Näin Jorma Piisisestä tuli suosikkiohjelman Remontti-Reiska – livautti hakukirjeeseen vähäpukeisen yllätyksen: ”Päätin laittaa vartaloa esille” - Viihde - Ilta-Sanomat

Näin Jorma Piisisestä tuli suosikkiohjelman Remontti-Reiska – livautti hakukirjeeseen vähäpukeisen yllätyksen: ”Päätin laittaa vartaloa esille”

Jorma Piisisen tie tv-tähdeksi oli täynnä poikkeuksellisia käänteitä. Lopulta myöhässä lähetetty hakukirje poiki paikan suosikkiohjelman Remontti-Reiskana.

23.5.2020 7:52

Siitä on 27 vuotta, kun vaaleakutrinen ja raamikas Jorma Piisinen ilmestyi ensimmäisen kerran suomalaisten tv-ruutuihin Remontti-Reiskana Joka kodin asuntomarkkinat -ohjelmassa.

Ohjelmassa katsojille haluttiin tarjota konkreettisia vinkkejä oman kodin kunnossapitoon ja remontoimiseen. Remontti-Reiska oli pehmeä-ääninen kansanmies ja yksi ohjelman vetonauloista: hän kertoi remontoimisen saloista niin, että jokainen pystyi hyödyntämään hänen neuvojaan.

Vaikka toisin voisi luulla, Jorma Piisinen päätyi koko kansan suosikkiohjelmaan oikeastaan sattuman kautta. Piisinen oli 90-luvun alussa reilu 30-vuotias urheilullinen mies, eikä todellakaan haaveillut tv:ssä esiintymisestä saati julkisuudesta.

Piisisen kummilapsen isä oli kuitenkin nähnyt Remontti-Reiskan hakuilmoituksen tv:ssä ja ajatellut heti Piisistä.

– Hän sanoi, että hei, hänellä olisi hyvä duuni tiedossa, mutta ongelma on siinä, että tänään on viimeinen päivä hakea, nyt 60-vuotias Piisinen muistelee.

Remontti-Reiska eli Jorma Piisinen, juontaja Hanna Sumari ja tuottaja Juha Salmi.­

Kummilapsen isä tarjoutui ottamaan hakukirjettä varten Piisisestä filmikamerallaan kuvan. Hänellä oli tasan yksi ruutu filmiä jäljellä kamerassa.

– Ajattelin ensin, että ei tästä mitään tule, ihan turhaa hommaa hakea sitä paikkaa. Enhän ollut koskaan lotossakaan voittanut. Lopulta hän sai ylipuhuttua minut, Piisinen kertoo.

Kuva hakemukseen otettiin viimeisellä filmiruudulla. Piisinen päätti pistää kaiken likoon, ja niinpä kuntosalilla lihaksiaan treenannut mies riisui paidan yltään ja poseerasi kuvassa pelkät lappuhaalarit yllään.

– Olin treenannut aika paljon. Tuohon aikaan oli kovassa huudossa Frank Pappa -showsta tutuksi tullut kehonrakentaja Toni ”Säämies” Kontiomaa. Päätin siis itsekin laittaa vähän vartaloa esille, Piisinen muistelee nauraen.

Jorma Piisinen hurmasi tv-katsojia Remontti-Reiskana vuodesta 1993 lähtien.­

Kuva onnistui ja se vietiin tunnin kestävään pikakehitykseen. Työnhakukirje kirjoitettiin samalla, kun kuvaa kehitettiin. Hakukirje olisi pitänyt käydä toimittamassa henkilökohtaisesti samana päivän aikana, jotta se olisi ehtinyt perille ennen hakuajan umpeutumista.

Piisinen kuitenkin viittasi kintaalla tälle ja totesi, että sitä vaivaa hänen ei kannata nähdä.

– Ajattelin, että paskan marjat, en sitä paikkaa saa kuitenkaan, joten en viitsi lähteä viemään sitä kiireellä paikan päälle. Laitoin sen siis vain postiin.

Perisuomalaiseen tapaan Piisinen oli kuitenkin rehellinen ja aloitti kirjeen toteamalla, että ”kun tämä tulee päivän pari myöhässä ja jää pinon päällimmäiseksi, turha edes avata muita, kun tässä on teille äijä siihen hommaan”.

