Tommy Tabermannin kuolemasta 10 vuotta – Peter Nyman muistelee lämmöllä rakastettua runoilijaa: paljastaa erikoisen sattumuksen vuosien takaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Tommy Tabermannin kuolemasta 10 vuotta – Peter Nyman muistelee lämmöllä rakastettua runoilijaa: paljastaa erikoisen sattumuksen vuosien takaa

Julkaistu: 30.6. 6:14

Tommy Tabermannin kuolemasta tulee keskiviikkona kuluneeksi tasan 10 vuotta. Peter Nyman muistelee pitkäaikaista kollegaansa lämmöllä.

Tommy Tabermannista oli moneksi. Hän oli kirjailija, runoilija, toimittaja ja suosittu tv-kasvo, joka päätyi lopulta valtakunnan politiikkaan. Hänet valittiin vuonna 2007 eduskuntaan Sdp:n listoilta.

Syksyllä 2009 Tabermannin elämässä tapahtui se kaikkein pahin: runoilijalla todettiin pahanlaatuinen aivokasvain. Sairaus eteni nopeasti. Tabermann kuoli heinäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2010 Helsingin Terhokodissa – vain vuorokausi sen jälkeen, kun hänet oli tuotu sinne saattohoitoon.

Tabermannin kanssa Uutisvuoto-ohjelmaa vuosia tehnyt Peter Nyman muistaa kollegansa lämpimänä ihmisenä.

– Tommyssa oli rauhallisuutta ja lempeyttä, Nyman luonnehtii.

– Hän oli valloittava ja karismaattinen. Tommy ei ollut koskaan tuomitseva. Hänellä oli useista asioista laajempaa ymmärrystä, ja hänen suhtautumisensa ympäröivää ihmiskuntaa kohtaan oli jotenkin levollista.

Peter Nyman muistelee lämmöllä entistä Uutisvuoto-kollegaansa.

Tabermannin runouden keskeisenä teemana toimi rakkaus.

– Hän oli runoilijasielu, joka kirjoitti erotiikasta ja rakkaudesta. Nehän ovat ihmiskunnan päällimmäisimpiä kysymyksiä, Nyman näkee.

– Ilman rakkautta ei olisi ihmiskuntaa. Ei olisi sitä, mitä erotiikka ja rakkaus synnyttää.

Uutisvuodon vakiokapteenina Tabermann vakuutti Suomen kansan supliikkitaidoillaan. Hän ei jäänyt missään tilanteessa sanattomaksi, vaikka pöydän toisella puolella istui sutkautusten mestari, kirjailija Jari Tervo.

– Tommy oli hauska. Hän osasi olla purevakin. Se kuvasti hänen laajaa kokemustaan ja hänen henkensä taipui hyvin moneen.

Tommy Tabermann muistetaan runoilijana, kirjailijana sekä kansanedustajana.

Tabermann teki pitkän uran kirjoittajana, eikä häntä ainakaan laiskuudesta voinut syyttää, sillä 35 vuoden ajan Tabermann julkaisi vähintään kirjan vuodessa.

– Hän oli kyllä harvinaisen tuottelias. Upeana strategisena peliliikkeenä hän siirtyi vielä senaattoriksi. Se oli kyllä hieno veto, Nyman nauraa ystävänsä päätöstä lähteä mukaan politiikkaan.

– Hän teki senkin omalla tyylillään ja pääsi eduskuntaan hyvin pienellä marginaalilla. Tommy vitsaili aina, että valinnan vahvisti yksi kirjallinen ilta Espoossa, jossa häntä tuli kuuntelemaan 24 ihmistä.

Tabermann oli oiva valinta Uutisvuotoon, sillä hän oli entuudestaan tunnettu henkilö.

– Tommy oli luetuin runoilijamme. Hän oli antanut tietylle yleisölle intoa, uskoa, tunnetta ja kokemuksia jo pitkän aikaa. Isomman yleisön tietoon hän kuitenkin breikkasi vasta Uutisvuodossa, ja sitä kautta hän päätyi kansanedustajaksi. Hänhän ehdotti eduskunnassa niitä rakkauslomiaan. Sitä kautta hän oli taas julkisuudessa ja se jos mikä sopi Tommyn henkeen.

Ystävät kuvailevat Tabermannin olleen sivistynyt ja lempeä persoona.

Tabermann oli ollut vasta vuoden kansanedustajana, kun hän teki lakialoitteen viikon mittaisesta rakkauslomasta.

Hän selvitti kaunopuheisesti, että viikon mittaisen rakkausloman tarkoituksena on ehkäistä parisuhteen rapautuminen ja erilleen ajautuminen.

– Rakkauslomalla pari palaa kaksistaan suhteen ytimeen, toisilleen omistautumisen sekä eroottisella että emotionaalisella tasolla. Sillä tavalla on mahdollista löytää uudelleen rakkauden polulle ja lähteelle, Tabermann perusteli tuolloin.

Rakkausloma-aloitetta kiiteltiin ja se sai huomiota ulkomaita myöten.

Nyman kertoo, että Tabermannin seurassa oli harvoin tylsää hetkeä. Eikä ihme, saman kylän poikia kun olivat.

– Meitä yhdisti kaksikielisyys, mutta myös karjaalaisuus. Tommy oli syntyperäinen karjaalainen ja minä taas asuin siellä muutaman vuoden. Se on muuten melkoinen tilastollinen ihme, että kaksi karjaalaista pääsi lopulta samaan tv-ohjelmaan.

Tabermannista riittää myös hauskoja tarinoita. Nyman muistaa heti muutaman.

– Tommy oli omien sanojensa mukaan liftannut Rauman edustalla jäänmurtajan kyytiin. Ja vieläpä päässyt.

Uutisvuoto vuonna 2001. Tabermann, Peter Nyman ja Jari Tervo.

Toinen hupaisa sattumus tapahtui Lapissa.

– Siellä oli joku kirjallisuustapahtuma. Tommy antoi Ylelle 10 minuutin haastattelun, jonka lopussa toimittaja mainitsee ensimmäisen kerran haastateltavansa nimen, kun hän kiittää Dan Steinbockia. Tommy ei kehdannut sanoa toimittajalle, ettei hän ole Steinbock. Kyseinen haastattelu saattaa olla edelleen Ylen arkistossa. Se kuvasti taas hyvin Tommyn piirteitä. Hän oli niin hyväntahtoinen.

Tabermannin sairastuminen oli yllätys hänen läheisilleen.

– Se tieto tuli täysin kirkkaalta taivaalta. Eikä siinä voinut tehdä mitään. Loppuun asti toivoimme, ettei syöpä koituisi kuolemaksi, mutta sitten kaikki kävikin niin äkillisesti, Nyman huokaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?