Uutuuskirja: Ultra Bran viimeinen Ruisrock-keikka oli päättyä jättimäiseen viuhahdukseen – Vuokko Hovatta yllytti koko yhtyettä nakuilemaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Ultra Bran viimeinen Ruisrock-keikka oli päättyä jättimäiseen viuhahdukseen – Vuokko Hovatta yllytti koko yhtyettä nakuilemaan

– Bändissä oli ollut railakas viuhahtamisen kulttuuri yleisemminkin, mutta ehkä se huipentui siihen kesään ja nimenomaan Ruisrockiin. Yllytyshulluus saavutti lakipisteensä, Kerkko Koskinen kertoo uutuuskirjassa.

Ultra bra Ruisrockin rantalavalla kesällä 2017.

29.6.2020 20:24

Tuoreessa Ruisrock 1970-2020 -kirjassa käydään läpi Ruisrockin 50-vuotisen historian merkittäviä tapahtumia ja huippuhetkiä. Teokseen on haastateltu kymmeniä suomalaisen musiikin avainhenkilöitä.

Teoksesta muun muassa selviää, että vuoden 2001 Ruisrockissa huippusuositun Ultra Bra -yhtyeen jäsenet suunnittelivat suurta viuhahdusta viimeisen festivaalikesänsä kunniaksi.

12-henkisen yhtyeen kokoonpanossa vaikutti muun muassa laulajat Vuokko Hovatta, Terhi Kokkonen sekä soittajat Kerkko Koskinen, Antti Lehtinen ja Joel Melasniemi. Yhtye oli vuotta aiemmin ilmoittanut lopettamisestaan.

– Bändissä oli ollut railakas viuhahtamisen kulttuuri yleisemminkin, mutta ehkä se huipentui siihen kesään ja nimenomaan Ruisrockiin. Yllytyshulluus saavutti lakipisteensä, Kerkko Koskinen kertoo kirjassa.

Hovatta puolestaan kertoo, että yhtyeessä oli ollut tuona kesänä enemmänkin ”vapautumista” eli vaatteiden pois heittämistä.

– Se meni niin, että huudetaan ’Vapaudutaan!’ ja sitten kaikki heittävät vaatteet pois. Yleensähän se tehtiin jossain järven rannalla, mutta sinä kesänä vahvistui ajatus, että kyllähän sitä nyt keikallakin pitäisi vapautua, Vuokko Hovatta muistelee.

Terhi Kokkonen (vas.) ja Vuokko Hovatta.

Hurmoksellinen yleisö puolestaan tahtoi saada vuosituhannen vaihteen suosikkiyhtyeen viimeisistä hetkistä kaiken irti. Esimerkiksi legendaarinen Sinä lähdit pois -hitti kaikui yleisöstä vielä pitkään soiton päätyttyä.

Tällä kerralla Ruisrockissa settilistasta ei tarvinnut karsia biisejä, vaan Ultra Bra saattoi irrotella täyspitkällä encorella. Lavan takana Vuokko Hovatta alkoi yllyttää bänditovereitaan paljon puhuttuun keikkavapautumiseen.

Ultra bra teki comeback-kiertueen kesällä 2017.

– Siinä se päätettiin spontaanisti lavan takana setin ja encoren välissä. Minä ja Terhi tajuttiin alkuinnostuksen jälkeen, että ehkä kuitenkaan meidän ei ole kauhean järkevää mennä alasti lavalle, kun edessä on pelkät mikkiständit. Silloin ei ollut vielä kännykkäkameroita, mutta ehkä se oli silti ihan hyvä päätös, Hovatta kertoo kirjassa.

Suurkokoonpanosta lopulta vain kitaristi Joel Melasniemi ja basisti Tommi Saarikivi menivät sanoista tekoihin. Kaksikko ilmestyi encoressa lavan eturiviin pelkät soittimet sukukalleuksiensa suojana. He olivat seuraavina päivinä useiden suomalaisten lehtien kansikuvapoikina.

Ultra Bran basisti Tommi Saarikivi (vas.) ja kitaristi Joel Melasniemi irroittelemassa päälavalla sunnuntai iltana Ruisrockissa.

Ultra Bra lopetti toimintansa syksyllä 2001. Viiden menestysvuoden aikana yhtye ehti julkaista neljä albumia ja yhden kokoelmalevyn. Ylivoimaisesti suurin osa kappaleista oli syntynyt Koskisen ja Anni Sinnemäen yhteistyönä.

Yhtyeen hajottua Kokkonen, Lehtinen, Melasniemi ja Saarikivi jatkoivat yhdessä Scandinavian Music Group -yhtyeessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?