Maria Veitola avautui legendaarisen Jyrki-ohjelman kulisseissa sattuneesta välikohtauksesta – sai nyt vuosia myöhemmin yllättävän puhelun - Viihde - Ilta-Sanomat

Maria Veitola avautui legendaarisen Jyrki-ohjelman kulisseissa sattuneesta välikohtauksesta – sai nyt vuosia myöhemmin yllättävän puhelun

Maria Veitola sai ilkeitä viestejä kerrottuaan epäasiallisista koekuvauksistaan.

Julkaistu: 13.7. 13:38

Maria Veitola peräänkuuluttaa avoimempaa keskustelukulttuuria vaikeista asioista puhumiseen.

Maria Veitola julkaisi viikonloppuna Instagram-tilillään kuvan, jossa hän muisteli kokemuksiaan 90-luvulta Jyrkin koekuvauksista. Veitola kertoi julkaisussaan, että häntä oli pyydetty ohjelman koekuvauksissa näyttämään alushousut ja että häneltä oli kysytty epäasiallisia kysymyksiä.

Työhaastattelun jälkeen Veitolalla oli kertomansa mukaan häpäisty olo.

Nyt Veitola kertoo uudessa Instagram-kuvassa saaneensa Jyrkin koekuvaustilanteessa mukana olleelta henkilöltä anteeksipyynnön. Veitola kertoo keskustelleensa kyseisen henkilön kanssa Jyrki-kokemuksistaan ja muun muassa siitä, miksi hän avautui kohtelustaan vasta nyt.

– Henkilö, joka oli mukana Jyrki-ohjelman koekuvaustilanteessa, otti rohkeasti minuun yhteyttä nähtyään kirjoitukseni. Puhuimme asiat halki. Hän kuuli minut ja pyysi anteeksi. Myönsi virheensä ja kantoi täyden vastuun tapahtuneesta. Minä annoin anteeksi, Veitola kirjoittaa.

Ilta-Sanomien viikonloppuna tavoittama Jyrkin tuottaja Marko Kulmala kertoi, että hän aikoi tavoitella Veitolaa tämän kokemusten tiimoilta. Veitola ei kuitenkaan kerro Instagramissa, ottiko juuri Kulmala yhteyttä häneen.

– Tulen olemaan Maria Veitolaan yhteydessä, ja käymään tämän asian hänen kanssaan henkilökohtaisesti läpi, jos se hänelle sopii. Olen viimeisen 16 vuoden aikana oma-aloitteisesti lähestynyt useita kymmeniä ihmisiä, joita tiedän loukanneeni ja joille olen esittänyt anteeksipyynnön. Tämä työ jatkuu edelleen, Kulmala sanoi Ilta-Sanomille.

Keskustelu Jyrki-ohjelman ympärillä alkoi, kun Helsingin Sanomat julkaisi viikonloppuna laajan artikkelin, jossa ohjelman tekijät kertoivat, mitä sen kulisseissa tapahtui.

Veitola kertoo Instagramissa pohtineensa, miksei hän kertonut omista kokemuksistaan ohjelman koekuvauksissa jollekin heti. Hän kokee, että se johtui häpeästä.

– Koska olin sekä shokissa, että häpeissäni: Mitä tämä on? Miksi minulle kävi näin? Veitola kirjoittaa Instagramissa.

Veitola kokee, että asiasta kertominen olisi ollut aikoinaan lähes mahdotonta. Myös hänelle soittanut Jyrki-ohjelman tekijätiimiin kuulunut henkilö koki samoin. Nyt vuosia myöhemmin Veitola kertoi asiasta, sillä hän uskoo, että asioista pitää puhua avoimesti.

– Minusta on tärkeää kertoa myös siitä, millä hinnalla legendaarista nuortenohjelmaa tehtiin.

Kerrottuaan koekuvauskokemuksistaan sosiaalisessa mediassa Veitola sai kuitenkin julmia ja asiattomia kommentteja ja viestejä.

– Onneksi ajat muuttuvat, mutta ne eivät muutu itsestään. Eilisen postaukseni jälkeen olen saanut kuulla olevani huono esikuva, mielisairas ja huomiohuora. Minut on käsketty menemään hoitoon, olemaan hiljaa ja häpeämään, Veitola kertoo saamistaan viesteistä.

– Nyt tarkkana: olipa kyse työpaikasta, harrastusporukasta, kaveripiiristä tai koko yhteiskunnasta, olemme jokainen vastuussa vallitsevasta keskustelukulttuurista. Minä esimerkiksi valitsen puhumisen, jotta muiden olisi helpompi puhua. Vain luomalla avoimen, turvallisen ilmapiirin, jossa jakaa vaikeitakin kokemuksia, voimme oppia tunnistamaan kiusaamisen, ahdistelun ja syrjinnän, Veitola kirjoittaa.

Maria Veitola tunnetaan avoimen keskustelun kannattajana.

Avoimuuden ja suoruuden puolesta puhuva Veitola on kertonut ennenkin negatiivisista viesteistä, joita on saanut sosiaalisessa mediassa.

– Jos emme puhu vahingollisista tavoista olla ja toimia, itse tilanteisiin ja sopimattomaan, loukkaavaan käytökseen on vaikeaa puuttua ja sitä korjata. Muista, että välinpitämättömyys on häirinnän mahdollistamista. Hiljaisuus ja sivustaseuraaminen sen hyväksymistä, Veitola jatkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?