Maarit Hurmerinnan keikat peruuntuivat: ”Muusikot ovat aina niitä, jotka tippuvat kuiluun” – uusi radiokanava tukee ahdinkoon joutuneita musiikkiammattilaisia - Viihde - Ilta-Sanomat

Maarit Hurmerinnan keikat peruuntuivat: ”Muusikot ovat aina niitä, jotka tippuvat kuiluun” – uusi radiokanava tukee ahdinkoon joutuneita musiikkiammattilaisia

Koronakevään jälkeen Maarit Hurmerinta surkuttelee itseään enemmän uransa alkutaipaleella olevia artisteja. –Ajattelen heitä, jotka ovat pistäneet kaikki paukut musiikintekemiseen sydämestään, ostaneet laitteita – ja nyt he ovat pudonneet tyhjän päälle, hän sanoo.

Julkaistu: 1.7. 7:15

Maarit Hurmerinta on yksi muusikoista, jonka kevään ja kesän keikat peruuntuivat koronaviruksen takia. Nyt musiikkialaa tukemaan on perustettu Anna sen soida -kampanja, jolla on oma radiokanava.

Tänään aloittaa toimintansa Anna sen soida -radiokanava, joka on perustettu tukitoimeksi suomalaiselle musiikkialalle. Kun yleisötilaisuudet kiellettiin koronaviruksen takia maaliskuussa, työt loppuivat kaikilta esittävän taiteen parissa toimivilta – myös musiikkialalla.

Radiokanava on osa laajempaa samannimistä kampanjaa. Kampanjan tavoitteena on koota musiikkiammattilaisille miljoonan euron tukipotti. Tukea voivat antaa sekä yksityiset että yritykset.

Sanoma on lahjoittanut Anna sen soida -kampanjan alkupääomaksi 340 000 euroa. Tuki jaetaan Musiikin edistämissäätiön kautta.

Pitkän laulajauran tehnyt Maarit Hurmerinta on kevään aikana nähnyt ja kokenut, että tukea tarvitaan.

– Muusikot ovat todella pulassa. Koronakriisi on osunut kaikkiin musiikin esittäjiin sekä teknikoihin, ääni- ja valomiehiin, hän sanoo.

Maarit keikkailee sekä duona miehensä, kitaristi Sami Hurmerinnan kanssa sekä isomman yhtyeen solistina.

– Silloin meitä on tien päällä toistakymmentä ihmistä.

Ja kevään aikana nämä toistakymmentä Maaritin keikkailusta toimeentuloa saanutta ammattilaista ovat olleet ilman töitä.

Kevään ja kesän ajalta Maaritilta peruuntui ”kymmeniä keikkoja”.

– Keikkojen peruuntuminen silloin keväällä oli todella iso pettymys. Onneksi ilmeisesti yksikään keikka ei peruuntunut lopullisesti, vaan niille on haettu uudet päivät.

Ja itseään enemmän hän surkuttelee nuoria, uransa alkutaipaleella olevia artisteja.

– Ajattelen heitä, jotka ovat pistäneet kaikki paukut musiikintekemiseen sydämestään, ostaneet laitteita – ja nyt he ovat pudonneet tyhjän päälle. Heillä ei välttämättä ole vielä mitään vanhoja levytyksiä, jotka soisivat radiossa, mutta sen sijaan voi olla asuntovelkaa ja pieniä lapsia, Maarit kuvailee.

– Muusikot ovat aina niitä, jotka tippuvat kuiluun. Olemme freelancereita eikä meillä normaalisti ole edes mahdollisuuksia hakea esimerkiksi työttömyysturvaa kuten palkansaajilla. Toki tämä on meidän ammatinvalintamme.

Koronakevään jälkeen Maarit Hurmerinta surkuttelee itseään enemmän uransa alkutaipaleella olevia artisteja. –Ajattelen heitä, jotka ovat pistäneet kaikki paukut musiikintekemiseen sydämestään, ostaneet laitteita – ja nyt he ovat pudonneet tyhjän päälle, hän sanoo.

Koronakevään Maarit on käyttänyt – kuten monet muutkin musiikin tekijät – uusien laulujen kirjoittamiseen.

– Ainahan meille musiikintekijöille sanotaan: ”Tämän ajanhan voi käyttää luovuuteen!” Totta kai voi, mutta jos päällä on pahoja taloudellisia huolia, niin luominen tahtoo olla tuskan takana.

Ja jos jonkun tekee mieli viisastella, että ”taidehan syntyy tuskasta”, niin Maarit muistuttaa, että yleensä tuskainen, mahdollisesti inspiroiva kokemus on takana ja käsitelty, ennen kuin siitä voi kirjoittaa.

– Kun tilanne on päällä, tekeminen on haastavaa.

Maarit on kuitenkin pystynyt kirjoittamaan neljä kappaletta. Tullaanko niitä koskaan julkaisemaan, jää harkittavaksi. Seuraavan albumin aikataulu on hämärän peitossa – yllätys, yllätys – koronan takia. Viime vuoden tammikuussa julkaistulle Sumuinen puutarha -albumille olisi julkaistu jatkoa todennäköisesti tulevana talvena, mutta nyt aikataulu on avoin.

Musiikintekijöitä, kuten kaikkia muitakin, korventaa koronaepidemiaan liittyvä epävarmuus. Viruksen ensimmäinen aalto näyttää Suomessa pitkälti rauhoittuneen, mutta maailmalta kuuluu toisenlaisia uutisia. Tuleeko toinen aalto Suomeen? Mitä se taas vaikuttaa töihin – muun muassa muusikoilla?

– Toivon, että kaikki ihmiset tuntisivat vastuunsa. Olemme kusessa, jos suhtaudumme nyt varotoimiin välinpitämättömästi.

Valopilkku koronakeväässä on Maaritille ollut lastenlapsien kanssa vietetty aika. Vaikka hän ja Sami eivät tavanneet juuri ketään, samaan perheeseen laskettiin myös Janna-tytär – ja tämän viime kesänä syntynyt esikoinen sekä Samuli-pojan 2-vuotias Fiona-tytär.

– Lasten tapaaminen on ollut ihanaa ja lohdullista.

Jannan Noah-poika sylissään Maarit vilahtaa myös Uuden edessä -hyväntekeväisyyskappaleen videolla.

– Sen tekemisessä tuli niin kiire, että Janna kuvasi videopätkän juuri ennen kuin se piti lähettää eteenpäin. Ja kesken kaiken vauvaa rupesi itkettämään. Pitihän se syliin ottaa!

Anna sen soida -kampanja ja -radiokanava sekä Ilta-Sanomat ovat osa Sanomia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?