Suomalainen tv-kokki Michael Björklund voitti Ruotsin Selviytyjät – laihtui kilpailun aikana 18 kiloa - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomalainen tv-kokki Michael Björklund voitti Ruotsin Selviytyjät – laihtui kilpailun aikana 18 kiloa

Michael Björklund voitti Ruotsin Robinsonin. Huippukokki laihtui kisan aikana 18 kiloa.

Julkaistu: 7.7. 6:55

Ruotsin kilteimmäksi Robinson-voittajaksi nimetyn suomalaisen huippukokin Michael Björklundin paino putosi kilpailun aikana 18 kiloa.

Pohjoismaissa tunnettu huippukokki Michael Björklund seikkaili loppukeväällä Ruotsin Selviytyjien eli Robinsonin voittajaksi. Fidžillä käyty kilpailu oli kokille ikimuistoinen elämys.

Trooppinen saari toi kokeneellekin kokkaajalle haasteita ruoanvalmistukseen. Ruoka oli hankittava itse, ja se piti jakaa usean kilpailijan kesken. Björklundin paino putosi kilpailuoloissa rajusti.

– Laihduin 18 kiloa. Se ei ole kropalle kovin terveellistä, mutta ruokaa oli niin vähän. Se oli aika raskasta, Björklund kertoo.

Michael Björklund joutui Robinsonissa tottumaan autiosaaren yksipuoliseen ravintoon.

Asumattomalla saarella oleilu oli kuitenkin muuten huippukokin mieleen.

– Oli mahtavaa olla Fidžillä ja oppia mitä kaikkea siellä voi syödä. Sikäläinen luonto oli upeaa, Ahvenanmaalta kotoisin oleva Björklund hehkuttaa.

Eniten kilpailijat söivät kookospähkinöitä ja perunan kaltaista maniokkia.

– Fidžillä oli täysin erilainen ilmasto ja syötäviä asioita. Söin ruokia, joita en ikimaailmassa muuten olisi päätynyt kokkaamaan. Minulla oli onnea, kun sain valmistaa ruokaa koko sen ajan kun olin siellä. Mukana oli monia jotka eivät osanneet tehdä ruokaa. Se oli minun etuni, että tiesi vähän ruoanlaitosta ylipäänsä, Björklund pohtii.

Strömsöstäkin tuttu Björklund piti saavutuksensa huippukokkina aluksi muilta kilpailijoilta salassa. Björklund valittiin Suomen vuoden kokiksi 1997, ja Ruotsin vuoden kokiksi vuonna 2000. Sittemmin Björklund on pyörittänyt useita menestyneitä ravintoloita.

Björklundin etu kilvassa oli myös se, että hän ystävystyi helposti muiden kilpailijoiden kanssa. Juonittelemaan 45-vuotias Björklund ei saarella ryhtynyt, eikä kukaan pitänyt häntä uhkana. Kokin äänestys pois kisasta ei käynyt lähelläkään.

– Sanotaan, että olen ehdottomasti kiltein Robinson jota Ruotsissa on nähty. Se on vähän huvittavaa kuulla, Björklund naurahtaa.

Robinson-kilpailijoiden on tarkoitus pitää yhteiset juhlat syksymmällä, jos koronatilanne sen sallii. Tapaamiseen haastetta tuo se, että Björklund asuu eri puolella merta kuin ruotsalaiset kilpakumppaninsa. Eniten yhteyttä hän on pitänyt Fabianiin ja Josefinaan.

Huippukokki Michael Björklund voitti vuoden 2020 Robinsonin.

Ensimmäinen ruoka, jota kokki kotiin selviydyttyään söi, oli kotoisa lihapulla-annos. Björklund ymmärsi kunnollisen ruoan merkityksen entistä paremmin autiolla saarella. Voittorahoista osan Björklund käytti perheensä ilahduttamiseen ja loput hän lahjoitti ahvenanmaalaiselle ruokapankille.

– Annoin rahat heille, koska he tekevät hyvää työtä. Kaikilla tulisi olla mahdollisuus saada kunnollista ruokaa, Björklund kertoo.

Kilpailuun osallistuminen oli ollut Björklundin pitkäaikainen unelma, Robinsonia jo 23 vuotta sitten katsonut kokki kertoo. Björklundin lapset ihmettelivät, kun 17000 hakijan joukosta oma isä valikoitui kilpailijaksi tv-ohjelmaan.

Björklund on tehnyt Robinson-aiheisia videoita Youtube-kanavalleen. Videoilla hän kertoo muistojaan kilpailusta, ja esittelee muun muassa saarelta mukaansa ottamiaan tavaroita. Vaikka Robinsonia näytetään ruotsalaisella TV4-kanavalla, riitti huippukokilla suomenkielisiäkin Robinson-faneja. Sosiaalisessa mediassa Björklundia kannattivat niin turkulaiset kuin tamperelaisetkin.

– Onhan se hauskaa, että suomalainen tyyppi voittaa Ruotsin Robinsonin, Björklund naurahtaa.

Kesän suunnitelmissa Björklundilla on työskennellä Smakbyn ravintolansa, Golfravintolan ja vasta-avatun tislaamon parissa kotona Ahvenanmaalla.

– Teemme ahvenanmaalaista giniä ja verigreippilonkeroa, valikoimassa on myös mausteinen snapsi, hän kertoo.

Robinsoniin osallistuminen oli Michael Björklundille ikimuistoinen kokemus.

Ahvenanmaalla kesällä vieraileville Björklundilla on muutama suositus:

– Kannattaa kulkea saariston kautta joko meno- tai paluumatkalla. Tulkaa tervehtimään minua Smakbyhyn, ja katsomaan aivan vieressä olevaa Kastelholman linnaa. Kannattaa myös vuokrata polkupyörä ja pyöräillä ympäri Ahvenanmaata, kaikki on täällä aika lähekkäin, huippukokki vinkkaa.

Parhaana kesäruokana Björklund pitää silliä. Sen kaveriksi hän keittää suolan ja tillin kanssa uusia perunoita, jotka murskataan ja joihin lisätään reilusti voita. Annos viimeistellään punasipulilla.

– Se on ihanaa ruokaa, Björklund huokaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?