Kuolema teki 24-vuotiaasta James Deanista ikuisen nuoren kapinallisen – nyt hänet nostetaan taas elokuvarooliin tietokonegrafiikalla - Viihde - Ilta-Sanomat

Kuolema teki 24-vuotiaasta James Deanista ikuisen nuoren kapinallisen – nyt hänet nostetaan taas elokuvarooliin tietokonegrafiikalla

James Dean on valittu päärooliin uuteen sotaelokuvaan. Näyttelijä kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1955.

Julkaistu: 19.6. 12:01

James Dean on valittu päärooliin uuteen sotaelokuvaan – 65 vuotta kuolemansa jälkeen. Paljon on mahdollista digimaailmassa, mutta totuutta palvotun tähden yksityiselämästä ei koskaan saada tietää.

James Dean (1931–1955) herää henkiin uudessa sotaelokuvassa Finding Jack tietokonegrafiikan ja vanhan kuvamateriaalin avulla. Legendaarinen nuorisotähti on saanut toisen elokuvan päärooleista. Tämä tapahtuu perikunnan luvalla, jolla luultavasti on hintansa.

Jotkut Hollywood-tähdistä ovat esittäneet vastalauseen kuolleen näyttelijän käyttämisestä. Ohjaaja Anton Ernst väittää, että James Dean valittiin päärooliin vasta kuukausien selvitystyön jälkeen. Eikö rooliin muka löytynyt elävää näyttelijää?

James Deanin ääntä ei sentään saada valkokankaalle, joten elävää näyttelijää tarvitaan roolin ääneksi. Se tieto tuskin lohduttaa rooleja odottavia näyttelijöitä.

Mikä James Deanissa oli niin ihmeellistä, että hän saa pääroolin kuolleenakin? Legendaksi hän pääsi kuolemalla 24-vuotiaana auto-onnettomuudessa, mutta kyllä hänestä hullaannuttiin jo elävänä.

Naiset saattavat edelleen nimetä James Deanin ihannemieheksi, vaikka Dean ehti olla täysikäinen mies vain joitakin vuosia. Tosin hän näyttää kuvissa ikäistään vanhemmalta. Hän näyttää myös varsin kookkaalta, vaikka oli vain 173-senttinen.

James Dean näytteli runsaan kolmen vuoden aikana pääroolit kolmessa elokuvassa: Eedenistä itään (1955), Nuori kapinallinen (1955), Jättiläinen (1956). Hän ehti nähdä itsensä valkokankaalla vain Eedenistä itään -elokuvassa.

Lähikuva James Deanista Nuori kapinallinen -elokuvan kuvauksissa.

Nuori kapinallinen -elokuvan päärooli on se, mihin James Dean samaistetaan. Jim Starkin roolissa Deanista tuli nuorisoidoli ja kuolematon ikoni. Hän kykeni viestittämään nuorten tunnemaailmaa tavalla, jota ei ollut aiemmin nähty.

Kenties James Deanin näyttelijän taitoihin vaikutti se, ettei hän ollut kasvanut pumpulissa. Hän oli viisivuotias, kun hänen Mildred-äitinsä kuoli Indianassa. Sen jälkeen isä lähti poikansa kanssa Los Angelesiin.

James-poika palasi Indianaan tätinsä ja setänsä hoiviin, kun hänen isänsä ei enää halunnut olla isänä. Kerrotaan, että James Dean ei koskaan selvinnyt äitinsä kuolemasta.

James Dean oli hiljainen lapsi, joka harrasti piirtämistä ja maalaamista. Hän opiskeli Kaliforniassa yliopistossa, kunnes hän alkoi saada pieniä rooleja. 1951 hän muutti New Yorkiin kehittääkseen näyttelijän taitojaan Actors Studiossa

Kun Dean esitti The Immoralist -näytelmässä homoseksuaalia palvelijaa, ohjaaja Elia Kazan innostui kiinnittämään hänet Eedenistä itään -elokuvan päärooliin. Ja niin tähti oli syttynyt.

James Deanin esikuvia olivat Montgomery Clift ja Marlon Brando, mutta Brando ei vaivautunut edes vastaamaan nuoren näyttelijän puheluihin ja viesteihin.

Elia Kazan halusi James Deanin Eedenistä itään -rooliin nähtyään hänet teatterilavalla.

Dean ehti elää hetken ylellistä elämää. Hän muutti Hollywoodiin ja juhlisti ensimmäistä päärooliaan ostamalla Porschen. Ennen kuolemaansa hän ilmoitti satsaavansa autourheiluun.

Joidenkin mielestä Dean oli hankala kuvauksissa. Hän esimerkiksi näytteli uusintaotoissa joka kerta eri tavalla, mutta ehkä hän halusi vain parantaa suoritustaan.

Vuosikymmeniä on jaksettu spekuloida, oliko legendaarinen näyttelijä biseksuaali vai homoseksuaali. Tai ehkä hän olikin hetero.

James Deanin seurustelukumppaniksi on väitetty muun muassa näyttelijä Anna Maria Pierangelia. Juorujen mukaan hänellä oli suhde myös ystävänsä William Bastin kanssa – ja monen muun.

