Muistatko Hype-musikaalin? Uutuusdokumentissa muistellaan 90-luvun poikkeuksellista menestystarinaa: ”Mitään sen kaltaista ei oltu koskaan tehty” - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko Hype-musikaalin? Uutuusdokumentissa muistellaan 90-luvun poikkeuksellista menestystarinaa: ”Mitään sen kaltaista ei oltu koskaan tehty”

Hypen Tino Singh, Micaela Fagerholm-Valkama ja Paavo Kerosuo nykyään.

Julkaistu: 23.5. 15:44

Dokumentti palaa vuosina 1994–1995 ilmiöksi kohonneeseen Hype-musikaaliin. Mitä menestysshow’n tähdille kuuluu nykyään?

Yli 130 000 katsojaa ja 216 näytöstä. Svenska Teaternin Hype-musikaali oli ainutlaatuinen nuorisoilmiö, joka muistetaan yhä 25 vuoden jälkeen.

– Se oli suuri unelma. Mitään Hypen kaltaista ei ollut koskaan tehty maailmalla, Hypen koreografi Marco Bjurstöm kertoo liikuttuen kyyneliin.

Ilmiöksi ja lama-ajan sukupolvikokemukseksi noussut Hype sai nuoret kiinnostumaan teatterista ja rikkoi kielimuurin.

Musikaalin nuoret supertähdet Tino, Micaela ja Paavo 1990-luvulla.

Ruotsinkielistä musikaalia tultiin katsomaan ympäri Suomea osana ruotsin opetusta.

– Eräänä iltana paikalle tuli bussi Utsjoelta tai Sodankylästä. Tapasin opettajan, joka kertoi heidän lähteneen matkaan aamukolmelta ehtiäkseen Helsinkiin tuntia ennen esitystä, jonka jälkeen he ajoivat takaisin. Silloin tajusin, miten erityislaatuista tämä oli, Bjurström muistelee Hype forever: 25 vuotta myöhemmin -dokumentissa.

Hypen teininä nähnyt näyttelijä Krista Kosonen muistaa ajatelleensa, ettei mitään näin siistiä voi ollakaan.

– Tuli kylmät väreet, kun kuuntelin uudestaan biisejä, kuten Du är vad du är, ja alkoi itkettää Lauttasaaren metroasemalla.

– Tuli tunnemuisto valtavista tunteista, mitä olin teini-ikäisenä kokenut.

Hypen ohjasi Ville Sandqvist. Nuoria amatöörinäyttelijöitä etsittiin koe-esiintymisillä, mutta pääosan esittäjä Nick uupui.

– Sitten tuli kolme poikaa: Paavo Kerosuo, Tino Singh ja Ville Pusa. Ville Sandqvistin kanssa todettiin, että nyt he löytyivät! Heistä tulikin meidän supertähtemme, Bjurström henkäisee.

Hypen Tino Singh, Micaela Fagerholm-Valkama ja Paavo Kerosuo nykyään.

Nickiksi valittu Paavo Kerosuo kertoo nyt 48-vuotiaana, ettei juurikaan tiennyt teatterin tekemisestä mitään, mutta oli kiinnostunut musiikista. Tanssi oli hänen salainen toiveensa.

Tino Singh, 48, sai vinkin Hypestä esiintyessään ruotsinlaivalla. Ruotsia hän ei tosin osannut.

Ville Pusa, 48, halusi tehdä biisejä ja luoda uraa popmusiikin parissa. Hän meni koe-esiintymiseen luokkatoverin patistamana.

Naispääosaa esittänyt Micaela Fagerholm-Valkama oli niin onnellinen kuullessaan roolistaan, että kaahasi itselleen elämänsä toistaiseksi ainoat ylinopeussakot. Poliisit kysyivät, minne tällä oli moinen kiire.

Kun Fagerholm-Valkama vastasi päässeensä musikaaliin, poliisipartio pyysi tätä laulamaan heille.

Do the Hype!

Näyttelijät painoivat sata lasissa. Näytöksiä oli parhaimmillaan kaksi päivässä, ja ne olivat yleensä aina loppuunmyytyjä.

Ennen viimeisen näytöksen alkua yleisössä itkettiin. Kyyneleitä nähtiin myös lavalla.

– Tuli tyhjyys. Olimme antaneet kaikkemme. Tauko oli paikallaan. Toisaalta tiesimme, ettei tällaista saisi kokea enää ikinä, Fagerholm-Valkama päättää.Hype forever : 25 vuotta myöhemmin Yle Teema & Fem sunnuntaina 24.5. kello 20:30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?