Antti J. Jokinen tuo valkokankaalle rakastetun Muumi-elokuvaklassikon – Nuuskamuikkusen roolissa todellinen yllättäjä!

Koko perheen elokuvaklassikko nähdään elokuvateattereissa Muumien 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tuottaja Antti J. Jokinen tavoittelee elokuvalle maailmanlaajuista levitystä.

Muumit palaavat valkokankaalle.

3.6.2020 15:04

Elokuvateatterit avautuvat hiljalleen, ja loppukesän ensi-iltojen joukossa valkokankailla nähdään rakastettu koko perheen elokuvaklassikko Muumipeikko ja pyrstötähti.

Tove Janssonin legendaariseen kirjaan pohjautuva elokuva saa ensi-iltansa loppukesällä 2020 juhlistaen täten Tove Janssonin elämäntyötä Muumien 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Ohjaaja-tuottaja-käsikirjoittaja Antti J. Jokisen perustaman tuotantoyhtiön Cinematicin tuottama Muumipeikko ja pyrstötähti on uusi versio maailmanlaajuisesti tunnetusta Muumi-klassikkoanimaatiosta, joka toteutettiin japanilais-suomalais-hollantilaisena yhteistuotantona 1992.

Jokinen halusi tarjota klassikon uusille sukupolville esitettäväksi. Hänelle oli erityisen tärkeää alkuperäisteoksen kunnioittaminen ja ”retrohengen” vaaliminen.

– Alkuperäinen elokuva on kansallisaarre, joten koin myös paineita sen suojelemiseksi. Tove Jansson oli nero, johon verrattuna olen vain tavallinen elokuvaohjaaja, joka tarttui hänen tuotantoonsa. Alusta alkaen oli kuitenkin selvää, että alkuperäisteosta vaalitaan, Jokinen kommentoi IS:lle elokuvan tiedotustilaisuudessa etänä.

Tulevassa elokuvassa on säilytetty alkuperäisen elokuvan tarina sekä klassisen piirtämisen ja kalvoanimaation tyyli. Elokuvaan on sävelletty, sanoitettu ja tuotettu uutta musiikkia. Musiikintekijät ja kappaleiden esittäjät sekä itse kappaleet julkistetaan myöhemmin kesällä.

Elokuvan alkuperäinen luoja ja tuottaja on Dennis Livson, jonka poika Tim Livson tuottaa uutta elokuvaversiota yhdessä Antti J. Jokisen kanssa.

Elokuvasta tuotetaan suomen-, ruotsin-, englannin- ja japaninkieliset versiot. Jokisen mukaan tavoitteena on saada elokuva maailmanlaajuiseen levitykseen.

– Alkuperäiset Muumit ovat kiinnostaneet maailmalla. Muuttuvassa maailmassa rauhalliselle, mutta kiinnostavalle seikkailunkerronnalle on selvästi kysyntää, Jokinen perustelee.

Redraman uusi aluevaltaus

Elokuvassa ruotsinkielisenä Nuuskamuikkusena esiintyy rap-artisti Redrama eli Lasse Mellberg, joka on tehnyt täysin uuden aluevaltauksen ääninäyttelijänä. Työ on ollut muusikolle unelmien täyttymys.

– Äänitestissä ajattelin, että nyt on pakko onnistua. Oli mahtavaa lopulta kuulla tulleensa valituksi. On kunnia saada olla mukana meidän arvostetuimman taiteilijan Tove Janssonin teokseen perustuvassa tuotannossa, hän kommentoi IS:lle.

Erityisen innoissaan Mellberg on ollut Nuuskamuikkusen roolista, sillä hahmo on ollut hänen suosikkinsa lapsesta lähtien. Hän kokee samaistuvansa pohdiskelevaan ja rauhalliseen Nuuskamuikkuseen.

Ääninäyttelemistä Mellberg kuvailee haastavaksi, mutta varsinkin kiehtovaksi kokemukseksi. Elokuvamaailma on kiinnostanut artistia jo pitkään.

– Palo alalle syttyi, ja toivottavasti jatkossa tarjoutuu lisää työtarjouksia, hän vinkkaa.

Redrama eli Lasse Mellberg kokeilee siipiään ääninäyttelijänä.

Elokuvan suomenkielisessä versiossa ääninäyttelevät Joonathan Kettunen (Muumipeikko), Jarmo Koski (Hemuli), Sarika Lipasti (Pikku Myy), Kristiina Halttu (Muumimamma), Carl-Kristian Rundman (Muumipappa), Tuomas Uusitalo (Nipsu), Antti L.J. Pääkkönen (Niisku), Heljä Heikkinen (Niiskuneiti) ja Markus Niemi (Nuuskamuikkunen).

Ruotsinkielisen version äänirooleissa kuullaan Mellbergin lisäksi Christoffer Strandberg (Muumipeikko), Max Forsman (Hemuli), Saga Sarkola (Pikku Myy), Maria Sid (Muumimamma), Carl-Kristian Rundman (Muumipappa), Andreas af Enehielm (Nipsu), Oskar Pöysti (Niisku) sekä Alma Pöysti (Niiskuneiti).

Uudistetussa elokuvassa on säilytetty alkuperäisen elokuvan tarina sekä klassisen piirtämisen ja kalvoanimaation tyyli.

Alkuperäinen Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuva keräsi Suomessa elokuvateattereihin kaikkiaan yli 176 000 katsojaa ollen vuoden 1993 seitsemänneksi katsotuin elokuva – ja tähän päivään asti katsotuin Muumi-elokuva.

Antti J. Jokisen mukaan Muumien erityisyys piilee sen hahmoissa ja samaistuttavuudessa. Hän muistelee kasvaneensa Muumien parissa, ja saman hän haluaa tarjota omille lapsilleen.

– Muumipeikko ja pyrstötähti on ainut iltasatu, jonka avulla 4-vuotias Selma-tyttäreni suostuu menemään nukkumaan, Jokinen hymyilee.

Jokinen työstää parhaillaan myös muita mittavia projekteja. Hänellä on työn alla Sofi Oksasen bestselleriin perustuva elokuva Kun kyyhkyset katosivat. Teossa on myös Ilkka Remeksen teoksiin perustuvat elokuvat Omerta: 6/12 ja Omerta: 7/12, joiden kuvaukset aloitetaan lokakuussa.

Artikkelia muokattu 3.6.2020 klo 15.45: Lisätty tuottajan kommentit.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?