Maria Guzenina muistelee hetkeä, kun hän tapasi ensimmäistä kertaa Tommy Tabermannin – yksi piirre teki kansanedustajaan lähtemättömän vaikutuksen - Viihde - Ilta-Sanomat

Maria Guzenina muistelee hetkeä, kun hän tapasi ensimmäistä kertaa Tommy Tabermannin – yksi piirre teki kansanedustajaan lähtemättömän vaikutuksen

Julkaistu: 30.6. 12:26

Maria Guzenina työskenteli Tommy Tabermannin kanssa eduskunnassa. He kuitenkin tapasivat jo aikaisemmin Uutisvuoto-ohjelmaa tehdessään.

Runoilijana, toimittajan ja poliitikkona tunnetun Tommy Tabermannin kuolemasta tulee keskiviikkona kuluneeksi kymmenen vuotta. Tabermann toimi Suomen sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustajana aina kuolemaansa saakka. Tabermann menehtyi aivokasvaimeen 1. heinäkuuta 2010.

Alun perin runoilijana uraa luoneesta Tabermannista tuli SDP:n kansanedustaja vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen. Puolueen nykyinen kansanedustaja Maria Guzenina muistaa hyvin, kun Tabermann saapui eduskuntaan ensimmäisen kerran.

– Tuskin Tommy sitä mietti, kuinka hänet otetaan vastaan. Me mietimme omissa porukoissamme, miten hän ottaa meidät vastaan, Guzenina naurahtaa.

– Tommy oli hyvin syvällinen ajattelija ja kaunis sielu.

Tommy Tabermann eduskunnassa vuonna 2009.

Guzenina oli tavannut Tabermannin jo ennen eduskuntakohtaamista ollessaan tämän parina Uutisvuodossa.

– Olimme kilpapari ja jo silloin sain tuntumaa siihen, kuinka kauniilla herkkyydellä hän suhtautui ihmisiin, joiden kanssa oli kosketuksissa. Oli etuoikeus istua hänen kanssaan ja keskustella. Uutisvuodossa tiimit pohtivat keskenään niitä nokkeluuksia. Oli hienoa vaihtaa hänen kanssaan ajatuksia. Siinä avautui Tommyn kyky syvälliseen, mutta ei tosikkomaiseen ajatteluun.

Tabermann jatkoi eduskunnassa siitä, mihin hän Uutisvuodossa jäi.

– Ajattelu oli Tommyn voimavara ja hän osasi käyttää sitä hienosti. Meillä oli ryhmäkokoukset kerran viikossa. Aina kun Tommy puhui siellä, huone hiljeni. Jokainen sana haluttiin hengittää sisään. Tunnelma oli aina harras ja kyllä Tommykin sen tiedosti.

Tommy Tabermann ja Maria Guzenina eduskunnassa vuonna 2007.

Guzenina kertoo jääneensä kaipaamaan Tabermannin tapaa katsoa asioita hieman ulkopuolelta – sivusta, mutta politiikan lainalaisuudet tunnistaen.

Guzenina muistelee lämmöllä kohtaamisia eduskunnan kuppilassa.

– Siellä oli sellaisia hetkiä, että istuimme kahdestaan pöydässä ilman agendaa. Olimme joskus jopa hetkiä hiljaa, eikä ollut tarvetta puhua mistään. Se oli valtavan miellyttävää. Sitten keskustelu lähti taas ihan luonnostaan liikkeelle ja usein sieltä politiikan ulkokehältä.

Maria Guzenina on SDP:n kansanedustaja.

Tabermannilla oli rauhoittava vaikutus omaan ryhmään, mutta myös poliittisiin kilpakumppaneihinsa.

– Tommyn tavassa katsoa asioita loisti kunnioitus elämää kohtaan. Hän toi esiin poliittisen näkemyksensä, mutta suhteutti kaiken ympäröivään todellisuuteen. Eduskunnassa oli usein päivänpolttavia teemoja, joiden ympärillä edustajat juoksivat ja välillä törmäilivät seiniin. Tommy rauhoitti ne tilanteet suurella holistisella tyyneydellään.

– Ihmiset vaistosivat, että häneen voi luottaa. Jos Tommy antoi neuvon, hän ei antanut sitä harhaan johtaakseen, vaan niin, että se toinen hyötyisi aidosti ajatuksenvaihdosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?