Suosikkimeteorologi Anniina Valtonen avoimena uransa ensimmäisistä vuosista – yritettiin lihottaa vaatteilla ja vanhentaa meikillä: ”Se oli kamalaa”

Anniina Valtosesta tuli televisiosta tuttu meteorologi, kun hän oli vasta parikymppinen. Uransa alkuaikoina häntä yritettiin mahduttaa tiettyyn muottiin, mikä oli kolaus nuoren naisen itsetunnolle.

Anniina Valtonen ennustaa säätä viikoittain tuhansille silmäpareille.

5.7.2020 7:11

Anniina Valtonen muistaa elävästi sen hetken, kun hän päätti ryhtyä meteorologiksi. Elettiin 1990-luvun loppua ja tuolloin alakouluikäinen Anniina oli matkalla Teneriffalle yhdessä vanhempiensa kanssa. Lentokoneen liidellessä Saksan yläpuolella kapteeni kehotti katsomaan ulos ikkunasta. Siellä näkyisi ukkospilviä, jotka eivät olisi matkustajille vaarallisia, mutta näyttäisivät hienoilta. Anniina otti neuvosta vaarin.

– Muistan kun katsoin ulos ikkunasta ja taivas välkehti upeasti eri väreissä. Se näytti mielettömän hienolta. Kysyin sitten isältäni, että miten ihmeessä kapteeni tiesi tämän. Isäni sitten kertoi minulle, että kapteeni sai tuon tiedon meteorologilta, Valtonen muistelee.

– Silloin ajattelin ensimmäisen kerran, että minäkin haluan meteorologiksi. Teini-ikäisenä se haave sitten jäi, kunnes isäni kerran kysyi, että muistatko sen meteorologin homman, josta tykkäsit silloin nuorempana. Siinä hetkessä marssin opinto-ohjaajan puheille ja kysyin, missä sitä voi opiskella.

Nyt, lähes 20 vuotta myöhemmin Anniina Valtonen, 30, ennustaa säätä lähes miljoonille television katsojille viikoittain. Harva kuitenkaan uskoisi, että lukuisat suomalaiset pirteällä olemuksellaan ruudun läpi hurmannut Valtonen yritti aikanaan kaikkensa ollakseen mahdollisimman näkymätön. Nuorempana hän ei pitänyt itsestään meteliä tai haaveillut urasta televisiossa. Päinvastoin.

– Muistan, että yritin koko ikäni olla seinäkukkanen. Meillä oli koulussa aika paljon kiusaamista, joten ehkä myös siksi halusin olla se, jota kukaan ei näe. Minut jätettiinkin aina ulkopuolelle. Olin tarpeellinen vain silloin, kun joku oli jättänyt läksyt tekemättä, Valtonen kertoo.

Nyt tilanne on aivan toinen. Yleisradiolla vuoden verran meteorologina työskennellyt Valtonen, joka tuohon aikaan tunnettiin vielä nimellä Anniina Törmä, aloitti uransa televisiossa ollessaan vasta parikymppinen. Valtonen oli vasta toisen vuoden meteorologian opiskelija, kun hän päätti hakea kesätöihin Ilmatieteen laitokselle.

Tältä Anniina Valtonen näytti vuonna 2013.

Puoli vuotta myöhemmin hänet houkuteltiin koekuvauksiin Neloselle, jossa kaivattiin meteorologeja televisioon. Näin ollen Valtosesta tuli 22-vuotiaana sekä lukuisten suomalaisten tuntema televisiokasvo että Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.

– Ainakin silloin töitä oli suhteellisen helppo saada, sillä meitä meteorologeja koulutettiin todella vähän ja samaan aikaan tarve oli todella suuri. Silloin olin myös nuori, enkä osannut sanoa mihinkään ei. Kun tein kahta työtä ja opiskelin, oli mulla todella pitkiä työputkia ja työpäivä jatkui aina kotona opintojen parissa, Valtonen kertoo.

