Koirabuumi valtasi Suomen! Julkkikset kertovat elämästään lemmikkinsä kanssa: nämä asiat omaa karvakaveria hankkiessa tulisi ottaa huomioon - Viihde - Ilta-Sanomat

Koirabuumi valtasi Suomen! Julkkikset kertovat elämästään lemmikkinsä kanssa: nämä asiat omaa karvakaveria hankkiessa tulisi ottaa huomioon

Julkaistu: 11.7. 15:34

Monessa kodissa temmeltää nyt vastikään hankittu koirakaveri. Julkisuudesta tutut, kokeneet koiranomistajat kertovat, millaista elämä oman lemmikkikoiran kanssa on.

Koirabuumi on vallannut Suomen. Tämä on huomattu muun muassa Suomen Kennelliitossa, jonka ylläpitämässä Hankikoira-palvelussa pennut saatetaan varata ennen kuin kasvattajat ovat ehtineet edes laittaa ilmoitusta.

Koiraa ei kuitenkaan kannata hankkia hetken mielijohteesta. Koiraa hankkiessa tulee kiinnittää huomiota muun muassa rodun valintaan. Eri rodut vaativat eri määrän aktiviteetteja, ja myös turkinhoito on työläämpää toisten rotujen kohdalla. Kannattaa myös pohtia, millaiseen perheeseen ja asuntoon koiraa hankitaan.

Kennelliitto muistuttaa varomaan pentutehtailijoita. Pentutehtailijaksi kutsutaan henkilöä, joka pyrkii tienaamaan teettämällä paljon pentuja epämääräisissä oloissa. Koirien tarpeista tai hyvinvoinnista huolehtimisen sijaan pentutehtailijaa motivoi vain pennuista saatava raha. Usein pentutehtailija ei tutkituta koirien terveyttä, eikä niitä ole rokotettu tai madotettu.

On syytä huolestua, jos esimerkiksi koiran saa poikkeuksellisen halvalla hinnalla, pentua tarjotaan heti ensinäkemältä mukaan tai sitä ei ole merkitty tai rekisteröity Suomen Kennelliittoon.

Tässä jutussa pitkäaikaiset koirien ystävät kertovat kokemuksistaan karvaturriensa kanssa.

Satu Tuomisto: Leo

Rhodesiankoira Leo, 10, on ollut aina juontaja-yrittäjä Satu Tuomiston silmäterä, mutta nykyään Leoa hellitään entistä enemmän. Rhodesiankoirien keski-ikä on 10–12 vuoden tienoilla.

– Sanoisin, että meillä on menossa Leon kanssa viimeiset vuodet. Leolla on lisämunuaisessa kasvain, jota ei pystytä tutkimaan, Satu Tuomisto kertoo.

– Leo on minulle kaikki kaikessa. Minulla ei ole lapsia, joten Leo täyttää sydämessäni sen paikan.

Leo on ollut välillä mukana myös Satu Tuomiston työmatkoilla.

Myöskään Leo ei salaile sitä, että Satu on elämän keskipiste.

– Leo seuraa ja huomioi minua joka hetki ainakin katseella jos ei fyysisesti.

Kun Leo täytti toukokuussa pyöreitä, lahjaksi tuli kakkua ja muita herkkuja. Leoa on helppo helliä herkuilla.

– Leolle kaikki syötävä on herkkua. Kaikki menee paitsi raaka kala, Satu nauraa.

– Leolla on erittäin hyvä ruokahalu ja ruokailut ovat päivän paras hetki.

Aamuisin koira suuntaa ensimmäiseksi jääkaapin oven eteen ja pysyy siinä, kunnes jääkaapin ovi avataan.

Päivittäin tehdään pari pitkää lenkkiä tai koirapuistokäyntiä.

– Leo ei enää tässä iässä tarvitse liikuntaa yhtä paljon kuin nuorempana.

Korona-aikana on ehditty olla tavallista enemmän yhdessä.

– Leo on ollut onnensa kukkuloilla, koska on oltu ulkona tavallista enemmän.

Aiemmin koira jäi makailemaan paikalleen, kun Satu lähti asioille tai töihin. Kun korona-aikana ulkona on käyty pääosin yhdessä, Leo luulee nyt pääsevänsä aina mukaan.

– Ennen Leo ei vaivaantunut edes nousemaan sohvalta, jos olin lähdössä työvaatteissa. Nyt koira olisi tulossa mukaan koko ajan.

Leo on päässyt mukaan osalle Satun työkeikoista.

– Leo on niin rauhallinen ja hyväkäytöksinen, ettei siitä ole mitään haittaa. Usein se nukkuu jossain takahuoneessa.

–Minulla ei ole lapsia, joten Leo täyttää sydämessäni sen paikan, Satu Tuomisto sanoo. Leokaan ei halua päästää Satua luotaan.

