasvaimesta, minkä jälkeen hän vetäytyi julkisuudesta. Lehtinen kertoo saaneensa Ruonansuun kuolemasta tiedon samana päivänä suoraan Ruonansuun pitkäaikaiselta managerilta Tapio Pieskältä.

– Ei se (kuolema) sillä lailla yllätyksenä tullut. Mutta se, että se syöpä tuli niin nuoreen mieheen oli tietysti yllätys silloin, kun hän siitä ensimmäisen kerran kertoi, Lehtinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?