Jope Ruonansuun 90-luvun soittokaverit liikuttuivat poismenosta: ”Soitin Tommille, joka kävi ostamassa yhden tähden Jaloviina-pullon” - Viihde - Ilta-Sanomat

Jope Ruonansuun 90-luvun soittokaverit liikuttuivat poismenosta: ”Soitin Tommille, joka kävi ostamassa yhden tähden Jaloviina-pullon”

Hupiohjelma Elvis-osasto siivitti Jope Ruonansuun kohti parrasvaloja. Jari Vesan ja Tommi Reposen kanssa tehdystä ohjelmasta tuli valtakunnallinen hitti, joka vei trion unohtumattomalle kiertueelle halki maan.

Aktiivisia työvuosia Elvis-osaston kolmikko vietti yhdessä kahden ja puolen vuoden verran, mutta 80-luvulla alkanut ystävyys sen sijaan kesti loppuun saakka.­

19.7. 19:25

Taiteilija Jorma Olavi Ruonansuu eli Jope Ruonansuu kuoli lauantaina 56-vuotiaana pitkään sairastettuaan.

Uransa viihteen parissa Ruonansuu aloitti jo 80-luvulla stand up-komiikan parissa. Paikallisradion hupailuohjelmat olivat yksi väylä viihdyttäjän lopulliseen läpimurtoon ja parrasvaloihin.

Uransa alkuvaiheessa 90-luvulla Ruonansuulla oli hupailuohjelma nimeltä Elvis-osasto, jota hän alkoi vetää yhdessä kemiläisen toimittaja-viihdyttäjä Jari Vesan kanssa Radio Perämeressä Kemin alueella. Pian mukaan liittyi kolmas kemiläinen, Tommi Reponen.

Ruonansuusta tuli eräs kysytyimmistä suomalaisista imitaattoreista paikallisradiossa tehdyn läpimurron jälkeen.­

Ohjelma laajeni pian valtakunnalliseksi. Sen jälkeen kun kolmikon huumorilevy Elvis-osasto (1992) myi kultaa, Ruonansuusta tuli eräs kysytyimmistä suomalaisista imitaattoreista. Elvis-osasto esiintyi myös livenä suurella menestyksellä.

Jari Vesa kertoo IS:lle, että hän ja Tommi Reponen nostivat maljan hyvän ystävänsä ja työkumppaninsa muistolle, kun suru-uutiset tavoittivat heidät Kemissä.

– Itkuhan se pääsi. Saman tien alkoi kaikki muistot pyöriä ylikierroksilla päässä. Juttuja ja tempauksia, mitä matkan varrella oli, Vesa kertoo.

– Soitin Tommille, joka kävi ostamassa yhden tähden Jaloviina-pullon. Joimme yhdet ryypyt yhdessä Jopelle.

Aktiivisia työvuosia kolmikko vietti yhdessä kahden ja puolen vuoden verran, mutta 80-luvulla alkanut ystävyys sen sijaan kesti loppuun saakka.

Ruonansuun ura alkoi 1980-luvulla ja kesti aina 2010-luvulle saakka.­

Vesa kertoo, että huippusuositun Elvis-osaston tekeminen lähti Jopen ehdotuksesta, ja ensimmäinen lähetys heitettiinkin täysin lonkalta, ilman mitään suunnitelmaa.

– Yhtenä vapaapäivänä Jope soitti ilman mitään ennakkovaroitusta, että nyt mennään, tänään tehdään ensimmäinen lähetys.

– Kävin hakemassa matkalla levyjä ja saavuin paikalle sovittuun aikaan. Kylmän rauhallisesti päätettiin, että soitetaan levyjä ja Jope esittää jotain persoonaa.

Ohjelman alkuperäinen työnimi oli Herjojen herkut, mutta kun ensimmäinen lähetys saatiin purkkiin, päätettiin, että ohjelman nimeksi tuleekin Elvis-osasto.

Jari Vesa tapasi Jope Ruonansuun ensimmäisen kerran Kemissä, kun Jope osti häneltä rumpusetin 17-vuotiaana.­

Vesa kertoo, että alusta alkaen Ruonansuun kanssa työskentely oli helppoa viihdyttäjän nopeiden hoksottimien ansiosta.

– Se oli älyttömän helppoa, koska Jope oli niin nopea oivaltaja ja sillä oli niin paljon hulluja ideoita. Reposen Tommi tuli kolmanneksi ja silloin studion huumori oli ihan pää auki olevaa.

Kemin Ylen toimituksen saunan eteisestä muodostui huumoriryhmän tukikohta, jossa miehet istuivat ideoimassa ohjelman jaksoja.

Jope Ruonansuu oli monilahjakas muusikko, joka soitti lähes jokaista instrumenttia kolmikon yhtyeessä.­

Elvis-osaston huippuvuosina kolmikko esiintyi myös livenä yhdessä. Yhtyeessä Ruonansuu soitti kaikkia instrumentteja, Reponen rumpuja ja Vesa kitaraa. Erityisesti yksi kommellus on jäänyt Vesan mieleen trion kiertueelta.

– Jopen pikkuveli Seppo oli meidän kuskina. Meidän bussi oli sottainen, paskanen ja haisi kun mikä, kun auto seisoi Sepon pihassa ja aurinko paahtoi.

– Kun kerran lähdettiin keikalta Kemiä kohti ja pysähdyttiin keikan jälkeen grillille, se alkoi motkottaa, että jumalauta paperit pannaan sitten roskiin. Toimittiin omalla tavallamme ja Jopella välähti, että otetaan roskalaatikko mukaan. Roudattiin se sinne autoon sisälle, Vesa muistelee.

Elvis-osaston loputtua jatkoivat Ruonansuu ja Reponen vuodesta 1993 eri paikallisradioasemille tehtyä viikoittaista Washington Bar -ohjelmaa.

Jope Ruonansuu vuonna 2000.­

Ruonansuu vetäytyi julkisuudesta pari vuotta sitten, jolloin hän sairastui vakavasti. Viihdetaiteilija kertoi keväällä 2018 julkisuudessa, että häneltä oli löytynyt syöpäkasvain ruokatorvesta.

Viimeisten vuosien ajan Vesa on ollut Ruonansuun kanssa yhteydessä puhelimitse. Tapaamisia yritettiin järjestää kolme kertaa, mutta Ruonansuun sairaus oli jo siinä vaiheessa, että hän joutui lähtemään jokaisella kerralla sairaalaan, kun Vesan piti mennä tapaamaan häntä.

Viimeisen kerran kaksikko oli yhteydessä toukokuun viimeinen päivä, kun heidän ensimmäisestä ohjelmastaan tuli täyteen 30 vuotta. Viimeinen puhelu olikin lämmin ja täynnä nostalgiaa, kun he muistelivat uran alkuaikoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?