Ristomatti Ratia 79 vuotta! Suunnittelija paljastaa harvinaisessa haastattelussa suurimman siunauksensa - Viihde - Ilta-Sanomat

Ristomatti Ratia 79 vuotta! Suunnittelija paljastaa harvinaisessa haastattelussa suurimman siunauksensa

Suunnittelija Ristomatti Ratia täyttää tänään 79 vuotta. – Näin korona-aikaan ystävien merkitys on korostunut.

Ristomatti Ratia täyttää tänään lauantaina 79 vuotta.­

23.5.2020 18:04

Helsingin Eirassa sijaitsevan palvelutalon Villa Ensin ulkoterassilla skoolattiin lauantaina 23. toukokuuta suunnittelija Ristomatti Ratialle. Alzheimeria sairastava Ratia täytti kunniakkaat 79 vuotta.

Ulkotiloista huolimatta tilaisuudessa noudatettiin huolellisesti annettuja ohjeita ja etäisyyksiä päivänsankarin terveyden turvaamiseksi. Juhlakansaa oli kymmenen läheisen ystävän verran.

– Onneksi on ystäviä, muuten en ehkä olisi jaksanut tätä koronaa ja näitä sisätiloissa pysymisen määräyksiä. Suurin siunaus elämässäni ovatkin ystävät, suunnittelija sanoo.

Ristomatti Ratia juhlisti pienimuotoisesti 79-vuotissyntymäpäiviään.­

Ratia kertoo viettäneensä korona-ajan tiiviisti kotonaan Villa Ensin asunnossa, mutta pitäen yhteyttä ystäviin. Hän kertoo myös myös soitelleensa monta kertaa päivässä muun muassa FaceTime-puheluita kavereilleen ja keskustelleensa päivän uutisista.

– Sillä tavoin minulla ei ole ollut sosiaalista etäisyyttä ihmisiin, fyysistä tietenkin, hän kertoo ja painottaa elävänsä annettujen ohjeiden mukaisesti.

Ulkomaillakin aikoinaan vuosia asunut ja maailmalle tuotteitaan menestyksekkäästi myynyt Ratia muistetaan tietysti muun muassa Marimekon laukuistaan, Palaset- ja Saaristo-sarjoistaan, pyyheliinoistaan, kylpytakeistaan sekä kumi- ja lasituotteistaan. Ratia-tuotteiden skaala on laaja.

Ikonisen suunnittelijan elämä on kuitenkin jo viimeiset kymmenen vuotta ollut hitaampaa kuin nuoruuden vauhtiaikoina. Hänen perustamansa Muotoilutoimisto Ratian toimiston johtajana toimii nykyään Elina Lappi ja muotoilujohtajana Eeva Mela. Näitä kahta naista Ratia hehkuttaa sydämensä innolla.

– He pitävät firman ja minut liikkeessä. Olen iloinen, että toimistolla menee todella hyvin, hän kiittelee.

Muotoilutoimisto Ratian johtaja Elina Lappi ja muotoilujohtaja Eeva Mela­

Ratia on aiemmin käynyt päivittäin kotinsa lähellä sijaitsevassa toimistossaan, mutta nyt siihen ei ole ollut mahdollisuutta.

– On ollut paljon aikaa ystävien kanssa muistella puhelinkeskusteluissa menneitä aikoja, hän naurahtaa.

Kun Ratia ryhtyy miettimään mennyttä, hänelle tulee mieleen yksi asia: kiitollisuus.

Mies sanoo eläneensä mielenkiintoisen ja antoisan elämän.

– Olen kiitollinen kaikesta, ja nyt siitäkin, etten ole saanut koronaa. Elämä jatkuu ja matkaan kohti 80-vuotissyntymäpäivääni. Nyt minulla lähtee käyntiin kahdeksaskymmenes kierros auringon ympäri. Huima matka jatkuu, hän sanoo.

Haastattelussa ja kuvaksessa on noudatettu koronaohjeistuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?