J.K. Rowlingin kommentit transsukupuolisuudesta nostattivat somemyrskyn – Harry Potter -fanit raivoissaan

Harry Potter -kirjailija otti Twitterissä kantaa transsukupuolisuuteen ja sukupuolineutraaleihin termeihin.

J.K. Rowling on suututtanut fanejaan aiemminkin.

8.6.2020 2:50

Erityisesti Harry Potter -kirjasarjan luojana tunnettu J.K. Rowling, 54, on jälleen suututtanut faninsa syrjivinä pidetyillä kommenteillaan, muun muassa AP kertoo.

Somekohu syntyi, kun Rowling jakoi Twitterissä mielipiteitään transsukupuolisuudesta ja sukupuolineutraaleista termeistä.

Kirjailijan julkaisema viestiketju sai alkunsa siitä, kun Rowling törmäsi kuukautisia käsittelevässä artikkelissa ilmaisuun ”ihmiset, jotka menstruoivat”.

– Olen varma, että tuollaisille ihmisille oli joku termi... Joku auttakaa, Rowling kirjoitti mitä ilmeisimmin sarkastisesti.

Kirjailija jatkoi vielä ”muistellen” naista muistuttavia sanoja. Seuraavaksi hän jatkoi viestiketjulla, joka pureutui biologiseen sukupuoleen. Rowling muun muassa perusteli sukupuolta sillä, että seksuaalinen suuntautuminenkin määräytyy biologisesti.

– Tunnen ja rakastan transihmisiä, mutta sukupuolikonseptin hävittäminen vie monelta tavan käsitellä heidän elämäänsä merkityksellisesti.

Kommentteja seurasi hyytävä viestitulva.

Seurauksensa Rowling vakuutteli kunnioittavansa ”jokaisen transihmisen oikeutta elää heille mukavalla ja aidoksi kokemallaan tavalla”. Kirjailija myös sanoi, että tuomitsee transihmisten syrjimisen.

J.K. Rowling tunnetaan erityisesti sensaatiomaisen suosion saavuttaneen Harry Potter -kirjasarjan luojana.

– Samaan aikaan minun elämäni on muovautunut naisena olemisen kautta. Sen ääneen sanominen ei ole mielestäni vihamielistä, Rowling kirjoitti AP:n mukaan.

Selittelyt kuitenkin lisäsivät bensaa liekkeihin. Twitter-ketju onkin saanut raivoisan vastaanoton niin sateenkaariyhteisössä kuin muidenkin fanien keskuudessa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa ajava GLAAD on kommentoinut Rowlingin kirjoituksien olevan julmia ja syrjiviä.

Useat Harry Potter -faniryhmät ovat tuominneet kirjailijan näkemykset ja kehottaneet faneja tekemään lahjoituksen järjestölle, joka tukee mustia transnaisia.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Rowlingia syytetään transfobisista kommenteista. Viime joulukuussa kirjailija puolusti Twitterissä tutkija Maya Forstateria, joka menetti työnsä Center for Global Development -järjestössä transfobiseksi miellettyjen Twitter-päivitystensä vuoksi, NBC kertoi tuolloin. Forstater oli toistuvasti kritisoinut Britanniassa käytyä yhteiskunnallista keskustelua siitä, tulisiko ihmisten saada itse määrittää oma sukupuolensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?