Ritva Valkama pyysi Kari Hotakaista kirjoittamaan itselleen monologinäytelmän – seurasi epäonnistuminen, mutta sitten puhelin soi - Viihde - Ilta-Sanomat

Ritva Valkama pyysi Kari Hotakaista kirjoittamaan itselleen monologinäytelmän – seurasi epäonnistuminen, mutta sitten puhelin soi

– Ritva Valkama on rytmisin näyttelijä, mitä Suomessa on koskaan ollut, kirjailija Kari Hotakainen sanoo. Työ yhdisti kaksikon.

–Hänellä oli käsittämätön rytmitaju. Kävimme paljon keskusteluita liittyen näyttelemisen rytmiin, Kari Hotakainen kertoo Ritva Valkamasta.­

10.5.2020 16:58

Perjantaina menehtynyt näyttelijä Ritva Valkama oli kirjailija Kari Hotakaisen ihailija.

”Minä niin rakastan tuota Kari Hotakaista”, hän huudahti näyttämöllä Ihmisen osa -näytelmän ensi-illassa vuonna 2011.

Aplodit olivat juuri päättyneet Helsingin kaupunginteatterissa. Salme Malmikunnasta esittänyt Ritva Valkama seisoi näyttämöllä kukitettuna ja katseli katsommon, jossa näytelmän kirjoittaja Kari Hotakainen istui.

Kari Hotakainen ja Ritva Valkama olivat tiiviisti tekemisissä jossakin vaiheessa. He tutustuivat työtoveruuden merkeissä.

– On liian pontevaa sanoa, että olimme ystäviä. Se oli ehkä enemmän työtoveruutta kuitenkin, Kari Hotakainen kertoo.

Tuttavuus alkoi 2005 Hotakaisen KOM-teatterissa esitetyn Punahukka-näytelmän tiimoilta. Valkamalla oli siinä rooli.

– Ytimessä on minun epäonnistumiseni, Kari Hotakainen kertoo.

Ritva Valkama innostui Kari Hotakaisen romaanista Ihmisen osa. –Sä olet kirjoittanut sen mulle. Se on mun rytmiä, aivan kuin minä puhuisin tässä, Kari Hotakainen kertoo. Kirjasta tulikin näytelmä, jonka pääosassa oli Ritva Valkama. Kuvassa myös Raila Leppäkoski.­

Ritva Valkama toivoi Kari Hotakaiselta monologinäytelmää, mutta sitä ei alkanut kuulua. Hotakainen joutui toteamaan, että se epäonnistui.

– Totesimme, ettei se ole niin vakavaa, Kari Hotakainen kertoo.

– Sanoin, että alan kirjoittaa romaania.

Vuonna 2011 valmistui Hotakaisen romaani Ihmisen osa.

Alitajunta oli tehnyt työtä. Päähenkilö Salme Malmikunnas muistutti Hotakaisen mielestä paljon Ritva Valkamaa.

– Ritva luki romaanin jo käsikirjoitusvaiheessa, Hotakainen kertoo.

Sitten Hotakaisen puhelin soi.

– Ritva sanoi, että tämä on mun kirja. Sä olet kirjoittanut sen mulle. Se on mun rytmiä, aivan kuin minä puhuisin tässä, Kari Hotakainen kertoo.

–Hän oli kielestä ja lukemisesta kiinnostunut. Lukemisesta oli paljon puhetta, Kari Hotakainen kertoo Ritva Valkamasta.­

Ritva Valkama näki siinä myös näytelmän. Hän halusi ottaa yhteyttä Helsingin kaupunginteatterin silloiseen johtajaa Asko Sarkolaan.

– Minua nauratti. En soittaisi kenellekään, että tästä kirjasta tulee näytelmä, Kari Hotakainen kertoo.

Mutta tuli siitä. Seuraavana vuonna Helsingin kaupunginteatterissa esitettiin näytelmä Ihmisen osa, jonka pääosassa oli Ritva Valkama.

– Ritva on rytmisin näyttelijä, mitä Suomessa on koskaan ollut, Kari Hotakainen sanoo.

– Hänellä oli käsittämätön rytmitaju. Kävimme paljon keskusteluita liittyen näyttelemisen rytmiin.

Ihmisen osa-romaanissa Valkamalla oli marginaaleissa lyijykynäviivoja. Ne olivat rytmimerkintöjä, milloin tulee mikäkin tauko.

Ritva Valkama lopetti näyttelemisen 2013. Ihmisen osa jäi hänen viimeiseksi työkseen.

Viime vuosina Kari Hotakainen ei enää ollut Valkamaan yhteydessä.

Lehtitietojen mukaan Ritva Valkama opetti vielä vanhainkodissa maahanmuuttajataustaiselle hoitajalle suomea. Rakkaus kieleen säilyi loppuun asti.

– Voin kuvitella, että näin on tapahtunut, Kari Hotakainen sanoo.

– Hän oli kielestä ja lukemisesta kiinnostunut. Lukemisesta oli paljon puhetta. Minulla oli aika vähän sanomista, kun puhuttiin dekkareista. Hänellä oli valtava dekkarituntemus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?