Suosikkibloggaajan painava ulostulo tasa-arvoisesta vanhemmuudesta – sai törkeitä kommentteja suunnitelmistaan palata töihin aikaisin - Viihde - Ilta-Sanomat

Suosikkibloggaajan painava ulostulo tasa-arvoisesta vanhemmuudesta – sai törkeitä kommentteja suunnitelmistaan palata töihin aikaisin

Natalia Salmelan esikoisen laskettu aika on elokuussa.

Julkaistu: 12.6. 9:45

Natalia Salmelan mukaan äitejä ja isiä kohdellaan edelleen aivan eri tavoin.

White Trash Disease -blogistaan tunnettu somevaikuttaja Natalia Salmela julkaisi alkuviikosta blogissaan kirjoituksen, jossa hän avautuu ajatuksistaan tasa-arvoon ja vanhemmuuteen liittyen.

Vanhempien rooleihin ja tasa-arvoon liittyvä keskustelu on Salmelalle tärkeää. Bloggaajan vauvan on määrä syntyä elokuussa.

Salmelan valintoja vanhemmuuteen liittyen on kyseenalaistettu keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Salmela on suunnitellut palaavansa töihin lapsen ollessa neljä kuukautta vanha. Seuraajat ovat pitäneet suunnitelmaa outona. Bloggaaja ihmettelee, miksei miehiltä kysytä vastaavia kysymyksiä töihin palaamisen suhteen. Pahimmat kommentit ovat Salmelan mukaan olleet jopa “miksei Nata vain tehnyt aborttia, jos ei kerran halua viettää lapsen kanssa aikaa” -tyyppisiä.

– Vanhemmuus on herkkä asia ja siinä tikunnokkaan nostaminen jopa oman lähipiirin toimesta, somelynkkauksesta puhumattakaan, tuntuu pahemmalta kuin muiden, vähemmän henkilökohtaisten ideologioiden kohdalla, Salmela kirjoittaa.

32-vuotias Salmela kertoi mielipiteitään aiheesta myös Instagram-tilillään, ja sai lukuisia kommentteja aiheeseen liittyen. Salmela inspiroitui kirjoituksessaan myös Helsingin Sanomien artikkelista, jossa 1-vuotiaan lapsen isä kertoo epätasa-arvon ja näkymättömyyden kokemuksistaan tuoreena isänä.

Bloggaaja Natalia Salmela on saanut julmia kommentteja äitiyteensä liittyen.

Vanhemmuuden roolit istuvat edelleen tiukassa. Esimerkeiksi Salmela nostaa muun muassa vanhempainvapaiden jakamisen ja työelämään palaamisen. Blogikirjoituksen mukaan kuvio on edelleen selvä: yleensä miehet jatkavat lapsen synnyttyä työssä käymistä, ja naiset jäävät kotiin hoitamaan lasta.

Salmela on aiemmin kertonut, ettei osaisi kuvitella itseään äidiksi.

– Yksi kenties suurimpia syitä siihen, miksen ole voinut itseäni koskaan äidiksi kuvitella on se, että koen vanhemmuuden vielä tänäkin päivänä hyvin epätasa-arvoisena ja sukupuolirooleja korostavana, hän taustoittaa.

Salmela huomauttaa, että vanhempana voi tunnistaa omat etuoikeutensa ja samaan aikaan pyrkiä muuttamaan rooleja tasa-arvoisempaan suuntaan. Salmelan mukaan tasa-arvon edistäminen näkyy arjen tekoina, valintoina ja ennakkoluulojen välttämisenä, myös vanhemmuudessa.

Seuraajat ovat kommentoineet kirjoitukseen liittyään Instagram-kuvaan kiitoksia aiheen esille nostamisesta, ja kertoneet omia kokemuksiaan aiheesta.

Salmela painottaa tekstissään, että vanhemmuuden tasa-arvosta puhuttaessa kyse ei ole äitien aseman huonontamisesta, vaan isien oikeuksien nostamisesta samalle tasolle kuin äideilläkin.

– Ennen kaikkea koen, että taistelu tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta on teko tuleville sukupolville. Haluan, että oma lapseni kasvaa ja elää maailmassa, jossa sukupuoli ei enää määrittele lakisääteisiä oikeuksia ja velvollisuuksia, hän tiivistää blogikirjoituksensa lopuksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?