Lost-hittisarja päättyi salamyhkäisesti 10 vuotta sitten – näin kävi sarjan näyttelijöille: päätähti ajautui surulliseen syöksykierteeseen

Kulttimaineessa oleva Lost oli 2000-luvun alun suurin tv-ilmiö. Sarjan tähdistä suurin osa on luonut menestyksekkään uran ohjelman päätyttyä.

Vuosina 2004–2010 esitetty Lost on yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä tv-sarjoja.

10.6.2020 20:20

Vuonna 2004 alkanut amerikkalainen Lost-sarja on yksi 2000-luvun alun suurimmista ilmiöistä. Yliluonnollisia elementtejä, draamaa ja kutkuttavaa jännitystä yhdistellyt sarja on myös yksi kaikkien aikojen kalleimmista tv-sarjoista.

Sarjan tapahtumat lähtivät liikkeelle trooppisen Tyynenmeren saarelta, jolle Sydneystä Los Angelesiin matkalla ollut Oceanic Airlinesin lento 815 putosi.

Sarjassa seurattiin, kuinka onnettomuudesta selvinneet ihmiset yrittivät selvittää salaperäisen saaren arvoituksia ja samalla päästä takaisin kotiin.

Lostin keskiössä olivat lennon 815 selviytyjät. Sarjan edetessä selviytymistaistelusta muodostuu valtataistelu ja selviytyjät löytävät merkkejä siitä, paratiisisaarella tapahtuu outoja asioita.

Suosionsa huipulla sarjaa seurasi peräti 16 miljoona silmäparia pelkästään Yhdysvalloissa. Lost-tv-sarja päättyi kuuden tuotantokauden jälkeen 23. toukokuuta 2010. Viimeinen jakso esitettiin Suomessa 10. kesäkuuta 2010.

Sarjan näyttelijöistä tuli hetkessä tv:n tunnetuimpia kasvoja, ja monelle heistä 11 Emmy-patsaalla palkittu ohjelma toimi ponnahduslautana suursuosioon.

Osa sarjan tähdistä on kuitenkin kadonnut tyystin julkisuudesta.

Matthew Fox

Matthew Fox esitti sarjassa lennon 815 selviytyjien johtajaa kirurgi Jack Shephardia. Jackista tulee sarjan edetessä salaperäisen saaren suojelija ja lopulta sen pelastaja.

Matthew Fox esitti sarjassa lento-onnettomuuden selviytyjien johtajaa Jack Shephardia.

Fox, 53, oli ennen Lostia tehnyt läpimurtonsa vuosina 1994–2004 esitetyssä Viiden juttu -tv-sarjassa. Lostin jälkeen näyttelijä on kuitenkin kadonnut täysin julkisuudesta.

Fox teki Lostin jälkeen joitakin elokuvarooleja, mutta elokuvat menestyivät varsin vaatimattomasti. Viimeksi hänet on nähty valkokankaalla Kurt Russelin rinnalla lännenelokuvassa Bone Tomahawk vuonna 2015.

Fox on vetäytynyt julkisuudesta ja jättänyt näyttelemisen. Edellisen kerran hänet nähtiin parrasvaloissa vuonna 2015.

Fox on pysynyt vaitonaisena siitä, miksi hän ei enää näyttele. Lostin päättymisen jälkeen vuonna 2011 Fox joutui kohun keskelle, kun bussikuski syytti tähden lyöneen häntä. Naisen mukaan Fox oli pyrkinyt väkisin bussiin ja lyönyt häntä haaroihin.

2012 humalassa ja ilman korttia ajanut tähti päätyi poliisin haaviin.

Samana vuonna Foxin työtoveri Dominic Monaghan vihjaili Twitterissä, ettei työskentely Foxin kanssa Lostissa ollut kovinkaan auvoista. Monaghan syytti Foxia sosiaalisessa mediassa naistenhakkaajaksi ja antoi ymmärtää, että näyttelijä on käyttäytynyt väkivaltaisesti aiemminkin.

– Hän lyö naisia. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, Monaghan kirjoitti Twitterissä.

