Kauneustoimenpiteitä, ennakkoluuloja ja tiukkoja linjanvetoja – missikaunottaret kertovat rehellisesti arjestaan voiton jälkeen - Viihde - Ilta-Sanomat

Kauneustoimenpiteitä, ennakkoluuloja ja tiukkoja linjanvetoja – missikaunottaret kertovat rehellisesti arjestaan voiton jälkeen

Miss Helsinki Inna Tähtinen, 21, ja Miss Tampere Amanda Teuho, 20, haluavat kumota misseihin liitettyjä ennakkoluuloja.

Miss Helsinki Inna Tähtinen (vas) ja Miss Tampere Amanda Teuho (oik) haluavat kumota tyypillisiä misseihin liitettyjä stereotypioita.­

19.7. 9:41

Viime vuonna kruunattujen Miss Helsinki Inna Tähtisen ja Miss Tampere Amanda Teuhon missivuodesta tuli varsin erilainen kuin he odottivat, kun kaikki suunnitellut työkuviot kuvauksista promootiokiertueisiin peruttiin.

– Se oli kova kolaus. Yksi päivä päätin kuitenkin lopettaa asiasta murehtimisen, ja nyt suhtaudun positiivisesti siihen, että minulla on vielä kokonainen vuosi jäljellä, kun tänä vuonna ei kruunata uutta Miss Helsinkiä, Inna Tähtinen kuvailee.

Myös Amanda Teuho, 20, oli aluksi pettynyt.

– Tapahtumien ja reissujen peruuntuminen harmitti, mutta kisojen avulla sain kuitenkin enemmän näkyvyyttä, Teuho kommentoi.

Miss Helsinki Inna Tähtinen (vas) ja Miss Tampere Amanda Teuho (oik)­

Seuraajamäärät kasvoivat rytinällä, mutta samalla kasvoi vastuu. Tähtinen ja Teuho kertovat harkitsevansa tarkkaan, mitä he julkaisevat somessa, jossa heillä on hyvin nuoriakin seuraajia.

– Jos lähden ulos juhlimaan, en halua päivittää sisältöä, jossa olen humalassa, Tähtinen toteaa napakasti.

– En ota somessa kantaa painavimpiin aiheisiin. Koen sen turhaksi, sillä ihmisillä on niin erilaiset mielipiteet, että mitä tahansa sanoo, siitä saattaa tulla sanomista, Teuho sanoo.

”Koen olevani kaunis”

21-vuotiaan Tähtisen mukaan missikilpailu muutti hänen elämäänsä monin tavoin. Jopa niin, että hän kokee kauneuskilpailuun osallistumisen olevan yksi hänen elämänsä parhaista päätöksistä.

– Kasvoin henkisesti enemmän kuin olisin osannut kuvitellakaan, Tähtinen kuvailee.

Hän oli juuri ennen kisoja eronnut pitkästä parisuhteesta ja muuttanut omaan asuntoon.

– Ennen kisaan lähtöä en oikein tiennyt mitä tekisin elämälläni, mutta sen jälkeen koin löytäneeni oman suuntani. Minusta tuli myös paljon itsevarmempi. Jos joku ottaa nykyään videon, jossa näytän omasta mielestäni epäedustavalta, en enää välitä.

Inna Tähtinen kruunattiin Miss Helsingiksi lokakuussa 2019. Inna puhkesi lavalla kyyneliin heti, kun hänen nimensä kuulutettiin voittajan kohdalla.­

Tähtinen kertoo nauttivansa esillä olemista, mutta nuorempana hän kärsi ulkonäköpaineista ja huonosta itsetunnosta.

– Olin nuorempana niin epävarma, että piilottelin itseäni esimerkiksi kaveriporukan tai harrastuksen taakse. Pelkäsin olla oma itseni.

Nyt hän poseeraa kameralle itsevarmana ja nauttii kuvauksista. Muutos tapahtui myös pään sisällä: hän sanoo uskovansa itseensä ja haluavansa inspiroida muita hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Tähtinen toivoo, että naiset arvostaisivat myös toisiaan enemmän.

– Nykyään koen olevani kaunis, eikä se ole itserakkautta. Kaikkien pitäisi tuntea niin, hän painottaa.

Tähtisen mielestä myös kauneustoimenpiteistä on hyvä puhua avoimesti.