– Se oli rankkaa aikaa. En pidä sanonnasta, että nuorena jaksaa tai että kyllä nuorena kuuluu jaksaa. Kun mietit, että parikymppinen ihminen laitetaan tuollaiseen linkoon ja uitetaan läpi neljät YT-neuvottelut, ei nuorellakaan jaksaminen riitä ihan kaikkeen. Toisaalta se kaikki oli uutta ja uutuudenviehätys antoi työhön hirveästi energiaa.

Aloittaessaan uransa televisiossa Valtonen joutui käsittelemään monia nuorelle naiselle vaikeita asioita. Kenties vaikein niistä liittyi hänen ulkonäköönsä. Hoikkaa Valtosta yritettiin lihottaa vaatteilla ja vanhentaa meikillä, sekä mahduttaa tiettyyn, asiantuntijoille ennalta määrättyyn muottiin. Se heijastui epävarmuutena, mikä välittyi tuolloin myös katsojille.

– Meteorologit ovat asiantuntijoita. Monilla ihmisillä on edelleen sellainen käsitys, että asiantuntija on virallinen ja jäykkä jakkupukuun pukeutuva ihminen, usein keski-ikäinen mies tai vanhempi nainen. Minä en ollut näistä oikein mitään. Minut puettiin suuriin jakkuihin sekä neuleitsiin ja hiukseni olivat aina tiukalla nutturalla, mitä vihasin yli kaiken. En saanut itse vaikuttaa.

– Se oli kamalaa. En tuntenut oloani yhtään mukavaksi, sillä musta yritettiin tehdä jotakin sellaista, mitä en ole. Se näkyi varmasti katsojille. Sitten Jaana Saarinen tuli pitämään meille esiintymiskoulutusta. Olen ikuisesti kiitollinen hänelle siitä, että hän antoi minulle luvan olla oma itseni ja juuri sellainen kuin olen.

Kun Anniina Valtonen lopetti televisiotyöt Nelosella vuonna 2015 vierähti useampi vuosi, ennen kuin hän siirtyi Yleisradion palvelukseen. Nykyään Valtonen kuitenkin kertoo nauttivansa kameran edessä esiintymisestä. Palautetta ulkonäöstään hän saa edelleen, mutta sen käsittelemisestä on tullut huomattavasti helpompaa. Kun Valtonen tänä päivänä astelee kameran eteen ennustamaan säätä, on epävarmuus kaukana.

– Tiedän, että näytin urani alkuaikoina epävarmalta, sillä mulla oli todella epävarma olo. Nykyään yritän ajatella, että se kamera on ystäväni. Kyllä mua ennen lähetyksiä aina vähän jännittää ja vatsan pohjassa kutittelee, mutta se kertoo vain siitä, että työni on minulle tärkeää, Valtonen selittää.

Kuten kymmenen vuotta sitten, on Valtonen tänäkin päivänä sekä miljoonille suomalaisille tuttu televisiokasvo että Ilmatieteen laitoksen meteorologi. Monista muista meteorologeista poiketen Valtonen ei haaveile kansainvälisestä urasta tai väitöskirjan kirjoittamisesta. Hän on tyytyväinen elämäänsä juuri tällaisenaan.

– Keskityn kertomaan ihmisille säästä. Siitä, tarvitseeko aamulla laittaa villapaitaa päälle tai tarvitseeko juhlia suojata sateelta. On herttaista, kun maaliskuussa sulhaset soittavat ja kysyvät, että miten morsiamen kampausta voisi suojella kesähäissä, Valtonen nauraa.

– Olen unelma-ammatissani ja toivon, että se myös näkyy. Mä todella pidän siitä, mitä teen. Toivon, että ihan jokainen ihminen päätyisi ammattiin, mistä he nauttivat. Silloin elämä on paljon mielekkäämpää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?