Kotona Leo petaa itselleen lattialle sängyn tyynyistä. Sohvallakin sillä pitää olla oma tyyny. Erikoisin tapa on irrottaa takeista napit ja korvista korvakorut, jos ihminen kyykistyy silittämään Leoa.

– Leo tekee sen niin varovaisesti, ettei ketään satu. Irrotettuaan korvakorun tai napin se tiputtaa sen maahan.

Jos Leon sairaus alkaa oireilla, Satu ei aio pitää lemmikkiään kärsimässä, vaikka ero tuntuisi kuinka pahalta.

– Jos näen koiralla olevan kipuja, teen viimeisen rakkauden teon ja vien piikille. Tarkkailen Leoa jatkuvasti ja annan koiran elää kuin viimeistä päivää siinä mielessä, että teemme kaikkia kivoja juttuja.

Satu ajattelee yhteisiä vuosia kiitollisuudella.

– Meillä on ollut kymmenen vuotta, joihin sisältyy paljon hyviä hetkiä. Leo on tuonut elämään todella paljon sisältöä, Satu sanoo.

Milla Alftan: Brownie ja Roxi

Tv:stä tutulla sisustussuunnittelijalla Milla Alftanilla ja hänen miehellään on ollut kaikkiaan neljä chihuahuaa. Tällä hetkellä perheeseen kuuluvat pitkäkarvaiset chihut Brownie, 10, ja Roxi, 9. Brownie otettiin pentuna ja Roxi kolmevuotiaana, kun sen piti vaihtaa kotia.

Mia Alftanin chihuahua- perheenjäsenet ovat 10-vuotias Brownie ja 9-vuotias Roxi.

Brownien kaverina ollut Funky oli jouduttu laittamaan viimeiselle matkalle sydänvian takia.

– Brownie oli selvästi yksinäinen eikä osannut olla yksin totuttuaan olemaan Funkyn kanssa.

Uusi perheenjäsen löytyi Facebookin chihuahua-ryhmästä.

– Roxin kuva vangitsi heti.

Bownie ja Roxi hyväksyivät heti toisensa.

– Ne ovat hyvin erilaisia persoonia, mutta yhteistä niille ovat kiltteys ja rauhallisuus.

Roxi on mukavuudenhaluinen nautiskelija.

– Roxi tykkää pehmeästä ja lämpimästä. Hänessä on myös vähän draamakuningatarta.

Vanhaherra Brownie sen sijaan ei pienistä hätkähdä.

– Chihut yleensä inhoavat sadetta, mutta Brownie tykkää olla ulkona kylmässäkin sateessa.

Brownie on sydämellinen halailija.

– Brownie laittaa pään olkapäälle ja juttelee.

Eläinlääkäriin päädyttiin muutama viikko sitten, koska Brownie oli tavallista apeampi ja syrjäänvetäytyvä. Syy selvisi, kun Browniella todettiin sydämen vajaatoiminta.

Koirat saavat nukkua sängyssä.

– Elämme koirien kanssa symbioosissa. Koirat antavat pyyteetöntä rakkautta ja hellyyttä joka hetkeen.

Koira on vilpittömän onnellinen pelkästään jo omistajansa näkemisestä.

– Niinhän sitä sanotaan, että koira on ihmisen elämässä vain hetken, mutta ihminen on koiran koko elämä.

Omistaja luo puitteet lemmikkinsä elämälle.

– Lemmikin elämänlaatu on täysin kiinni omistajasta, Alftan muistuttaa.

Marko Kilpi: Hili

Kansanedustaja-kirjailija Marko Kilpi on kirjoittanut ensimmäistä kirjaansa lukuun ottamatta kaikki kirjansa koira sylissään.

– Siiriä eli lempinimeltään Sirkkaa kutsuttiin muusakseni. Koira vaati aina päästä syliin, kun istuin koneella kirjoittamassa, Marko Kilpi kertoo.

Marko Kilpi on kirjoittanut ensimmäistä kirjaansa lukuun ottamatta kaikki koira sylissään. Nyt syliin kapuaa englanninkääpiöterrieri Hili.

Englanninkääpiöterrieri Siiri jouduttiin laittamaan ikiuneen viime joulupäivänä 12 vuotta jatkuneen yhteiselämän jälkeen.

Nyt Kilven syliin pyrkii joka käänteessä Siirin tytär, kuusivuotias Hilikka eli Hili.

Englanninkääpiöterrieri on Suomessa harvinainen rotu, joka löytyi Kilven perheeseen, kun piti saada mahdollisimman vähän allergisoiva rotu.

– Näillä on hyvin vähän karvaa, minkä takia nämä ovat hyvin arkoja kylmälle ja tykkäävät lämpimästä, Kilpi kertoo.

– Kun johonkin istahtaa, koira on heti sylissä. Samoin kun käy pitkäkseen, koira tulee heti viereen tai päälle makoilemaan.