Dean voidaan nostaa haudasta elokuvarooliin, mutta todennäköisesti häntä ei saada enää millään keinolla kertomaan seksielämästään. Syvällisempää rakkaussuhdetta hän ei ehkä edes ehtinyt kokea.

30. syyskuuta 1955 James Dean lähti mekaanikkonsa Rolf Wütherichin kanssa Salinasin autourheilukilpailuun. Autona hänellä oli silloin avomallinen Porsche 550 Spyder, hopeanvärisenä. Autolleen hän antoi lempinimeksi Pikku Paskiainen.

James Dean Little Bastardiksi nimeämässään Porsche 550 Spyderissa Vine Streetillä Holly woodissa. Hän ehti omistaa auton vain yhdeksän päivää ennen kuin ajoi sillä kuolemaan.

Matkalla Dean teki uhkarohkeita ohituksia. Kuolemaa hän tuskin silloin ajatteli. Hänellä oli kultareunuksinen elämä edessään ja alla unelmien auto.

Sitten vastaan tuli Ford. Dean oli juuri tehnyt vaarallisen ohituksen, eikä hän huomannut risteystä, josta Ford kääntyi yllättäen vasemmalle.

Porsche pysähtyi puhelintolppaan. Wütherich ja Fordin kuljettaja selvisivät onnettomuudesta elävinä. James Dean todettiin sairaalassa kuolleeksi.

Fordin nuori kuljettaja ei saanut tuomiota, sillä James Deanin katsottiin ajaneen ylinopeutta. Tietokonesimuloinnilla on myöhemmin osoitettu, ettei Dean ylittänyt 60 mailin tuntinopeutta.

Tämä tarina kuulostaa ainakin osittain keksityltä: Deanin romuttuneen urheiluauton moottorin omaan autoonsa ostanut lääkäri kuoli auto-onnettomuudessa. Samoin henkilö, joka osti auton renkaat, jotka kaikki puhkesivat kerralla.

Auton runkoa kuljettanut rekkakuskikin kuoli kuljetusmatkalla. Ja lopulta Pikku Paskiainen katosi kokonaan.

Vain kuukausi Deanin kuoleman jälkeen oli Nuori kapinallinen -elokuvan ensi-ilta. Nuoriso oli hurmiossa, vihdoinkin oli elokuva heidän maailmastaan, vihdoinkin heillä oli idolinsa – tosin kuolleena.

James Dean ei itse nähnyt Jättiläistä (1956).

Tunteisiin vetoavassa draamassa tärkeät roolit olivat myös Natalie Woodilla ja Sal Mineolla.

Ohjaaja Nicholas Ray ehkä aavisti, miten merkittävää elokuvaa ollaan tekemässä, mutta sitä hän ei voinut arvata, miten suuri tragedia elokuvaan tulee liittymään.

Nuori kapinallinen on edelleen yksi merkittävimmistä elokuvista, jolla haluttiin kertoa, että myös keskiluokan nuoret ovat yksinäisiä ja ahdistuneita eikä nuorisorikollisuutta ole vain alemmassa sosiaaliluokassa.

James Deanistä tuli uuden nuorisokulttuurin johtotähti, jonka pukeutumistakin haluttiin matkia. Hänen roolihenkilönsä punaisesta takista tuli ikoninen asuste ja farkkuteollisuus alkoi kukoistaa.

Suomessa Mattisen Teollisuus Oy alkoi tehdä James Dean Style -nimisiä farkkuja 1959, mutta kuolleen filmitähden nimen käytöstä tuli liikaa pyyhkeitä. Niinpä 1960-luvun alussa tulivat James-farkut, jotka olivatkin sitten tosi pop.

Mattisen Teollisuus alkoi valmistaa James-farkkuja, joista tuli menestys.

James Dean -tyyliin kuului myös taaksepäin kammattu otsakiehkura, mihin käytettiin Brylcremiä. Elokuvassa Dean ei käyttänyt mustaa nahkatakkia, mutta sellainen häneen miellettiin.

Nuori kapinallinen -elokuvaan mielletään myös rockmusiikki, mitä siinä ei ole. 1950-luvulla suomalaisia rokkareita jopa kutsuttiin diinareiksi pääroolin esittäjän mukaan.

James Dean tuskin olisi tykännyt huonoa, että hänet nostettiin myös eräänlaiseksi rocktähdeksi. Kun mainetta alkaa tulla, sitä saa usein ilman ansioitakin.

Mitä James Deanille olisi tapahtunut, jos hänen elämänsä ei olisi päättynyt puhelintolppaan? Nuorisoidolina ollaan rajattu aika, mutta ehkä hän olisi lahjakkaana näyttelijänä tehnyt vielä vanhan miehen roolejakin.

Koska James Deanin elämä päättyi varhain, hän säilyy ikuisesti nuorena kapinallisena. Hän on ainoa näyttelijä, joka on ollut kuolemansa jälkeen kahdesti Oscar-palkinnon ehdokkaana. Eikä kukaan muu ole saanut pääroolia haudan takaa – vielä.Lähteet: Henrik Laine: Outo Hollywood – Elokuvahistorian kummallisuuksia, Wikipedia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?