Josh Holloway

Hurmaavan huijari Sawyerin roolissa nähty Josh Holloway tuli alunperin tunnetuksi mallina. Ensikosketuksen näyttelemiseen Holloway sai Aerosmithin Cryin’ -musiikkivideolla 1993 ja vuosien saatossa hänet nähtiin pienissä rooleissa muun muassa Walker, Teksasista ja CSI-sarjoissa. Lost teki Hollowaysta kertaheitolla tähden ja samalla monien naisten suuren suosikin.

Sawyerin rooli toi Josh Hollowaylle runsaasti huomiota myös muista syistä kuin hänen näyttelijäntaidoistaan. Tähti on valittu lukuisia kertoja maailman seksikkäimpien miesten joukkoon.

Holloway on valittu lukuisia kertoja maailman seksikkäimpien miesten joukkoon, mutta näyttelijä itse suhtautuu seksisymbolin leimaansa vaatimattomasti.

– Naiset heittelevät pikkuhousuja eteeni, kuin olisin Elvis. No ei oikeasti, Holloway nauroi Vanity Fairin haastattelussa.

Josh Holloway on jatkanut näyttelemistä Lostin jälkeen. Kuvassa Holloway kuvattuna NBC-kanavan julkistustilaisuudessa 2018.

50-vuotias Holloway on viime vuosina nähty scifi-sarja Colonyssa, jota esitettiin vuosina 2016–2018. Hän on mukana Kevin Costnerin Yellowstone-sarjan kolmannella kaudella, joka nähdään Yhdysvalloissa kesällä.

Evangeline Lilly

Evangeline Lilly esitti sarjassa lakia pakoilevaa Kate Austenia, joka ajautuu saarella suhteeseen niin Jackin kuin Sawyerinkin kanssa.

Kanadalaiselle Lillylle Lost oli todellinen lottovoitto ja samalla hänen ensimmäinen suuri roolinsa. Ennen Lostia näyttelijä oli nähty lähinnä mainoksissa ja pienissä sivurooleissa.

Evangeline Lilly on sanonut hänellä olevan huonoja muistoja Lostista. 2018 Lostin tekijätiimi pyysi näyttelijältä anteeksi sitä, että hän oli kokenut olonsa epämukavaksi kuvauksissa.–Kenenkään ei pitäisi tuntea oloaan turvattomaksi työpaikalla, tekijöiden julkaisemassa tiedotteessa pahoiteltiin.

Sarjan päättymisen jälkeen Lillylla onkin riittänyt kiireitä ja hän on luonut menestyksekästä uraa valkokankaalla.

Lilly, 40, on nähty Peter Jacksonin ohjaamissa Hobitti-elokuvissa ja Marvelin Ant-Man-supersankarielokuvissa.

Evangeline Lilly on yksi sarjan menestyneimmistä tähdistä.

Lost oli näyttelijän ponnahduslauta tähteyteen, mutta Lilly on on kertonut harkinneensa, että löisi hanskat tiskiin Lostin viimeisen kauden jälkeen.

Lilly paljasti 2018 The Lost Boys -podcastissa, että hänet painostettiin sarjan kuvauksissa alastonkohtaukseen.

– Kolmannella kaudella minut käytännössä pakotettiin kuvaamaan osittainen alastonkohtaus. Minulla ei ollut mielestäni mitään muuta vaihtoehtoa. Olin kauhuissani ja tärisin, kun kohtaus saatiin kuvattua. Itkin hysteerisenä, hän sanoi.

Jorge Garcia

Jorge Garcia esitti sarjassa fanien suurta suosikkia Hugo ”Hurley” Reyesia. Hurley oli ennen lento-onnettomuutta voittanut lotossa ”kirotulla” numerosarjalla 4, 8, 15, 16, 23 ja 42. Sarjan edetessä Jack tekee Hurleysta saaren johtajan.

Hurleyn rooli kirjoitettiin varta vasten Jorge Garcialle, jota oli alunperin ajateltu Sawyerin rooliin.

