Tiesitkö, että Tommy Tabermann oli hetken myös räppäri? Yleisradio hyllytti runoilijan ainoaksi jääneen kappaleen – syynä liian rivot sanoitukset - Viihde - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, että Tommy Tabermann oli hetken myös räppäri? Yleisradio hyllytti runoilijan ainoaksi jääneen kappaleen – syynä liian rivot sanoitukset

Julkaistu: 1.7. 6:33

Tommy Tabermann muistetaan runoilijana, kirjailijana sekä poliitikkona. Harva tietää, että Tabermann kokeili siipiään myös musiikin saralla.

Lähes päivälleen kymmenen vuotta sitten menehtynyt Tommy Tabermann muistetaan ennen kaikkea runoistaan. Urallaan Tabermann ehti kuitenkin toimia myös kirjailijana, toimittajana sekä kansanedustajana.

Harvempi kuitenkaan tietää, että Tommy Tabermann on myös tehnyt musiikkia. Hän levytti vuonna 2001 kappaleen Kiitti vitusti. Biisi oli tarkoitus julkaista Pelastakaa Lapset ry:n Hullut mielenterveyden puolesta -albumilla, mutta sanoitukset olivat liikaa.

Kappaleen sävelsi Maki Kolehmainen salanimellä Vitun Säveltäjä.

– Muistan aina, kun Tommy tuli studioon. Hän käveli ihan viilipyttynä laulukoppiin ja alkoi räpätä: vitusta tänne tultiin ja päin vittua täällä menee, Kolehmainen nauraa.

– Minä olin aivan monttu auki, että oliko tämä vitsi? Ei ollut, vaan Tommyn biisi.

Maki Kolehmainen sävelsi Tabermannin Kiitti vitusti -runon.

Sanoitus on itse asiassa alun perin julkaistu Tabermannin kirjassa Passionata (2001). Tabermann on itse todennut satiirisen tekstin olevan kannanotto ”vitun puolesta esteettistä ja kielellistä rappiota vastaan”.

– Ylehän sen sitten sensuroi, Kolehmainen muistaa.

– Eivät suostuneet soittamaan sitä, koska laulussa sanotaan ”vittu” 43 kertaa. Muistan, miten Sannin Että mitähän vittua -kappaleesta nousi iso kohu. Ei mitään uutta, me tehtiin sama 20 vuotta aikaisemmin.

Kolehmainen myöntää tuskailleensa kappaleen hyllyttämistä. Lohtu löytyi jälleen Tabermannin suunnasta.

– Tommy soitti mulle ja sanoi rauhallisella äänellään: Maki hei, voidaan olla ylpeitä, että olemme löytäneet sanan, joka ei vieläkään sovi suomalaisille.

Kontroversiaalisesta tekstistä huolimatta Tabermann näyttäytyi Kolehmaisenkin silmissä sivistyneenä ihmisenä.

– Hän oli miellyttävä. Rauhallinen, eikä koskaan korottanut ääntään. Ihmiset ovat unohtaneet keskustelun taidon, joka Tommylla oli. Tunsin itseni aina ihan metsäläiseksi hänen seurassaan.

Tommy Tabermann ehti tehdä urallaan vaikka mitä.

Kolehmainen kehuu Tommyn tapaa pyrkiä haastamaan kanssaeläjiään tärkeissä yhteiskunnallisissa kysymyksissä.

– Vaikka hän oli fiksu, hän ei käyttänyt sitä ominaisuutta koskaan ilkeästi, paitsi kritisoidessaan yhteiskunnallisia epäkohtia. Itseironia, jota Tommylla oli, on taitolaji ja harva ihminen sen hallitsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?