Hannu-Pekka Björkman polvistui rukoukseen, kun airoton vene lähestyi patoa – nyt näyttelijä kertoo Ylellä, miksi tuli uskoon ja pakeni luostariin

Hannu-Pekka Björkman puhuu urastaan ja uskostaan Ylen Kutsuvieras-podcastissa.

Hannu-Pekka Björkman liittyi ortodoksiseen kirkkoon vuosituhannen vaihteessa.

7.7.2020 11:45

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman kertoo Yle Suomen Kutsuvieras-podcastissa elämänsä ja uransa käännekohdista. Tiistaina julkaistussa podcastissa moninkertainen Jussi-voittaja puhuu paljon hengellisyydestään ja uskonnostaan.

Bjorkman, 51, kertoo, kuinka hänen lapsuudenkotinsa lähistöllä virtasi joki. Kesäisin joki oli rauhallinen, mutta keväisin arvaamaton.

Se oli koitua lapsena Björkmanin kohtaloksi.

– Eräänä kevätpäivänä soudin joella, kun otteeni lipesi ja molemmat airot kirposivat käsistäni veteen. Vene kulki virran mukana kohti padon kohisevaa nielua, hän kertoo.

– Hätäännyin, mutta jostain syystä en huutanut apua, vaan polvistuin veneen pohjalla ja rukoilin.

Kun Björkman nosti katseensa, hän näki äitinsä täysin sattumalta pyöräilemässä kotiinpäin.

– Heilutin kiivaasti kättäni, ja äidin kiirehdittyä rannalle heitin hänelle köyden. Äiti veti minut ja veneen turvaan rannalle. En muista, mitä kaikesta tuosta silloin ajattelin, mutta muistan, miten näkyvä ja näkymätön maailma olivat äkkiä yhtä.

Lapsuudessaan Björkman kertoo myös sairastelleensa paljon ja pelänneensä jopa kuolevansa. Hengellisyydestä tuli myös pikkuhiljaa suuri osa hänen elämäänsä. Hän meni töihin teatteriin ja koki työnsä inspiroivaksi.

Hannu-Pekka Björkman Jussi-gaalassa vuonna 2019.

Kesäkuussa 1999 Björkman huomasi ajautuneensa työnsä ja elämänsä kanssa kriisiin. Hän päätti liittyä ortodoksiseen kirkkoon.

– Olin ajautunut teatterin kanssa nopeaan kriisiin. Se ei vastannut elämän suuriin kysymyksiin, ainakaan nopeasti ja suoraan. Nyt voi jo hymähtää tuolle kohtuuttomalle vaatimukselle, hän pohtii.

– Pohdinnat johtivat minut ikoni repussa ensin Valamoon ja sitä kautta Lintulan luostariin, joka pysäytti minut täysin. Kaikki teatterin sosiaalisuus janosi vastakohdaksi yksinäisyyttä.

Björkman kertoo ymmärtäneensä näyttelijäntyöstään paljon aikanaan luostarissa. Samalla työn pyhittämisestä tuli hänelle tärkeää. Ristinmerkki lavalle mennessä ja sieltä poistuessa, Rukoushuokaus yleisön ja työtovereiden puolesta.

Näyttelijä kertoo, ettei halua uskostaan huolimatta kiistellä jumalan olemassaolosta tai muista uskonkysymyksistä. Hän on kokenut jopa epävarmuutta uskonsa näyttämisestä julkisesti.

– Joskus puhuin risti-isälleni Kallelle siitä, että minulla on Pietarin ongelma: hävettää tunnustaa uskonsa. Kalle sanoi, että hänkin Töölönlahdella kävellessään rukoilee Efraim Syyrialaisen paastorukousta ja huitelee ristinmerkkiä. Ja jos joku kysyy, että mitä sinä siinä huitelet, niin hän vastaa, että parempi huidella ristinmerkkiä kuin huidella turpaan.

– Ei usko tee ketään onnellisemmaksi. Ei usko sitä varten ole. Mutta se voi auttaa kestämään paremmin kärsimyksiä.

Hannu-Pekka Björkman on yksi Suomen työllistetyimmistä ja menestyneimmistä näyttelijöistä. Pitkän teatteriuran tehnyt Björkman oli 2013–2018 näyttelijäntyön professorina Teatterikorkeakoulussa.

Björkman on voittanut myös lukuisia alan palkintoja, kuten kaksi parhaan miespääosan Jussi-palkintoa. Viime vuonna hän voitti parhaan miespääosan Venla-palkinnon supersuositun M/S Romantic -sarjan ristelyisäntä Jockena.

Björkmanin rooli M/S Romanticin Jockena sai suomalaiset villiintymään.

Björkmanilla oli vuosina 1992–2014 naimisissa näyttelijä Minna Haapkylän kanssa. Ex-parilla on kaksi yhteistä lasta. Viime vuonna Björkman kertoi löytäneensä rinnalleen kirjailija Nina Honkasen.

Björkman seurustelee nykyään kirjailija Nina Honkasen kanssa.

Pitkän linjan näyttelijä kertoi Ylen Efter Nio -ohjelmassa toukokuussa yllättäen harkinneensa näyttelijänuransa lopettamista.

– Voisin sanoa, että ensimmäisen kerran elämässäni olen kyseenalaistanut ammattini ja miettinyt, haluanko mä tehdä tätä. En ole tätä julkisesti sanonut, tulipa sanottua, Björkman paljastaa.

Vaihtoehdoksi hän kertoi tuolloin pohtineensa muun muassa kirjoittamista.

– Väistämättä nousee kysymyksiä, olisiko joku toinen paikka, jossa voisi toteuttaa itseään. Kyllä tällaisten vakavien kysymysten äärelle on ajautunut, hän toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?