Kun puoliso kuoli, näyttelijä Anja Pohjola yritti hukuttaa surunsa töihin – vapaa-ajalla hän ei tuolloin kyennyt mihinkään - Viihde - Ilta-Sanomat

Kun puoliso kuoli, näyttelijä Anja Pohjola yritti hukuttaa surunsa töihin – vapaa-ajalla hän ei tuolloin kyennyt mihinkään

–Kymmenen vuotta meni niin, etten halunnut mitään muuta ajatella, Anja Pohjola muistelee puolisonsa kuoleman jälkeistä aikaa.

Julkaistu: 12.7. 13:39

Näytteleminen oli Anja Pohjolalle tapa käsitellä surua, kun hänen puolisonsa kuoli.

Näyttelijä Anja Pohjola käveli tyttärensä kanssa koko yön pitkin Töölön katuja, kun hänen puolisonsa Pehr-Olof Sirén oli kuollut. Näyttelijä Pehr-Olof Sirén kuoli 63-vuotiaana marraskuussa 1986.

Anja Pohjola tiesi, että puoliso tulee menehtymään sairauteensa, mutta silti kuolema tuntui järkyttävältä yllätykseltä.

– Surun alkuvaiheessa olin vihainen: ei näin saa tapahtua, miksi jätit mut, meidän avioliitto oli liian lyhyt – vain 26 vuotta. Sitä ajatteli niin itsekkäästi, Pohjola hymähtää.

Hän ihmettelee sitä, miksi hän kasvatti muutenkin isoa suruaan itsesyytöksillä.

– Jossakin vaiheessa sitten helpotti, mutta en olisi millään päästänyt hänestä irti. Kymmenen vuotta meni niin, etten halunnut mitään muuta ajatella.

Anja Pohjola ja Pehr-Olof Sirén kuvattuna tikka-kisassa kesällä 1976.

Anja Pohjolaa auttoi pahimmassa suruvaiheessa näyttelijän työ. Puolison kuollessa hän oli Televisioteatterissa, josta hän siirtyi näyttelemään Kansallisteatteriin.

– Oikein ahnehdin töitä, lupasin mennä joka paikkaan. Kesän tuloa pelkäsin, koska meillä oli ollut aina niin kivaa yhdessä vuokratorpallamme. Pärre oli myös veneihminen, mutta minä en oppinut merimieheksi, Pohjola kertoo.

Kotona Anja ei tehnyt juuri mitään miehensä kuoleman jälkeen.

– Kolme vuotta vain poltin tupakkaa yötä päivää, hän naurahtaa ja huomauttaa, ettei hän enää kuulu tupakoiviin.

Pohjola on kaivannut miestään myös käytännön asioissa. Kun Pärre yritti saada hänestä autoilijaa, hän totesi: mulla on jo kuski. Autoilijaa hänestä ei tullut myöhemminkään. Myös pankkiasiat ovat olleet vaikeita.

Pohjola ei tiedä, miten hän olisi selvinnyt, jos ei olisi ollut perhettä, työtä ja ystäviä. Puolison tyttäret perheineen ovat olleet aina hänen lähiperhettään. Nyt lähisukua on viidessä polvessa, sillä tyttärentytär Anna Hanski on jo isoäiti.

– En jäänyt yksin. Hyvä ystävättäreni kesti ruikutukseni, itkuni ja muistelemiseni. Lapsille en niinkään ruikuttanut.

Vieläkin Pohjola ihmettelee, miten hän löysi niin hyvän miehen vielä kolmekymppisenä. Nykyään kolmekymppinen morsian on nuori.

– Olimme aina yhdessä, rakkaus oli niin valtava. Pärre elää vieläkin kanssani joka päivä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?