Yksi hakukirjepinoa selanneista oli Joka kodin asuntomarkkinoiden silloinen juontaja Sallamaari Muhonen (ent. Repo ja Nieminen). Muhonen juonsi ohjelmaa sen varhaisimmassa vaiheessa vuosina 1991–1992, jolloin ohjelmaa vielä esitettiin MTV3:n edeltäjällä Kolmoskanavalla.

Sallamaari Muhonen juonsi varhaisessa vaiheessa Joka kodin asuntomarkkinoita. Kuva vuodelta 1999.­

Vuoden 1993 alusta kanavapaikalla aloitti uusi MTV3, ja silloin ohjelmaan haluttiin myös uusi Remontti-Reiska. Edellinen Reiska oli hoitanut hommansa ihan kunnialla, mutta nyt haussa oli jotain uutta.

Muhonen kävi hakukirjeitä läpi muutaman hengen tiimin kanssa, johon kuului muun muassa ohjelman tuottajana toiminut Juha Salmi.

– Niitä kirjeitä oli paljon, ainakin kahdeksankymmentä, Muhonen muistelee nyt.

Muhonen arvelee, että juuri sopiva yleisö oli nähnyt hakuilmoituksen, sillä avoimesta Remontti-Reiskan paikasta kuuluteltiin ohjelman aikana.

– Ajattelimme, että ne, ketkä ovat tällaisesta kiinnostuneet, varmasti katsovat ohjelmaakin ja näkevät ilmoituksen siellä.

Ellen Jokikunnas pääsi Remontti-Reiskan kyytiin eukonkantokilpailuissa 1998.­

Työ herätti suurta kiinnostusta. Muhonen muistelee erään hakijan olleen peräti eräs takavuosien Mr. Finland, joka myös esitteli hakukirjeessä komeaa ylävartaloaan pelkissä lappuhaalareissa.

– Silloin mietin, että tämähän on selkeästi haluttu homma! Se jotenkin erottui sen ajan hakemuksista, että nyt ammutaan isolla tykillä.

Yksi kirje erottui kuitenkin heti edukseen. Se oli Jorma Piisisen viime tingassa perille saapunut kirje.

– Hänellä oli ammattitaitoa ja hän vaikutti kaikin puolin siltä, että hänessä on ainesta. Siinä oli tausta ja tyyppi kohdillaan.

Ei ollut aivan mutkatonta löytää henkilöä, joka sopisi kaiken lisäksi myös tv-kameroiden eteen.

– Hakemuksissa oli paljon toivorikkaita kotinikkareita, mutta on ihan eri asia osata puhua niistä asioista luontevasti kameran edessä.

Remontti-Reiskan tie tähteyteen oli yllätyksiä täynnä miehelle itselleenkin.­

Muhonen ja työryhmä valitsivat koekuvauksiin Piisisen ja viisi muuta Remontti-Reiskan paikkaa tavoittelevaa miestä. Kuvauksissa tehtävänä oli rakentaa linnunpönttö.

– Teimme pöntöt ja annoimme samalla ohjeita pöntön tekemiseen. Katsojat sitten äänestivät mielestään sopivinta kaveria, Piisinen kuvailee.

Tässä tilaisuudessa Piisinen muistaa tavanneensa myös Sallamaari Muhosen. Muhonen siirtyi sittemmin muihin töihin ja juontajana ohjelmassa aloitti Hanna Sumari.

– Sallamaari oli oikein mukava ja miellyttävä ihminen, Piisinen muistelee.

Haun loppuvaiheessa Piisinen ja eräs turkulainen hakija pyydettiin vielä erilliseen haastatteluun.

– Minulla jäi sellainen muistikuva, että olimme saaneet eniten ääniä ja tuotanto halusi vielä haastatella meitä. Sitä en tiedä, kumpi meistä oli saanut enemmän vai olimmeko tasoissa, Piisinen kertoo.

Piisinen ei ottanut haastattelusta turhaa stressiä. Hän marssi paikalle löysät verkkarit jalassa ajatellen edelleen, että tuskin häntä valitaan.

– Mietin, että en saakeli panosta tähän, kun ei ne minua valitse kuitenkaan. En ole koskaan pärjännyt tuurilla missään.

Haastattelusta jäi mieleen erityisesti yksi kysymys. Piisiseltä udeltiin, että olisiko hän valmis esiintymään ilman paitaa.