Hurley oli yksi sarjan suosituimmista hahmoista.

Ennen Lostia Garcia oli tehnyt pieniä rooleja mainoksissa ja tv:ssä.

Garcia, 47, on jatkanut näyttelemistä ja tehnyt sivurooleja lukuisissa tv-sarjoissa, kuten How I Met Your Mortherissa. Vuosina 2013-2019 hänet nähtiin Havaiji 5-0 -sarjassa.

Jorge Garcia nähdään seuraavaksi Netflixin Nobody Knows I’m Here -elokuvassa, joka julkaistaan kesäkuussa.

Garcia on kertonut haastatteluissa olevansa kiinnostunut palaamaan Hurleyn rooliin, jos Lost saisi joskus jatkoa.

– Olemme vain raapaisseet pintaa. En näe syytä, miksi sarja ei voisi jatkua, Garcia on sanonut.

Terry O’Quinn

Terry O’Quinnin esittämä John Locke oli yksi Lostin salaperäisimmistä hahmoista. Halvaantunut Locke sai mystisesti kävelykykynsä takaisin lentokoneonnettomuuden jälkeen.

70-luvulla näyttelemisen aloittanut O’Quinn oli kokenut konkari moniin muihin sarjan tähtiin verrattuna. Esiintymiset tv-sarjoissa Alias ja West Wing kiinnittivät tuottaja J.J. Abramsin huomion, joka pirautti O’Quinnille, kun Lost-sarjaan ruvettiin etsimään näyttelijöitä.

–Ainoa negatiivinen palaute, jota sarjasta olen saanut, on liittynyt sarjan viimeiseen jaksoon. Että mitä hittoa siinä tapahtui. Minä olen käskenyt heitä puhumaan sarjan tekijöille, Terry O’Quinn on kertonut.

Abrams oli niin vakuuttunut O’Quinnin lahjakkuudesta, ettei näyttelijän tarvinnut käydä lainkaan koekuvauksissa Locken roolia varten.

Terry O’Quinn kuvattuna 2019. Hänet palkittiin Locken roolista parhaan miessivuosan Emmy-palkinnolla vuonna 2007.

67-vuotias tähti on jatkanut näyttelemistä tv:ssä, mutta toistaiseksi hänet muistetaan edelleen parhaiten Lost-sarjan John Lockena.

– – Ihmiset pysäyttävät minut vieläkin kadulla ja haluavat keskustella Lostista. He kutsuvat minua Johniksi, eikä se haittaa. Ymmärrän, miten iso juttu Lost oli ja olen kiitollinen kaikesta, O’Quinn on kertonut Entertainment Weeklylle.

Naveen Andrews

Irakilaissotilas Sayidia esittänyt brittiläisen Naveen Andrewsin elämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista. Hän on puhunut haastatteluissa avoimesti päihderiippuvuudestaan ja vaikeasta nuoruudestaan.

Andrews aloitti näyttelemisen 90-luvulla, mutta ponnahti tähteyteen vasta muutettuaan Los Angelesiin ja saatuaan roolin Lostista. Andrews on yksi niistä näyttelijöistä, jotka ovat kritisoineet Lostia julkisuudessa.

Andrewsin mukaan sarja laahasi ja juonikuviot kävivät yhä hullummiksi.

– Minusta sarjaa olisi pitänyt tehdä vain yksi kausi. Jos katsotaan kymmenen vuotta taaksepäin, niin mikään ei vetänyt vertoja Lostille. Ensimmäinen kausi oli aivan ainutlaatuinen, Andrews on sanonut.

Naveen Andrewsia ei ole nähty valkokankaalla flopanneen Diana-elokuvan jälkeen.

Naveen Andrewsin esittämä irakilaissotilas Sayid oli sarjan traagisimpia hahmoja. Hän oli tehnyt muille ihmisille hirvittäviä asioita ja kantoi valtavaa syyllisyyden taakkaa.

