Näin alaston vauva päätyi Nirvanan legendaarisen Nevermind-levyn kanteen – Kurt Cobainilla oli aluksi mielessä rajumpi idea - Viihde - Ilta-Sanomat

Näin alaston vauva päätyi Nirvanan legendaarisen Nevermind-levyn kanteen – Kurt Cobainilla oli aluksi mielessä rajumpi idea

Kurt Cobain olisi halunnut Nevermind-levyn kanteen kuvan vedenalaisesta synnytyksestä, mutta kuvat olivat liian epäsoveliaita.

Kurt Cobain (vas.) olisi halunnut Nevermind-levyn kanteen vielä raflaavamman kuvituksen.

6.6.2020 22:31

Moni tunnistaa Nirvanan 1991 ilmestyneen Nevermind-levyn kulttimaisen kannen, jossa vauva sukeltaa ongenkoukussa roikkuvan dollarin perässä.

Kanteen ikuistettiin tuolloin neljän kuukauden ikäinen vauva, Spencer Elden.

The Telegraphin mukaan yhtyeen keulamies, jo edesmennyt Kurt Cobain vaikutti tiiviisti Nirvanan julkaisujen taidepuoleen, mutta Nevermindin kuva saatiin aikaan vaiheittain ja osin sattuman kautta.

Nevermind-levyn kansi on saanut kulttimaineen.

Cobain halusi alun perin kanteen kuvan veden alla syntyvästä vauvasta nähtyään tv-dokumentin aiheesta. Löytyneet kuvat olivat kuitenkin liian graafisia, joten yhtyeen taiteellisenakin johtajana tunnettu Rober Fisher ehdotti sen sijaan kuvaa uivasta vauvasta.

Uhmakkaan onnenkoukun lisääminen oli puolestaan Cobainin idea.

– Vietimme iltapäivän istuen ja miettien kaikkia hauskoja asioita, joita voisimme laittaa siihen koukkuun, Fisher on kertonut.

Yksi ehdotus oli raaka pihvi, toinen oli CD-levy. Lopulta kuitenkin päädyttiin yhden dollarin seteliin.

Kuvan otti Eldenin vanhempien ystävä, vedenalainen kuvaaja Kirk Weddle, johon Nirvanan Kurt Cobain, Dave Grohl ja Kris Novoselic ottivat yhteyttä saadakseen vauva-kuvan levyään varten.

Fisher hankki kuvauksiin teknisen ryhmän ajoittamaan koukun ja dollarin oikeaan kohtaan, lisäämään kuplia ja poistamaan näkyvät uima-altaan laatat korvaten ne syvän sinisellä taustalla. Jos tkuvaa arkastelee tarkkaan, voi nähdä kädenjäljen vauvan rinnassa, josta hänen isänsä oli pitänyt kiinni hetkeä ennen laukausta.

– En todellakaan halunnut hukkuttaa pikkumiestä. Harjoittelimme kuvaa nuken kanssa, Weddle on kertonut.

Eldenin vanhemmat saivat kuvasta 250 dollaria ja sen ottamiseen kului vain yksi filmi.

– Kun kuva otettiin vanhempani eivät tienneet mitään Nirvanasta. Harva tiesi, jo aikuistunut Elden on kertonut aiemmin musiikkikanava MTV:n haastattelussa.

Nirvanaa pidetään yhtenä nykyajan tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista rock-yhtyeistä.

Elden suostui kuvan uusintaotokseen vuonna 2006. John Chapplen ottama kuva on muuten samanlainen kuin alkuperäinen, mutta tällä kertaa Eldenillä on sortsit jalassa, eikä vedessä lillu ongenkoukussa roikkuvaa yhden dollarin seteliä.

Nevermind on yksi kaikkien aikojen grunge-levyistä. Nevermind oli Nirvanan toinen levy ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti lähes 30 miljoonaa kappaletta.

Yhtyeen perustivat laulaja-kitaristi Kurt Cobain ja basisti Krist Novoselic Aberdeenissa, Washingtonissa. Nirvanan pitkäikäisin rumpali oli Dave Grohl, joka liittyi yhtyeeseen vuonna 1990.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?