– Vastasin siihen, että vaikka munasillani, jos se siitä on kiinni!

Jorma Piisinen ei voinut uskoa, että hänet oli valittu uudeksi Remontti-Reiskaksi.­

Muutaman päivän päästä tuli yllättävä soitto. Piisinen oli valittu uudeksi Remontti-Reiskaksi.

– Olin aivan puulla päähän lyöty, että mitä ihmettä, mitäs tämä nyt tarkoittaa?

Se tarkoitti sitä, että edessä olisi vuosikymmenten pituinen menestystarina Remontti-Reiskana. Totuttelemistakin yhtäkkiseen elämänmuutokseen oli.

– Olen ikäni tehnyt urakkatöitä kovalla tahdilla, ja sitten piti alkaa sumplia että miten saa työt järjesteltyä kuvauksia varten.

Piisinen joutui totuttelemaan television tekemisen saloihin, eikä se ollut ripeäotteiselle miehelle aina kovin helppoa.

– Olin siitä aivan ihmeissäni. Kuvasimme pätkän ja sitten se purettiin ja tehtiin perään uudelleen, että saatiin lähikuvat samasta asiasta. Jossain vaiheessa taisin jo sanoa, että hermoni eivät kestä, kun tuntuu, ettei tässä saa mitään aikaiseksi koko päivänä.

Remontti-Reiskan noustua suosioon Piisinen olisi haluttu joka paikkaan esiintymään.­

Kun ohjelma alkoi pyöriä tv:stä, alkoi Piisiselle tulvia erilaisia työtarjouksia. Hänet haluttiin tekemään niin rautakauppoihin työnäytöksiä kuin messuille tietoiskuja.

– Jossain vaiheessa näitä muita hommia oli niin paljon, että leipätyötä ei ehtinyt tehdä enää ollenkaan.

Piisinen arvelee, että hänen suosionsa ja menestyksensä salaisuus perustui hyvin yksinkertaiseen seikkaan: hän ei osannut vetää mitään roolia.

– En osaa näytellä, joten olin täysin oma itseni. Kerroin niin kuin asiat olivat. Yksinkertainen mies kertoo asiat yksinkertaisella tavalla, silloin kaikkien on helppo ymmärtää.

Suosittu Joka kodin asuntomarkkinat loppui vuonna 2010. Silloin Piisinen oli ollut Remontti-Reiskana 17 vuotta. Joka kodin asuntomarkkinat jäivät historiaan menestyksenä, jota tehtiin yhteensä liki 600 jaksoa ja ja joka oli kerännyt katsojia viikoittain peräti 700 000.– Se oli hauskaa aikaa. Toki kiireistä, aika paljon tuli kilometrejä ja viikonlopputöitä, mutta ei käy kieltäminen, etteikö se olisi ollut mukavaa.

Maaliskussa Remontti-Reiska eli Jorma Piisinen täytti 60 vuotta. Kuva vuodelta 2018.­

Ohjelman loppumisen jälkeen Piisinen juonsi omaa sarjaansa ja hänet nähtiin myös Aku Hirviniemen Putous-hahmon Timo Harjakaisen kanssa 12-osaisessa sarjassa. Tv-työt jäivät kuitenkin pikkuhiljaa historiaan, eikä Piisinen ole juurikaan viihtynyt enää parrasvaloissa.

Maaliskuussa Piisinen juhli pyöreitä, sillä hän täytti 60 vuotta. Piisinen pyörittää edelleen omaa rakennusalan yritystään. Iän myötä kuntoilua rakastava mies on joutunut vähän hellittämään treenaamisen suhteen.

– Nyt on voimailuhommat jääneet vähän taka-alalle. Käyn toki salilla edelleen, mutta se on sellaista katujumppaa enemmän. Portaita tulee juostua ja polkupyörää ajeltua. Vanhemmiten nivelet alkavat olla vähän huonossa kunnossa.

Piisisellä on kolme poikaa vaimonsa Piia Piisisen kanssa. Nyt lapset ovat jo muuttaneet omilleen.

– Muksut on lähteneet ja ollaan emännän kanssa kotimiehinä. Koetetaan tulla toimeen keskenämme niin hyvin kuin kykenemme, Piisinen nauraa pilke silmäkulmassaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?