Lostin jälkeen Naveen Andrews, 51, esitti prinsessa Dianan rakastajaa Hasnat Khania parjatussa ja flopanneessa Diana-elokuvassa (2013). Sen jälkeen häntä ei valkokankaalla ole nähty, vaan Andrews on keskittynyt tv-töihin. Näyttelijän viimeisimpiin töihin lukeutuvat roolit Super8- ja Instinct-sarjoissa.

Yunjin Kim

Korealainen Yunjin Kim oli ehdolla Katen rooliin, mutta kun Evangeline Lilly valittiin Kateksi, kirjoitettiin Kimille miljonäärin tyttären Sunin rooli.

Sun oli sarjassa korealaisen kieroutuneen liikemiehen tytär.

Kim, 46, tuli suurelle yleisölle tutuksi elokuvasta Shiri (1999) joka oli aikanaan Etelä-Korean kaikkien aikojen menestynein elokuva. Lostin jälkeen Kim tähditti Suomessakin esitettyä Mistresses-sarjaa, kunnes palasi takaisin kotimaahansa näyttelemään 19 vuoden tauon jälkeen.

Yunjin Kim kuvattuna Berliinin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla 2015.

Hän esittää pääosaa korealaisessa Ms. Ma, Nemesis -sarjassa, joka perustuu löyhästi Agatha Christien Neiti Marpleen. Sarjassa Kim esittää amatöörietsivää, joka selvittää erilaisia rikoksia älyään ja havainnointikykyään käyttäen.

– Minua harmitti, ettei ollut korealaista tv-sarjaa, johon minut voitaisi heti yhdistää. Niinpä toivon tämän sarjan olevan se, johon minut yhdistetään, Kim on sanonut korealaismedialle.

Daniel Dae Kim

Daniel Dae Kim oli luonut nimeä Hollywoodissa tv-näyttelijänä jo ennen Lostia. Jinin rooli oli kuitenkin näyttelijän suuri läpimurto.

Sunin ja Jinin suhde oli yksi sarjan keskeisimpiä juonikuvioita. Avioparin liitto oli kriisissä ennen lento-onnettomuutta. Saarella parin välit kuitenkin lähentyivät ja Sun tuli raskaaksi, vaikka Jinille oli kerrottu, ettei hän voisi siittää lasta.

Viime vuosina Kim, 51, on nähty pääosassa Havaiji 5-0-sarjassa. Kim on kertonut haastatteluissa Lostin olevan kuitenkin edelleen se sarja, josta hänet parhaiten tunnetaan.

– Olin hyvin huolissani kun kuvasimme sarjan pilottia. Minulla oli jo kokemusta tv-sarjoista ja pahin pelkoni oli, että sarja tyssää ensimmäiseen jaksoon, emmekä näe miten Jinin hahmo kehittyy, hän kertoi GQ-lehdelle.

– Kuuden kauden aikana Jin oli hahmoista se, joka kehittyi kaikista eniten. Sen takia hahmon esittäminen oli hyvin palkitsevaa.

Näyttelemisen lisäksi Kim pyörittää omaa 3AD-tuotantoyhtiötään. Hän on tuonut julkisuudessa esille myös haasteita, joita vähemmistöihin kuuluvat näyttelijät kohtaavat Hollywoodissa. Kim on toivonut, että tv:ssä ja elokuvissa nähtäisi yhä enemmän aasialaistaustaisia näyttelijöitä.

Dominic Monaghan

Taru sormusten herrasta -elokuvat olivat tehneet brittinäyttelijä Dominic Monaghanista jo suuren tähden ennen Lostia. Rooli huumeriippuvaisena rocktähtenä Lostissa oli kuitenkin aivan toisenlainen rooli, missä Monaghan oli totuttu näkemään.

Charlie oli sarjassa rockyhtye Drive Shaftin basisti. Saarella Charlie rakastui Claireen ja lopulta uhrasi itsensä pelastaakseen muut selviytyjät.

Lostin jälkeen Monaghan, 43, on valinnut roolinsa tarkoin ja tehnyt rooleja pääasiassa elokuvissa. Hänet on edellisen kerran nähty valkokankaalla Star Wars: The Rise of Skywalker -elokuvassa (2019).

