Blogi: Hanna Sumarin käteen ilmestyi hyttysen pistolta näyttävä patti – parin päivän päästä hän tajusi, että viime kesän painajainen toistui - Viihde - Ilta-Sanomat

Blogi: Hanna Sumarin käteen ilmestyi hyttysen pistolta näyttävä patti – parin päivän päästä hän tajusi, että viime kesän painajainen toistui

Hanna Sumari sairastui borrelioosiin jo toista vuotta peräkkäin.

Julkaistu: 16.7. 13:08

Hanna Sumari kertoo Instagramissa ja blogissaan sairastuneensa uudelleen borrelioosiin. Punkin purema näytti aluksi aivan hyttysen pistolta.

Toimittaja ja juontaja Hanna Sumari, 62, kertoo Apu-lehden blogissa, että hän kiinnitti hiljattain huomiota käteensä ilmestyneeseen hyttysen piston näköisen pattiin. Se kutisi vimmatusti aivan koko ajan, joten hän alkoi epäillä, olisiko kyse sittenkin jostain muusta kuin viattomasta hyttysen pistosta.

Kolmen päivän kuluttua patin ympärille ilmestyi punainen rinkula. Silloin Sumari ymmärsi, mistä oli kyse: hän oli sairastunut borrelioosiin toista kesää peräkkäin. Sumari kertoo sairastumisestaan myös Instagram-tilillään.

Sumari ihmettelee blogissaan, miten hän on voinut saada borrelioositartunnan jo toista kertaa.

– Fiilis oli kyllä melkoinen. Voiko olla mahdollista, että saan sen taas! Lähes tarkalleen vuosi sitten minulle kävi sama juttu. Silloin borreliabakteeria kantava punkki iski kärsänsä minuun Saarenmaalla. Viime kesänä purema oli vasemmassa käsivarressa ja nyt lähes samassa kohdassa oikeassa kädessäni, Sumari ihmettelee blogissaan.

– Nyt borrelioosia kantava punkki sai saaliikseen minut Espoossa. Ei siis missään saaristossa, ei metsässä tai niittyvaelluksella, vaan meidän omassa puutarhassa.

Sumari sai lääkäristä lääkkeet borrelioositartunnan hoitoon. Seuraavana aamuna hän huomasi itsellään outoja oireita.

– Lähdin aamulla perinteiselle lenkilleni, kun ensin käsissäni oli tunne, että veren sijaan niissä virtaisi jäävettä. Pieni ohuita jäävirtauksia kulki pitkin kädenselkää ja kämmeniä. Pikkuhiljaa käteni iho turposi, muuttui punaiseksi ja araksi kaikenlaiselle lämmölle. Iho kihelmöi ja jos sitä kosketti, siihen sattui. Tunne on sanoinkuvaamattoman epämiellyttävä, Sumari kertoo blogissaan.

– Sen lisäksi kärsin borrelioosin oireista. Minua väsyttää, iho menee yhtäkkiä kananlihalle, en palele, mutta on tila jota voi kuvata sanalla ihokylmä. Yhtäkkiä onkin kuuma ja iho tuntuu polttavalta ja olo kuumeiselta. Ehkä minulla onkin kuumetta, en tiedä. Myös sydän hakkaa välillä vimmatusti.

Sumari otti yhteyttä lääkäriin ja hänen borrelioosilääkityksensä vaihdettiin toiseen lääkkeeseen. Nyt hän odottaa, että lääkkeestä aiheutunut yliherkkyysreaktio helpottaa.

Hanna Sumari tunnetaan monista tv-ohjelmista. Hänet on nähty muun muassa Suomen kaunein koti-, Jokan kodin asuntomarkkinat-, T.i.l.a- ja Moottoripyöräpäiväkirjat-sarjoissa.

Sumari kirjoittaa blogissaan, että hän haluaa tuoda kokemuksensa julki siksi, että myös muut osaisivat hakea hoitoa borrelioosiin.

Borrelioosi eli Lymen tauti voi hoitamattomana olla pitkäaikainen ja vakava sairaus. Borrelioosi voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta hoitoon tulisi hakeutua melko pian punkin pureman jälkeen.

Terveyskijaston mukaan noin viidesosa puutiaisista kantaa borreliabakteeria. Bakteeri siirtyy ihmiseen kahdessa kolmasosaa tapauksia, jos puutiainen on ollut pureutuneena ihoon yli vuorokauden.

Borrelioositartunta ei näy heti, vaan leviäminen alkaa aikaisintaan muutaman vuorokauden päästä. Punkin purema saattaa tosin punoittaa muutenkin, mutta se ei kerro vielä bakteeritartunnasta vaan johtuu mekaanisesta, puremisen aikaan saamasta ärsytysreaktiosta.

Sumari kertoi myös ensimmäisestä borrelioositartunnasta viime kesänä blogissaan. Tuolloin kesti niin ikään muutaman päivän ennen kuin hän ymmärsi, mistä oli kyse. Sumari kertoi olleensa äärimmäisen unelias, ja hän nukkui koko ajan ja kärsi oudoista oireista.

– Niin hämmentävää. Olin jo varma, että olen kuolemansairas, Sumari kertoi vuosi sitten blogissaan.

– Heräsin, mutta en herännyt, olin kuin unissakävelijä. Hidas, hajamielinen, uninen. En muista mihin nukahdin ensimmäistä kertaa, mutta nukuin korituolissa jalat pöydällä, nukuin riippumatossa pitkittäin ja poikittain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?