Maria Veitola muistelee Jyrki-ohjelman tyrmistyttäviä koekuvauksia 90-luvulla: ”Pyydettiin näyttämään alushousuni” - Viihde - Ilta-Sanomat

Maria Veitola muistelee Jyrki-ohjelman tyrmistyttäviä koekuvauksia 90-luvulla: ”Pyydettiin näyttämään alushousuni”

Maria Veitola toivoo, että media-alan työkulttuuri muuttuu yhä edelleen parempaan suuntaan.

Julkaistu: 11.7. 20:21

Maria Veitola kertoo saaneensa varsin epäasiallista kohtelua Jyrki-ohjelman koekuvauksissa 90-luvulla. Ohjelman tuolloinen tuottaja ei kiistä tapahtunutta.

Maria Veitola, 47, kertoo Instagramissa kokemuksestaan vuosina 1995–2001 televisiossa nuorisokulttuuriin vahvasti vaikuttaneen Jyrki-tv-ohjelman koekuvauksissa. Pitkään radio- ja televisiotoimittajana työskennellyt Veitola viittaa julkaisussaan lauantaina julkaistuun Helsingin Sanomien artikkeliin ohjelmasta.

Artikkelissa Jyrkiä tehneet ihmiset kertovat ohjelma-ajasta sekä kulissien takaisista tapahtumista. Artikkelin mukaan osalle tekijöistä jäi elinikäisiä traumoja ohjelmasta.

Veitola kertoo, että piti nuorille suunnatusta ohjelmasta, jossa käsiteltiin musiikkia ja populaarikulttuuria.

– Jyrki oli harvoja ohjelmia, jossa käsiteltiin laajasti populaarikulttuuria, jota elin ja hengitin joka solullani. Janosin päästä tekemään televisiota ja suoria lähetyksiä, se tuntui luontevalta seuraavalta askeleelta intensiivisen ja inspiroivan radiotyön jälkeen.

Ohjelman koekuvauksiin kutsuttu Veitola tyrmistyi siitä, millaisia kysymyksiä hänelle esitettiin.

– Jyrkin koekuvauksissa minulta kysyttiin, olenko mies, nainen, ’transu’ vai kenties alien, kun näytin niin omituiselta, Veitola kirjoittaa Instagramissa julkaisemastaan kuvasta, jonka kertoo otattaneensa työhakemusta varten.

– Minua pyydettiin näyttämään alushousuni (en näyttänyt). Kysyttiin, olenko valmis lähtemään baariin joka päivä töiden jälkeen, koska se oli työn ja yhteisön kannalta olennaista. Entä kuinka monta tuopillista pystyin juomaan sammumatta illan aikana? Veitola kertoo.

Haastattelusta Veitola kertoo poistuneensa hämmentyneenä.

– Työhaastattelun jälkeen oli häpäisty olo. Kyse ei ollutkaan taidoista ja kunnianhimosta vaan jostain ihan muusta.

Ilta-Sanomat tavoitti Jyrki-ohjelmaa tuottaneen Marko Kulmalan. Hän kertoo olevansa tietoinen Veitolan esittämistä väitteistä. Hän ei kiistä väitteitä.

– Luin Maria Veitolan Instagram-postauksen Jyrki-koekuvaustilanteesta. Se on karmeaa luettavaa ja tuollainen kokemus on hirvittävä ja väärin, Kulmala kommentoi IS:lle.

– En muista tällaista tilannetta. Luultavasti olen kuitenkin ollut siinä mukana. Kuten olen kertonut, olin pahasti sairas, juova alkoholisti. Toimintani oli järjetöntä, kipeää ja epäasiallista. Rikoin toimissani kaikkea hyvää vastaan, hän jatkaa.

Kulmala kertoo olevansa pahoillaan tapahtuneesta ja sanoo ottavansa yhteyttä Veitolaan.

– Tulen olemaan Maria Veitolaan yhteydessä, ja käymään tämän asian hänen kanssaan henkilökohtaisesti läpi, jos se hänelle sopii. Olen viimeisen 16 vuoden aikana oma-aloitteisesti lähestynyt useita kymmeniä ihmisiä, joita tiedän loukanneeni ja joille olen esittänyt anteeksipyynnön. Tämä työ jatkuu edelleen, Kulmala sanoo.

– En voi muuttaa menneisyyttä. Se mitä voin tehdä, on yrittää korjata synnyttämiäni vaurioita ja pyrkiä toimimaan elämässäni niin, että vahinkoa ei synny lisää.

Jyrki oli tuottaja Marko Kulmalan ensimmäisiä merkittäviä televisiotuotantoja.

Yleisesti Veitola kokee työkulttuurin kehittyneen media-alalla parempaan suuntaan. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että ongelmia on yhä.

– Onneksi media-ala on tervehtynyt parissakymmenessä vuodessa ainakin jonkin verran. Valitettavasti päihdeongelmia ja merkittävään asemaan nousseiden ihmisten ongelmallista, koko työympäristöä tuhoavaa käyttäytymistä siedetään ja katsotaan edelleen liian usein sormien läpi. Lopputuote on monesti edelleen tärkeämpi, kuin ihmisten turvallisuus ja hyvinvointi, Veitola kirjoittaa.

Veitola toivoo, että alan työkulttuuri muuttuu tulevaisuudessa yhä parempaan suuntaan.

– Toivottavasti ongelmista ja epäasiallisesta käyttäytymisestä voidaan puhua (ilman pelkoa oman työpaikan menettämisestä) reaaliajassa eikä vasta vuosien jälkeen.

Veitola näkee Jyrki-kokemuksessaan myös hyviä asioita. Hän kokee oppineensa kaameasta koekuvaushetkestä tärkeän asian.

– Tietyn oven sulkeutuessa saattaa tuntua hetkellisesti siltä, että tämä oli tässä. Onneksi ylös- ja eteenpäin pääsee aina useampaa reittiä, juontaja kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?