Monaghan kuvattuna Star Wars: The Rise of Skywalker -elokuvan ensi-illassa joulukuussa 2019.

Monet tv-katsojat muistavat Monaghanin myös luontodokumenttisarjasta Dominic Monaghan ja villi luonto, jossa tähti tutustuu otuksiin, joita ihmiset pelkäävät eniten.

Emilie de Ravin

Australialainen Emilie de Ravin, 38, esitti sarjassa Clairea, joka oli raskaana lento-onnettomuuden aikaan. De Ravin teki läpimurtonsa 2000-luvun alussa teinisarjassa Roswell.

Claire oli yksi sarjan päähahmoista ensimmäisellä neljällä kaudella, kunnes hän katosi salaperäisesti. Hahmo palasi sarjaan viimeisellä kuudennella kaudella.

Pian Lostin päättymisen jälkeen de Ravin sai yhden päärooleista Olipa kerra -sarjassa, jossa hän esitti Kaunottaresta ja hirviöstä tuttua Belleä.

Suomalaiset muistavat australialaisnäyttelijän myös Samuli Valkaman ohjaamasta elokuvasta Hulluna Saraan (2012), jossa de Ravin esitti kahden suomalaismiehen päät pyörälle saavaa amerikkalaisnaista.

Emilie de Ravinin tyylinäyte punaiselta matolta helmikuussa 2020.

Viimeinen jakso suututti fanit

Sarjan päätösjakson tapahtumat ovat vaivanneet faneja vielä 10 sarjan päättymisen jälkeenkin. Lost tarjosi kuuden kauden ajan yliluonnollisia tapahtumia ja mysteereitä, mutta vain vähän varsinaisia vastauksia. Kun sarja tuli vihdoin päätökseensä, odottivat fanit saavansa vastauksen kaikkiin kysymyksiinsä.

Tyhjentäviä vastauksia ei kuitenkaan tullut. Tv-sarjan päätti kohtaus, joka antoi ymmärtää, että ainakin osa sarjan hahmoista oli todellisuudessa kuollut lentoturmassa ja saari oli jonkinlainen kiirastuli, johon he olivat joutuneet.

Jack (Matthew Fox), Kate (Evangeline Lilly) ja Hurley (Jorge Garcia) kuvattuna sarjan päätösjaksossa.

Sarjan tekijät Carlton Cuse ja Damon Lindeloft ovat kiistäneet tämän ja todenneet, että sarjan päätösjakson voi tulkita hyvin monella tavalla.

– Hahmot todellakin selviytyivät lento-onnettomuudesta, ja olivat saarella. Sarjan viimeinen kohtaus? Jep, he olivat kaikki kuolleita, kun he tapasivat toisensa kirkossa viimeisessä kohtauksessa, Cuse paljasti 2014 fanitapahtumassa.

Kuvassa näyttelijät Daniel Dae Kim (vas.), Jeff Fahey, Yunjin Kim, Emilie de Ravin ja Jorge Garcia.

Mistä loppukohtauksessa sitten oli kyse?

– Vaikka olimme jo alussa päättäneet, että Lost kertoo saarelle haaksirikkoutuneista ihmisistä, se kertoi myös ihmisistä, jotka ovat eksyksissä, ja etsivät elämänsä tarkoitusta ja suuntaa, Cuse selitti.

– Ja sen takia ajattelimme, että loppuratkaisun tulee olla hyvin henkinen. Sellainen, joka kertoo kohtalosta. Keskustelimme pitkään sarjamme luonteesta, ja päätimme Lostin tarvitsevan jotain, mikä kertoo siitä, että olemme täällä auttamassa toisiamme.

– Katsojat tulkitsivat, että saarelle haaksirikkoutuneet olivat joutuneet kadotukseen, ja me väitimme aina vastaan. Sarjassa olikin paljon mysteerejä. Me yritimme kuitenkin vastata maailman suurimpaan mysteeriin: mikä on elämän tarkoitus, ja mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän kuolee, Damon Lindelof kertoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?