– Olen päättänyt kertoa avoimesti siitä, että olen täyttänyt huuliani. Koen vastuun kertoa siitä, etten lisää ulkonäköpaineita etenkin nuorille seuraajilleni. Jos joku ihailee huuliani, voin sanoa, etteivät ne olleet tällaiset luonnostaan, hän korostaa.

Ennakkoluuloja murtamassa

Teuholle kauneuskilpailut olivat jo ennen Miss Tampere -titteliä tuttua puuhaa. Hänet on aiemmin kruunattu Miss Nokiaksi, Miss Ylöjärveksi sekä Pitsimissiksi. Lisäksi hän on kisannut Miss MP -kilpailussa ja Miss Suomen semifinaalissa.

Tammikuussa Teuho kisasi kansainvälisessä Miss Intercontinental -kilpailussa Filippiineillä. Hän suunnittelee osallistuvansa uudelleen Miss Suomi -kisaan.

Amanda Teuho Miss Tampere -finaalissa lokakuussa 2019.­

Teuho unelmoi jo pikkutytöstä lähtien kauneuskilpailuihin osallistumisesta. Häntä kuitenkin turhauttaa missikisoihin liitetyt ennakkoluulot pinnallisuudesta.

– Haluan näyttää sen, etteivät missikisat perustu vain pinnallisuuteen, vaan niissä korostetaan hyvin paljon myös persoonaa ja sisäistä kauneutta, Teuho kuvailee.

Hän on joutunut todistelemaan tuntemattomille, ettei kyse ole vain ulkonäöstä.

– Tosi monet ovat tutustuessaan todenneet, että olenkin todella mukava ja helposti lähestyttävä tyyppi, tamperelaiskaunotar hymyilee.

Myös Tähtinen harmittelee misseihin liitettyä ulkonäkökeskeisyyttä.

– Olen saanut positiivista palautetta siitä, että olen rikkonut niitä tyypillisiä stereotypioita. Mä tulen landelta ja olen hyvin jalat maassa tyyppi, Hyvinkäältä lähtöisin oleva Tähtinen toteaa.

Säpinää suhderintamalla

Miss Tampere -tittelin lisäksi Teuho on nykyään sekä opiskelija että yrittäjä. Kun korona iski, tapahtuma-alalla työskennelleen Teuhon työt loppuivat seinään. Toimettomaksi hän ei jäänyt, vaan päätti perustaa ystävänsä kanssa kahvilayrityksen Tampereelle.

– Vaikka olisin vapaalla, lähes aina olen kahvilalla hengailemassa ja katsomassa, että kaikki sujuu hyvin, intohimoisesti yrittäjyyteen suhtautuva Teuho hymyilee.

Sinkkuna viihtyvän Teuhon viestiboksiin kilahtelee treffipyyntöjä, jopa niin paljon, ettei hän tohdi kaikkia noteeraamaan. Missikaunotar kertoo olevansa avoinna vakavalle parisuhteelle.

– Kumppanin tulee olla avoin ja sellainen, joka ymmärtää omat oudotkin heittoni ja huumorini. Treffeillä pitäisi olla hauskaa ja rento meininki, hän kuvailee.

Amanda Teuho opiskelee Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiassa yrittäjyyttä ja tiiminjohtamista.­

Vastaavasti Tähtinen aloitti hiljattain markkinointivastaavana Meccolla. Hän on ollut täpinöissään uudesta työstä.

– Olen aika tyttömäinen, niin mikäs sen parempi paikka olla töissä kuin mekkoliike. Siellä on myös aina hyväntuulisia asiakkaita, kun ihmiset tulevat shoppailemaan mekkoa juhlia varten, hän summaa.

Inna Tähtinen haluaa kannustaa muita rakastamaan itseään sellaisena kuin on.­

Julkisuuden myötä myös Tähtinen on tottunut siihen, että hänen viestiboksinsa täyttyy monenlaisista yhteydenotoista. Treffipyynnöistä hän kieltäytyy kohteliaasti.

– Olen saanut sähköpostiini pitkiä viestejä miehiltä, joissa työhakemuksen omaisesti kuvaillaan itseä. Niihin on jo käytetty aikaa.

Suhdestatuksestaan Tähtinen pysyy salaperäisenä. Hänet on yhdistetty suosikkitubettaja Boheemiin eli Max Blomfeltiin. Voidaanko jo puhutella pariskuntana?

– En sitä kiistä. Sanotaanko näin, että aika hyvin tunnemme toisemme, eli kyllä se on hyvin mahdollista, Tähtinen naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?