Kommentti: Ritva Valkama vihasi haastatteluja, mutta teki kanssani harvinaisen poikkeuksen – tällainen rakastettu koomikko oli oikeasti - Viihde - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ritva Valkama vihasi haastatteluja, mutta teki kanssani harvinaisen poikkeuksen – tällainen rakastettu koomikko oli oikeasti

Ritva Valkama oli puhelias, mutta ei pitänyt haastatteluista tai poseeraamisesta. Syksyllä 2006 hän päästi toimittajan teatterin pukuhuoneeseen ja kertoi harvinaisessa haastattelussa elämästään koomikkona.

11.5.2020 7:02

Lokerointi yhden lajityypin näyttelijäksi ei tee oikeutta Ritva Valkamalle. On kuitenkin aiheellista puhua hänestä yhtenä oman aikansa harvoista naispuolisista koomikoista.

Valkaman pelkkä olemus niin näyttämöllä, televisiossa kuin valkokankaallakin sai hymyn yleisön huulille. Tästä huolimatta hän onnistui välttämään leiman, joka olisi vienyt uskottavuuden. Hän oli parhaimmillaan traagisissa osissa, jota höysti lämpimällä huumorilla.

Siksi oli selvää, että Ritva Valkama oli listallani kärkipäässä, kun etsin keväällä 2005 haastateltavia Naurattajat-tietokirjaani.

Ensimmäinen puhelu tuotti kuitenkin pettymyksen.

– En minä halua puhua urastani enkä elämästäni, en tuoda itseäni esiin enkä varsinkaan esiintyä valokuvissa, hän vastasi.

Tyypillinen koomikko.

Vasta puolitoista vuotta myöhemmin, rakkaan näyttelijäkollegan Pentti Siimeksen avustuksella Valkaman pää kääntyi ja hän toivotti tervetulleeksi pukuhuoneeseensa Helsingin kaupunginteatteriin.

Tavatessamme jää suli heti kättelyssä. Kun Valkama oli haastattelun päättänyt antaa, hän kertoili tarinansa vuolaasti, lapsuudesta aloittaen.

– Ilmoitin jo nelivuotiaana, että minusta tulee näyttelijä. Silloin opin myös lukemaan. Pengoin kirjahyllystä kiellettyjä kirjoja: Maila Talvion Pimeän pirtin hävityksen, jossa oli jotain eroottista, sekä hienoja, nahkaselkäisiä tietokirjoja. Vanhempani sanoivat, että saan katsoa niitä vapaasti, kunhan opin sanomaan ärrän. Se antoi pontta ja nopeasti opinkin.

Isä Reino Valkama esiintyi paljon elokuvissa ja radiokuunnelmissa, äiti Irja oli nuoruudessaan operettitähti.

– Isältäni sain geenit näyttelemiseen: ulkonäkö- ja komiikkageenit. Muuta en sitten perinytkään. Isä oli hiljainen mies, joka ei puhunut mitään eikä kotona viljellyt minkäänlaista huumoria. Minä olen puheliaisuudessani tullut karjalaiseen äitiini.

Ritva Valkama syntyi Jyväskylässä, mutta perhe muutti Helsinkiin tytön ollessa kuusivuotias. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan Valkama aikoi teatterikouluun, mutta joutui odottelemaan kaksi vuotta seuraavan kurssin alkua.

– Vietin odotusajan lähinnä yliopiston kuppilassa. Yhden kesän olin töissä Kansallispankissa.

Näyttelijäksi Valkama valmistui vuonna 1956, jolloin oli jo kihloissa tulevan puolisonsa Pertti Palon kanssa. Avioliitto yhdisti kaksi näyttelijäsukua toisiinsa, Pertti oli Tauno ja Sylvi Palon vanhin poika. Pariskunnan kolmesta tyttärestä Sanna-Kaisa jatkoi vanhempiensa ammatissa.

Ritva Valkama ei aluksi suostunut haastatteluun, mutta muutti mielensä myöhemmin. Koomikko tunnettiin siitä, että hän vältteli julkisuutta. Kuva vuodelta 1995.­

Valkama-Palon perhe asui työn vuoksi ensin Tampereella ja Hämeenlinnassa, kunnes molemmat saivat kiinnityksen Helsingin kaupunginteatterista. Ritva Valkama näytteli teatterissa ahkerasti 57 vuoden ajan, mutta suurelle yleisölle hän tuli tunnetuksi hauskoista elokuva- ja televisiorooleistaan.

– Helsinkiin muuttaessamme Tampereen teatterin valaistusmestari sanoi, että olikin jo korkea aika. Tilanne oli mennyt sellaiseksi, että yleisö nauroi minulle heti, kun tulin lavalle – olin sitten missä tahansa roolissa, koomisessa tai traagisessa, Valkama muisteli.

Reino Valkaman tyttären oletettiin tekevän koomisia osia. Niitä tarjottiin jo uran alussa, mutta 1970-luvulla Ritva Valkamasta tuli suorastaan koomikkojen kuningatar.