Lyhytkarvainen Hili tykkää lämpimästä ja on arka kylmälle.

Kilven mielestä rodun parhaisiin piirteisiin kuuluu vahva kiintyminen ihmisiin. Hilillä piirre on tavallistakin voimakkaampi johtuen pentuna sattuneesta onnettomuudesta.

– Hili juoksi pihalla äitinsä kanssa niin lujaa, että toinen etujalka katkesi. Koirien luut eivät luudu samalla tavalla kuin ihmisellä vaan tarvitaan aina leikkaus.

Eläinlääkärillä oli hankaluuksia löytää jalkaan tarpeeksi pientä metallilaattaa ja ruuveja. Lopulta osat löytyivät ja jalka voitiin leikata. Toipumisaikana pentu ei saanut yhtään liikkua, jotta luu kasvoi paikalleen oikein.

Leikkaus ja toipumisaika sattuivat Hilin kehityksen kannalta hankalaan vaiheeseen, koska juuri silloin pentua olisi pitänyt totuttaa muihin koiriin ja ihmisiin.

– Totuttaminen onnistuu vain tietyssä ikävaiheessa. Niinpä Hili on muiden kuin perheenjäsenten suhteen pelokas ja epävarma, se luottaa vain omaan laumaansa eli perheenjäseniin. Se tekee hänestä vieläkin hellyttävämmän.

Kotona Hili uskaltaa olla yksin, mutta mökillä sitä ei voi jättää sisälle itsekseen. Hilin on saatava olla koko ajan muiden mukana.

Kansanedustajana Kilpi on entistä enemmän poissa kotoa. Kotiinpaluu on aina yhtä riemua, kun Hili heittäytyy syliin.

– Sen nähdessään kukaan tuskin voi epäillä, etteikö Hilillä olisi ollut ikävä, Kilpi sanoo.

Korona-aikana läheisten merkitys on korostunut.

– Hilinkin kohdalla on huomannut entistä selvemmin, kuinka oleellinen osa perhettä koira on. Hilin seura antaa valtavasti mielihyvää.

Kilpi mainitsee tutkimukset, joissa on todettu ihmisten ja koirien välinen vahva yhteys.

– Allekirjoitan sen. Koiran kanssa on melkein kuin riippuvuussuhde. Olisi vaikeaa olla ilman. Meillä on erityinen yhteys Hilin kanssa, Kilpi vahvistaa.

Aki Linnanahde: Pipsa

Juontaja ja media-alan monitoimimies Aki Linnanahde on koiraihminen. Kotijoukkoihin on pieniä katkoksia lukuun ottamatta kuulunut lapsuudesta lähtien koira.

– Minulle koirat ovat olleet aina tärkeitä ja rakkaita, Aki Linnanahde sanoo.

Saksanpystykorva Pipsa tuli Aki Linnanahteen perheeseen nelivuotiaana aikuisena.

Tällä hetkellä perheen lemmikin virkaa hoitaa kahdeksanvuotias mittelspitz eli saksanpystykorva Pipsa. Pipsa joutui vaihtamaan kotia nelivuotiaana, koska sen ensimmäisessä perheessä puhkesi allergia.

– Pipsa on toinen koira, joka on tullut meille aikuisena.

Linnanahteet ottavat mielellään aikuisen, jo koulutetun koiran.

– On paljon koiria, jotka tarvitsevat uuden kodin myös aikuisiällä. Yleensä aikuiset koirat sopeutuvat uuteen perheeseen yllättävän nopeasti.

Mittelspitzin luonteenpiirteisiin kuuluvat seurallisuus ja leikkisyys.

– Pipsa on seuran- ja huomionkipeä. Jos katsoo telkkaria pidempään, se tulee kuonollaan puskemaan, että minäkin olen täällä, Linnanahde kertoo.

Useimmat koirat eivät ole innostuneita Pipsan lempipuuhasta.

– Pipsa rakastaa kynsien leikkaamista. Se heittäytyy selälleen jalat levällään ja selvästi nauttii. En ole koskaan nähnyt millään koiralla vastaavaa.

Hyvää mieltä luo myös maksamakkara.

– Kun ottaa maksamakkaran jääkaapista, Pipsa on äkkiä paikalla.

Yhteisiin kuvioihin kuuluvat pitkät kävelylenkit.

– Kuuntelen kävelyillä podcasteja ja saatamme painella menemään Pipsan kanssa puolitoistakin tuntia, Aki mainitsee.

Koirien liikunnan tarpeessa on suuria eroja. Asiaan kannattaa perehtyä jo koirarotua valitessaan, jotta tulisi otettua omaan elämäntapaan sopiva koirakaveri.

Artikkelia muokattu 11.7.2020 klo 16:16: lisätty muistutus pentutehtailusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?