Victoria 43 vuotta! Kruununprinsessa toteutti 10 vuoden takaisen haaveensa ja hurahti totaalisesti uuteen harrastukseen - Viihde - Ilta-Sanomat

Victoria 43 vuotta! Kruununprinsessa toteutti 10 vuoden takaisen haaveensa ja hurahti totaalisesti uuteen harrastukseen

43 vuotta täyttävä Victoria ryhtyi toteuttamaan yli kymmenen vuoden takaista haavettaan ja mykistyi löytämästään.

Kruununprinsessa Victoria on samoillut kuluneen vuoden aikana pitkin Ruotsin luontoa. Kuva vuodelta 2018 Gotlannista.

14.7.2020 6:33

Ruotsin kruununprinsessa Victoria täyttää tänään tiistaina 43 vuotta. Merkkipäivänsä kunniaksi Victoria antoi Svensk Damtidning -lehdelle haastattelun, jossa puhuu suhteestaan Ruotsiin ja erityisesti sen luontoon.

Länsinaapurin tuleva kuningatar paljastaa haastattelussa, kuinka hän halusi 40-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen vierailla Ruotsin kaikissa maisemissa Kiirunasta Ystadiin.

Niin kruununprinsessa vaikuttaa viime aikoina myös tehneen. Victoria kertoo vaeltaneensa niin Bohuslänin kallioilla, Medelpadin metsissä kuin Gotlannin rannoilla.

– Yleensä ihmiset vierailevat kaupungeissa. On harvinaista päästä luontoon, hän pohtii ruotsalaislehden haastattelussa Hagan linnan pihamaalla.

– Oli uskomattominta huomata, kuinka pitkä kotimaamme onkaan. Sain kokea kevään monta kertaa uudelleen, hän iloitsee.

Victoria kertoo mykistyneensä kokemastaan luonnon monimuotoisuudesta täysin.

Victoria kertoo haastattelussa, että hänen matkansa saivat inspiraationsa visiosta, jonka hän sai jo ennen häitään prinssi Danielin kanssa kymmenen vuotta sitten. Kruununprinsessa ja hänen tuleva puolisonsa kuuntelivat tuolloin Benny Anderssonin kappaletta, joka tunnettaisiin myöhemmin nimellä Vilar glad. I din famn.

– Tämä fantastinen kappale kirjoitettiin juuri ennen häitämme ja pääsimme kuuntelemaan sitä. Voi kuulostaa hieman oudolta, mutta minusta tuntui kuin siinä olisi soinut koko Ruotsi, Victoria kertoo.

– Kuin olisin istunut hanhen selässä Nils Holgerssonin kanssa hänen matkoillaan, aloittaen matkaani Skånen tasangoilta ja pelloilta. Mietin, kuinka voisin olla Nils Holgersson?

Kappale esitettiin Victorian ja Danielin häissä kesäkuussa 2010, minkä lisäksi se on kuultu myös heidän lastensa Estellen, 8, ja Oscarin, 4, ristiäisissä.

Kului kuitenkin kymmenen vuotta, kunnes kruununprinsessa päätti lähteä todella luontoon.

Pandemia vaikuttaa myös kruununprinsessan syntymäpäiväjuhliin.

Nyt Victoria kertoo mykistyneensä kokemastaan luonnon monimuotoisuudesta täysin. Hän kantoi matkoillaan mukanaan lappua, jonka oli saanut Skaran tuomiorovastilta läntisestä Gotlannista. Siihen oli kirjoitettu kuusi sanaa: vapaus, pysähtyneisyys, yksinkertaisuus, huolettomuus, hiljaisuus, jakaminen ja henkisyys.

Itsereflektoinnin sijaan kruununprinsessan vaelluksista tuli oppitunteja niin historiasta kuin maantiedosta. Hän kertoo oppineensa valtavasti kohtaamiltaan ihmisiltä sekä hyödyntäneensä lapsena vanhemmiltaan oppimiaan taitoja luonnossa.

Victorian ja Danielin häistä tuli tänä kesänä kuluneeksi kymmenen vuotta. Yhtä kauan on kulunut siitä, kun kruununprinsessa alkoi haaveilla luonnossa samoilusta.

Koronapandemian pysäytettyä kaiken matkailun ulkomailla, Victoria toivoo, että ruotsalaiset oppisivat arvostamaan kotimaansa nähtävyyksiä.

– Luonnolla on parantava voima niin henkisesti kuin fyysisesti. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että ihmiset oppisivat arvostamaan luontoa, suojelemaan sitä ja näkemään sen arvon.

Victorian matkat kasattiin myös kirjaksi, jonka esipuheen hän kirjoitti itse. Johan Erséuksen teos julkaistaan hänen syntymäpäivänsä tiimoilla.

Pandemia vaikuttaa myös kruununprinsessan syntymäpäiväjuhliin. Tavallisesti kruununprinsessan syntymäpäivää on juhlistettu näyttävin menoin. Hovi kertoo, että koronapandemian vuoksi tänä vuonna prinsessa ei tapaa perinteiseen tyyliinsä ruotsalaisia Sollidenin linnan edustalla.

Myös päivänsankarin kunniaksi järjestetty konsertti on tänä vuonna yksityinen. Borgholmin linnan raunioilla järjestettävää tapahtumaa voi seurata tv:n välityksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?