Luksuspalveluiden tuottajat paljastavat, kuinka satumaisen rikkaat pakenevat koronaa – yksi pyyntö sai jopa toimitusjohtajan häkeltymään - Viihde - Ilta-Sanomat

Luksuspalveluiden tuottajat paljastavat, kuinka satumaisen rikkaat pakenevat koronaa – yksi pyyntö sai jopa toimitusjohtajan häkeltymään

Kokonaisia hotelleja, omia saaria ja bunkkereita. Luksuspalveluiden tuottajat paljastavat, millaisia palveluita ja pyyntöjä superrikkaat ovat tehneet koronapandemiaa paetakseen.

17.5.2020 21:42

Kaksi kuukautta sitten Suomi ajautui poikkeustilaan koronapandemian pysäyttämiseksi. Eristäytyminen on ollut viime kuukausien aikana kantava teema, mutta monissa maissa ollaan jouduttu turvautumaan totaalikaranteeniin, niin sanottuun lockdowniin. Tällaisia maita ovat olleet muun muassa Italia ja Iso-Britannia.

Virus ei valitse uhriaan lompakon paksuuden perusteella. Pandemia on kuitenkin tuonut karulla tavalla esiin väestön varallisuuserot. Rahalla saa paitsi yksityistä terveydenhuoltoa, myös puitteet mahdollisimman mukavaan – ja tehokkaaseen – eristäytymiseen.

Otsikot ympäri maailmaa ovat kertoneet, kuinka rikkaat ovat ostaneet ja vuokranneet eristäytymistarkoituksiin muun muassa kokonaisia hotelleja, bunkkereita ja yksityisiä saaria Karibialla. Paikan päälle lennetään yksityiskoneella.

BBC:n perjantaina julkaisemalla videolla luksuspalveluiden tuottajat kertoivat kulissien takaa, millaisia pyyntöjä ja ratkaisuja superrikkaat ovat tehneet paetakseen pandemiaa.

Sillä pyyntöjä on tosiaan riittänyt. Quintessentially Estates -yrityksen toimitusjohtaja Penny Musgrove kertoi, että koronakaranteenin uhan laskeutuessa pyynnöt luksuskohteista ruuhkauttivat palvelun.

Superrikkaat haluavat viettää koronakaranteenia hulppeissa puitteissa.­

Musgrove kertoi pyyntöjen tulleen muun muassa yrittäjiltä, julkisuuden henkilöitä ja muilta korkean profiilin toimijoilta, jotka eivät omista vain yhtä vaan useampia asuntoja ympäri maailmaa.

– Olemme saaneet pyyntöjä Skotlannin Ylämailta sekä paljon asunnoista, joissa olisi bunkkeri. Ne ovat melko hankalia löytää, voin sanoa sen, Musgrove tuumasi.

Osa tiedusteluista on ollut niin käsittämättömiä, että ne ovat hämmästyttäneet jopa toimitusjohtajan. Musgrove kertoi valotti tilannetta tapauksella, jossa yksi asiakkaista oli juuri saanut 35 miljoonan punnan eli lähes 40 miljoonan euron asunnon Mayfairissa.

– He halusivat ostaa täysin samanlaisen asunnon aivan kulman takaa, koska he eivät halunneet koronavirusta uuteen kotiinsa.

Toiveissa linna Skotlannista

Kiinnostusta on riittänyt myös erilaisille kartanoille ja linnoille, joiden ympärillä on vallihauta. Erityisen suosittuja ovat kuitenkin saaret.

– Monet haluavat linnan Skotlannista, mutta olen huomannut, että saaret ovat hyvin suosittuja pandemian iskiessä.

Luksusasuntoja myös vuokrataan kovalla hinnalla. Maalla sijaitsevien asuntojen omistajille on tarjottu kodeistaan Sunday Timesin mukaan 55 000 euron kuukausivuokria.

– He eivät välitä, mitä kaikki maksaa, sopivia kiinteistöjä asiakkailleen etsivän yrityksen omistava Jamie Jamieson kertoi lehdelle.

Linnoille ja kartanoille on nyt kysyntää superrikkaiden keskuudessa.­

Milläpä muullakaan matkustettaisiin eristäytymään kuin yksityiskoneella. Luksuskoneiden kysyntä on suorastaan räjähtänyt käsiin. Guardianin mukaan varausten määrä on jopa kymmenkertaistunut. Yksityiskoneella äveriäät matkailijat voivat välttää viruspesinä mielletyt lentoasemat ja mahdolliset tautia kantavat matkustajat.

