ET: Kun Salkkarit-tähti Anneli Ranta kohtasi isänsä viimeistä kertaa, hän ei voinut käsittää näkemäänsä – sitten tapahtui pahin mahdollinen - Viihde - Ilta-Sanomat

ET: Kun Salkkarit-tähti Anneli Ranta kohtasi isänsä viimeistä kertaa, hän ei voinut käsittää näkemäänsä – sitten tapahtui pahin mahdollinen

Anneli Ranta puhuu ET-lehdessä terapian tärkeydestä oman kokemuksensa kautta. Näyttelijän isä teki itsemurhan hänen ollessaan nuori.

Anneli Ranta puhuu ET Terveys -lehdessä terapian tärkeydestä.­

8.7.2020 10:37

Näyttelijä Anneli Ranta puhuu uusimmassa ET Terveys -lehdessä isänsä itsemurhasta ja kuinka selvisi suuresta menetyksestä terapian avulla.

Salatut elämät -sarjan Helena Kuulana tunnettu Ranta, 65, kertoo lehdessä, kuinka hänen urheilullinen ja vaatturin työssään taitava isänsä oli taipuvainen masennukseen. Lopulta isä muutti takaisin lapsuudenkotiinsa Alavudelle.

Ranta kertoo, kuinka pohjalaisessa kulttuurissa ei tuolloin ymmärretty raavaan miehen alakuloa, eikä apua ymmärretty hankkia. Viimeisen kerran Ranta tapasi isänsä 16-vuotiaana. Aina huoliteltu isä makasi suttuisena paljaalla puulevyllä, eikä nuori Ranta voinut käsittää, miksi.

Pian sen jälkeen isä teki itsemurhan.

– Itsemurha on läheisille elämänmittainen trauma ja täydellinen hylkääminen, Ranta toteaa ET-lehdelle.

– Kokemus häpeästä leimasi elämääni pitkälle. Minulla oli kuitenkin vahva, sisäsyntyinen halu esiintyä, kuten monilla näyttelijöillä on. Heillä on myös takanaan traumoja, ja ehkä siksi tarve päästä tekemisiin tunteidensa kautta, hän jatkaa.

Anneli Ranta painottaa, että vanhempi ikäpolvi ei edelleenkään uskalla tai osaa hakea ammattiapua ongelmiinsa.­

Ranta kertoo, ettei tapahtumia käsitelty juuri lainkaan, mikä jätti häneen pitkäaikaiset jäljet. Näyttelijä sai paniikkikohtauksia vielä vuosien jälkeen, kunnes tajusi hakea apua terapeutin vastaanotolta.

– Ikäiseni ihmiset ajattelevat usein, että vain vaikeasti mielisairaat ihmiset tarvitsevat terapiaa. Siksi monet kokevat terapian jotenkin pelottavana. Olen itselleni ja ystävilleni ikuisesti kiitollinen siitä, että menin terapiaan, Ranta pohtii ET:n haastattelussa.

Anneli Ranta oli mukana Salatut elämät -sarjassa vuosina 2008–2015. Hän palasi tänä vuonna sen spinoff-sarja Pihlajasatuun. Ranta kertoi tuolloin olevansa iloinen paluusta Helena Kuulan rooliin, muttei haluaisi palata suosikkisarjaan pidemmäksi aikaa.

Anneli Ranta oli pitkään Salkkarien vakiokasvoja.­

– Vuodet Salkkareissa olivat hektistä, kivaa ja tosi vaihtelevaa aikaa, mutta se myös otti ison siivun elämästä. Roolihenkilökin elää enemmän mukana, kun sitä tekee tiiviisti. Elämäni on nyt sellaista, etten olisi kyllä ihan valmis siihen enää, hän tuumasi IS:lle aiemmin.

Ohjelman jälkeen jälkeen Ranta on näytellyt teattereissa ja tehnyt spiikkauksia. Vuorovaikutuskouluttajana hän käy luennoimassa firmoissa ja erilaisissa tilaisuuksissa. Tänä kesänä hänen oli tarkoitus olla mukana teatteriproduktiossa.

– Hyppäsin siitä pois, koska halusin olla varovainen koronan kanssa. Ensin se tietysti kirpaisi, mutta sitten ajattelin, että tämä on elämää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?