– Siiri Angerkosken jälkeen ei juuri ollut naiskoomikoita. Siksi minä jäin ehkä ihmisten mieleen sellaisena, Valkama arveli.

Nimikko-ohjelmassaan Tapaus Ritva Valkama hän esitti sketsejä ja huvitti yleisöään, välissä kuultiin livemusiikkia.

– Olin kauhuissani ja pyysin, että Jussi Tuominen kirjoittaa minulle hyviä tekstejä. Omasta päästäni en puhu mitään enkä ole hauska, jos päähän laitetaan peruukki ja punainen nenä tai pitää sönkeltää. Tekstin on oltava verbaalista ja tasokasta, jotta hauskuus syntyisi.

Valkama vuonna 1989.­

Ritva Valkama nähtiin useissa ohjelmissa, kuten Iltalinnussa, Reinikaisessa, Ollaan kuin kotonanne -sarjassa sekä muun muassa neljännessä Uuno Turhapuro -elokuvassa ja Liian iso keikka -rikoskomediassa.

Ehkä parhaiten mieleen on jäänyt sketsiohjelma Parempi myöhään (1979–1980), jossa Ritva Valkamasta ja Pentti Siimeksestä tuli koomikkopari. Kansa hullaantui heidän esittämäänsä sketsiin Aku ja Iines Ankasta, mitä Ritva ei koskaan ymmärtänyt.

– Se oli osa lemmenparisarjaa, jossa näyttelimme myös Miss Piggyä ja Kermitiä sekä Wallis Simpsonia ja Edvardia, mutta juuri Iines ja Aku iski kaikkien hermoon.

Paljon paremmin näyttelijöiden väliset kemiat tulevat esiin sketsissä, jossa Siimeksen esittämä aviomies kääntää kämpän ympäri suunnistussukkia etsiessään.

– Minä istuin pöydän ääressä ja annoin ohjeita, eikä tämä suunnistajahuippu ikinä löytänyt sukkiaan.

Yhteistyö Valkaman ja Siimeksen välillä oli niin tiivistä, että ihmiset luulivat heitä oikeaksi aviopariksi.

– Meillä oli kummallakin kolme tytärtä, mutta molemmilla omansa. En tiedä, miksi sovimme niin hyvin yhteen. Pentti oli hiljainen kuten isäni, yksityiselämässään sisäänpäin kääntynyt. Minä taas ulospäin. Vastaparit ilmeisesti täydentävät toisiaan. Me olimme kuin Ohukainen ja Paksukainen.

Valakama maskeerattavana vuonna 1975.­

Naurattaminen on paljon vaikeampaa kuin itkettäminen, Ritva Valkama muistutti. Hyvin kirjoitetussa käsikirjoituksessa nämä molemmat yhdistyivät.

– Parhaan kiitokseni kuulin ikäiseltäni naiselta tavaratalossa. Hän kertoi poikansa nauhoittaneen videolle jakson NapaseutuaNeil Hardwickin kirjoittamaa komediasarjaa, jossa näyttelin yhdessä Sanna-Kaisan kanssa. Tuossa jaksossa tytär unohtaa minut väärinkäsityksen vuoksi jouluksi asuntooni ilman ruokaa ja juomaa. Nainen kertoi katsovansa jakson joka joulu.

Hyvä näyttelijä panee itsensä likoon ulkonäköään myöten. Kun eräs lehti aikoinaan kysyi Valkamalta, millainen tämä haluaisi olla, vastaus kuului: pitkä, hoikka, elegantti ja täysiverinen koomikko.

– Se olisi hienoa, mutta en tiedä, onko sellaisia koomikoita olemassakaan, Valkama nauroi.

Jouko Turkka analysoi Ritva Valkaman huumoria väittämällä, että se perustuu itsensä mollaamiseen.

– Lasken leikkiä sääristäni ja kiloistani tai muutenkin ulkonäöstäni, jos tilanne niin vaatii. Minulla on siihen täysi oikeus!

Tästä huolimatta Ritva Valkama vihasi poseeraamista eikä sietänyt itseään lehtikuvissa.

Haastattelun päätteeksi ilmapiiri kiristyi, kun asia piti ottaa puheeksi.

– Ai niin sekin, voi kauheaa.

Tietokirjani kuvitusta varten minulla oli kuitenkin juoni. Valkama näytteli jälleen yhdessä Pentti Siimeksen kanssa Kvartetti-näytelmässä, ja Siimeksen kanssa Valkama varmaan suostuisi kuviin.

Tämä tepsi. Ystävykset päästivät kuvaajan kanssaan Kvartetin lavasteisiin, hymyilivät ja hassuttelivat yhdessä kameraa pelkäämättä.

Kuin vanha aviopari.

Poseeraamista inhonnut Ritva Valkama suostui kuvaan, kun hän sai siihen kanssaan kollegansa Pentti Siimeksen.­

Haastattelu tehty alun perin Tuomas Marjamäen kirjaan Naurattajat – suomalaisen komiikan tekijät 2007–1907 (Edita 2007).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?