Jope Ruonansuu vuonna 1988. Ruonansuu aloitti uransa viihteen parissa stand-up-koomikkona 80-luvulla. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi Klaustrofobia-viihdeohjelmassa, jota esitettiin MTV3-kanavalla vuosina 1982–1984. Ohjelma keräsi tv-ruutujen eteen miljoonayleisön. Vuonna 1988 Ruonansuu julkaisi debyyttialbuminsa ja pääsi samana vuonna esiintymään suuren idolinsa Vesa-Matti Loirin Vesku Show’hun.

Ruonansuu poseeraa Politiikkaa ja erotiikkaa-levyn kanssa vuonna 1993. Vuosi oli miehelle kiireinen, sillä hän julkaisi samana vuonna myös toisen albumin Jope Ruonansuu presidentiksi ja näytteli elokuvassa Pekko Aikamiespojan poikamiesaika. Kyseessä oli Ruonansuun debyytti Pekko-elokuvissa ja hän näytteli sen jälkeen vielä kolmessa muussakin elokuvassa Heka Haimakaisen hahmoa. Samana vuonna Ruonansuu teki vielä tv-ohjelman Jopen videot, joka on yksi monista miehen tekemistä komediasarjoista.

Yksi Jope Ruonansuun suosituimmista imitaatioista oli presidentti Martti Ahtisaari. Hän levytti ”Vara-Marana” myös vuonna 1997 julkaistun albumin. Ruonansuu teki uransa varrella lukuisia ikimuistoisia imitaatioita julkisuuden henkilöistä, kuten Spede Pasasesta, Juice Leskisestä, Tarja Halosesta, Remu Aaltosesta, Kimi Räikkösestä ja Vesa-Matti Loirista.

Jope Ruonansuu Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies -elokuvan ensi-illassa vuonna 1998 yhdessä Vesa-Matti Loirin, Ere Kokkosen ja Anna-Maija Kokkosen kanssa. Ruonansuu esitti elokuvassa presidentti Martti Ahtisaaren roolia.

Ruonansuu poseeraa Aatteleppa ite -elämäkertansa julkaisutilaisuudessa ravintola Elitessä Helsingissä vuonna 2006. Elämänkerran toimitti Tommi Virtanen. Elämänkerran lisäksi Ruonansuusta julkaistiin neljä muutakin kirjaa. Niissä Ruonansuu kertoo tarinoita uransa varrelta.

Vuonna 2006 Jope Ruonansuun nimikko-ohjelma Jopet Show oli ehtinyt pyöriä jo vuoden verran tv:ssä. Ruonansuu teki sketsisarjaa yhteensä kuusi kautta yhdessä näyttelijöiden Mika Räinän, Jukka Toivosen ja Miia Nuutilan kanssa.

Ruonansuun ura oli menestyksekäs ja hän sai siitä myös tunnustusta. Koomikko valittiin vuonna 2010 Venla-gaalassa yleisöäänestyksessä parhaaksi tv-esiintyjäksi Jopet-Show'staan. Lisäksi hän sai Huumori-Emman vuonna 1996 ja hänet valittiin Vuoden viihdetaiteilijaksi vuonna 1998. Ruonansuun levytykset ovat myyneet 15 kultalevyä ja 8 platinalevyä.

Vuonna 2012 Ruonansuu ja näyttelijä Jukka Toivonen esiintyivät Ohukaisena ja Paksukaisena UMO Helsinki Jazz Orchestran säestämänä ympäri Suomea. Esityksessä yhdistyivät elokuva, lavakomiikkaa ja elokuvamusiikki.

Jope Ruonansuu vieraili Putouksen finaalijaksossa vuonna 2013. Samana vuonna Ruonansuu julkaisi 23. studioalbuminsa Jope Ruonansuu ja Porsaanperän pikkujoulut. Sen jälkeen ilmestyi vielä vuonna 2016 Biisinmurtajat, joka jäi hänen viimeiseksi albumikseen.

Ruonansuu kärsi ongelmista terveytensä kanssa läpi aikuisikänsä. Hänellä todettiin diabetes vuonna 1995, kun hän oli sairaalassa haimatulehduksen takia. 90-luvulla mies sairastui uupumukseen ja myös alkoholinkäytöllä oli vaikutusta terveyteen. Vuonna 2015 Ruonansuu kävi mahalaukun pienennysleikkauksessa. Keväällä 2018 häneltä löytyi syöpäkasvain ruokatorvesta.

Ruonansuu Linnan juhlissa vuonna 2016 yhdessä vaimonsa Marin kanssa. Ruonansuu avioitui vaimonsa kanssa vuonna 2011. Parilla on kaksi yhteistä lasta, ja perheeseen kuuluvat myös Jopen ja Marin tyttäret aiemmista suhteista. Koomikon nuorin lapsi syntyi syksyllä 2016.

Jope Ruonansuu imitoi Vesa-Matti Loiria Putouksessa talvella 2017. Kyseessä oli yksi Ruonansuun viimeisistä tv-esiintymisistä ennen kuin hän vetäytyi julkisuudesta sairastuttuaan. Ruonansuulla todettiin pahanlaatuinen kasvain kurkkutorvessa helmikuussa 2018.