Kaikkien aikojen kallein kitara: Kurt Cobainin legendaarinen soitin huutokaupattiin huimalla hinnalla

Kurt Cobainin legendaarisen kitaran hinnaksi nousi 5,3 miljoonaa euroa.

Muusikkolegendan kitara sai ennätyksellisen hinnan.

21.6.2020 22:11

Nirvana -yhtyeen keulamiehenä tunnetun Kurt Cobainin legendaarinen kitara on huutokaupattu yli 5,3 miljoonalla eurolla, raportoi CNN. Cobain soitti kitaraa yhtyeen ikonisessa vuoden 1993 MTV:n Unplugged-esityksessä.

Cobainin akustinen vuoden 1959 Martin D-18E on nyt kaikkien aikojen kallein huutokaupattu kitara. Aikaisemmin kalleimman huutokaupatun kitaran titteli kuului Pink Floyd -yhtyeen David Gilmourin mustalle vuoden 1969 Fender Stratocasterille.

Kitara huutokaupattiin noin 3,5 miljoonan euron hintaan vuonna 2019. Gilmour käytti kitaraa useimmilla Pink Floydin levyillä vuodesta 1973 aina 1980-luvun puoliväliin saakka.

Cobainin kitarakotelosta löytyi kitaran kieliä, kolme plektraa, ja mokkanahkainen pussi.

Kurt Cobainin kitaran osti australialainen liikemies ja Rode Microphones -yrityksen omistaja Peter Freedman.

– Se on iso juttu. En edes ostanut sitä itselleni. Minä maksoin siitä, mutta aion käyttää sitä tuodakseni esiin artistien ahdinkoa, Freeman kertoo.

Freedman aikoo viedä kitaran maailmanlaajuiselle näyttelykiertueelle, ja lahjoittaa kiertueen tuotot performanssitaiteen tukemiseen.

– Muusikot ja artistit ovat tukeneet perhettäni 60-luvusta lähtien, Freedman perustelee päätöstään.

Liikemies kertoo, ettei asettanut itselleen huutokaupassa mitään budjettia, sillä hän oli päättänyt saada legendaarisen kitaran itselleen.

Cobain osti Martin D-18E-kitaran, seitsemännen vain 302 ikinä valmistetusta, 90-luvun alussa Voltage Guitars -liikkeestä Los Angelesista, kertoo Yahoo.

Cobain muokkasi kitaraa sopimaan vasenkätiseen soittotyyliinsä, mikä tekee soittimesta vielä isomman harvinaisuuden.

Cobain muokkasi kitaraa sopimaan omaan soittotyyliinsä.

Soittimen myynnistä vastanneen Julien'sin huutokaupan mukaan Cobain muokkasi kitaraa lisäämällä siihen Bartolinin sähkömagneettisen mikrofonin.

Hän myös teippasi soittimen mukana tulleeseen alkuperäiseen kitarakoteloon Poison Idea -yhtyeen mainoslehtisen.

Kitarakotelon lokeroon laulajatähdeltä jäi puoliksi käytetty pakkaus kitaran kieliä, kolme plektraa, ja mokkanahkainen pussi minikokoisen lusikan, haarukan ja veitsen kera.

27-vuotias Cobain teki itsemurhan vuoden 1994 huhtikuussa, vain viisi kuukautta kuuluisan Unplugged-esityksensä jälkeen.

Maaliskuussa 1994 hän oli yrittänyt itsemurhaa jo kahdesti. Laulajatähden tiedetään olleen pitkään koukussa heroiiniin ja muihin koviin päihteisiin.

Huutokaupatun soittimen huhutaan olevan viimeinen kitara, jota Cobain soitti ennen kuolemaansa.

Laulajatähden kuoltua kitara siirtyi hänen tyttärelleen Frances Bean Cobainille. Tytär oli Cobainin kuollessa vain vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen. Vuonna 1992 syntyneen Francesin äiti on laulaja ja näyttelijä Courtney Love.

Kurt Cobain kuvattuna vaimonsa Courtney Loven ja tyttärensä Francis Bean Cobainin kanssa.

Vuonna 2018 People-lehti paljasti, ettei soitin enää kuulunut Cobainin perheelle. Tytär oli menettänyt kitaran myrskyisässä avioerossa ex-miehelleen Isaiah Silvalle.

Nirvana-tähden tytär meni naimisiin muusikkona työskentelevän Silvan kanssa vuonna 2014. Pariskunta erosi kuitenkin jo vuonna 2017. Ex-mies Silvan mukaan Frances Cobain olisi antanut kitaran hänelle lahjana, mutta Frances itse kiistää väitteen jyrkästi.

Frances Cobainin kerrotaan yrittäneen vedota oikeuden tuomariin, jotta arvokas kitara saisi pysyä Cobainin perheessä. Vetoomuksesta ei kuitenkaan ollut hyötyä, ja ex-mies sai pitää kitaran.

Huutokauppa ei ole paljastanut kuka kitaran toi huutokaupattavaksi. Toimitusjohtaja Martin J. Nolan kuitenkin vakuuttaa, että kitaran omistusoikeudesta ei ole epäselvyyttä, eikä ostajan tarvitse huolehtia siihen liittyvistä hankaluuksista.

Päätä huimaavia hintoja

Myös monet muut kuuluisat kitarat on myyty huimilla hinnoilla. The Beatles -legenda John Lennonin 1962 Gibson J-160E-kitara huutokaupattiin yli 2,5 miljoonalla eurolla vuonna 2015.

Lennon käytti Gibson-kitaraansa säveltäessään The Beatlesin klassikkokappaleita Paul McCartneyn kanssa. Kitaraa kuullaan myös useissa yhtyeen levyttämissä kappaleissa.

Kalleimman kitaran titteliä kantoi aikoinaan myös 2,4 miljoonan euron hintainen Fender Stratocaster -kitara. Kitara myytiin vuoden 2005 Reach out to Asia -hyväntekeväisyyshuutokaupassa ja sen kaikki tuotot lahjoitettiin tsunamin uhrien avuksi. Kitaran signeerasi joukko maailman arvostetuimpia kitaristeja ja rokkitähtiä, mukaan lukien Eric Clapton, Mick Jagger, Paul McCartney, Sting, Keith Richards, ja Bryan Adams.

Jimi Hendrixin kuuluisa kitara nähtiin muun muassa Woodstockin lavalla.

Myös maailman arvokkaimpiin kitaroihin kuuluva 1968 White Fender Stratocaster -kitara myytiin huutokaupassa noin 290,000 euron hintaan vuonna 1990.

Jimi Hendrixille kuulunut kitara nähtiin muun muassa muusikkolegendan kuuluisassa Woodstock-festivaalin esityksessä vuoden 1969 elokuussa. Myöhemmin kitara myytiin 2 miljoonalla dollarilla, eli noin 1,7 miljoonalla eurolla, Experience Music Project -museolle.

Elvis Presleyn Gibson Dove -kitara sai myös uuden omistajan huutokaupassa New Yorkissa vuonna 2016. Ostaja maksoi hankinnastaan 334 000 dollaria, eli noin 297 000 euroa. Elvis oli saanut kitaran isältään Vernon Presleyltä vuonna 1969. Isän kerrotaan lisänneen kitaraan norsunluisia osia sen jälkeen, kun hänen poikansa oli otellut itselleen mustan vyön karatessa.

Kitaran omisti huutokauppaan saakka Elvis-fani Mike Harris, joka oli saanut kitaran Elvikseltä konsertissa Pohjois-Carolinassa vuonna 1975.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?