– Asiakkaat tekevät yksityislentoja ympäri maailmaa välttääkseen altistumasta ihmisryhmille lentokentillä ja reittilennoilla, yksityiskoneyhtiö PrivateFlyn toimitusjohtaja Adam Twidell kommentoi lehdelle.

Varmin tapa eristäytyä maailmalta on tietysti bunkkeri. Yhdysvaltojen suurimman bunkkeri- ja pommisuojavalmistajan Rising S Companyn Gary Lynch kertoi BBC:lle, että yhtiö on kehitellyt huomattavasti kasvaneen kysynnän seurauksena erilaisia luksusvaihtoehtoja tavallisten pikkubunkkereiden ohelle.

– Ihmiset eivät osta näitä (bunkkereita) pelkästään koronaviruksen vuoksi. Ihmiset ostavat suojaa sille, mitä koronasta voi seurata, Lynch sanoi.

Lynchin mukaan pandemia on tuonut esille sen, että Yhdysvaltojen ekonominen järjestelmä on hyvin haavoittuvainen ja epävakaalla pohjalla.

– Jos järjestelmä romahtaisi, näkisimme myös sosiaalisen järjestelmän romahtamisen ja siitä seuraavat levottomuudet. Ihmiset menisivät ovelta ovelle yrittäen tehdä vahinkoa ja yrittäen varastaa, yrittäen ottaa ruokaa ja tarvikkeita.

– Asiakkaani haluavat piiloutua maan alle, jotta heidän ei tarvitse huolehtia siitä, mitä yläpuolella tapahtuu.

Luksusbunkkerit ovat rakennettu suojaavasta teräksestä ja niissä on muun muassa luodinkestävät ovet ja oma ilmansuodatusjärjestelmä. Videolla esitellään niin sanotuksi ultrabunkkeriksi kutsuttu suoja, jolla on kokoa yli 550 neliömetriä.

Rising S Companyn luksusbunkkerit tekevät kauppansa.­

Siitä löytyy muun muassa kaksi keittiötä, suuri ruokailutila, maanalainen puutarha ja ampumarata.

– Vaikkapa harrastukseksi, Lynch kommentoi.

Tältä bunkkerissa näyttää:

Jos video ei näy selaimellasi, niin katso se tästä.

Paikalliset tympiintyivät koronakarkulaisiin

Britanniassa ja Yhdysvalloissa on pitkin kevättä uutisoitu niin sanotuista ”koronakarkulaisista”, eli rikkaista, jotka ovat paenneet metropoleista maaseudulle.

Britanniassa uneliaat pikkukaupungit ovat päätyneet yllättäen otsikoihin, kun naapuriin onkin muuttanut julkkis. Näin kävi esimerkiksi Cornwallissa sijaitsevassa Trebetherickissä, kun julkkiskokki Gordon Ramsay porhalsi Land Rover Defenderillään kaupunkiin.

Ramsay on eristäytynyt puolisonsa Tanan ja parin viiden lapsen kanssa noin 4,5 miljoonan euron arvoiseen merenrantahuvilaan.

Daily Mailin mukaan julkkiskokille on huudeltu kadulla ja häntä on vaadittu palaamaan takaisin kotiin.

Gordon Ramsay perheineen on suututtanut Cornwallissa sijaitsevan Trebetherickin asukkaat.­

Poptähti Rita Ora puolestaan on odotellut koronaepidemian laantumista vuokraamallaan maatilalla. The Sunin mukaan poptähti seurueineen majailee Lounais-Englannissa, jossa tähden turvamiehet ovat väitteiden mukaan haastaneet riitaa paikallisten kanssa.

Myös David Beckham ja Victoria Beckham joutuivat Britanniassa myrskyn keskelle. Beckhamit lukittautuivat koronakaranteeniin Oxfordshiressä sijaitsevaan lomaparatiisiinsa. Pienen Great Tew -kylän asukkailta perhe sai nuivan vastaanoton.

David ja Victoria Beckham.­

Yhdysvalloissa poptähti Justin Timberlake paljasti radiohaastattelussa, että hän ja näyttelijävaimo Jessica Biel odottavat koronaepidemian laantumista Montanassa sijaitsevassa lomakodissaan.

Miljardööri David Geffen taas nousi otsikoihin ympäri maailmaa julkaisemalla kuvan 540 miljoonaa euroa maksaneelta Rising Sun -jahdiltaan, jolla hän on ollut koronakaranteenissa Karibianmerellä.

Kuva postikorttimaisemissa lipuvasta jahdista nostatti niin kiivaan somemyrskyn, että Geffen poisti kuvan nopeasti sivuiltaan.

David Geffen viettää koronakaranteenia 540 miljoonaa euroa maksaneelta Rising Sun -jahdilla.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?