Kevin Spacey tilittää ahdisteluskandaalin aiheuttamasta syöksykierteestään – vertaa uransa totaalista pysähdystä koronapandemiaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Kevin Spacey tilittää ahdisteluskandaalin aiheuttamasta syöksykierteestään – vertaa uransa totaalista pysähdystä koronapandemiaan

Näyttelijä Kevin Spaceyn ura loppui, kun syytökset seksuaalisesta ahdistelusta tulivat julki vajaat kolme vuotta sitten.

9.5. 18:58

Näyttelijä Kevin Spaceyn elämä muuttui kerta heitolla vuonna 2017, kun häntä vastaan esitettiin syytöksiä seksuaalisesta ahdistelusta. Ennen Me too -liikettä ja kohtaamiaan syytöksiä Spacey oli Hollywoodin huipulla. Hän napsi huippurooleja, ja pokkasi pari Oscar-palkintoakin elokuvista American Beauty ja Epäillyt.

Sitten näyttelijä Anthony Rapp avasi suunsa lokakuussa 2017. Rapp kertoi Spaceyn käyttäneen häntä seksuaalisesti hyväkseen vuonna 1986, kun Rapp oli vasta 14-vuotias.

Spacey väitti tiedotteessaan tuolloin, ettei muistanut tapahtunutta.

– Jos toimin, kuten hän väittää, olen velkaa nöyrimmän anteeksipyyntöni äärimmäisen epäsopivasta, humalaisesta käytöksestä. Olen pahoillani, että hän on kantanut näitä tuntemuksia mukanaan kaikki nämä vuodet, näyttelijä kommentoi.

Sittemmin useat tahot syyttivät Spaceyta seksuaalisesta ahdistelusta, ja hänet haastettiin myös oikeuteen.

Näyttelijän ura loppui kuin seinään. Spacey tähditti House of Cards -sarjaa, josta hänet pyyhkäistiin salamana pois, ja hänestä tuli yksi Hollywoodin epätoivotuimmista henkilöistä.

Kevin Spacey elokuvassa American Beauty.­

Tällä viikolla Spacey kertoi kokemastaan Bits & Pretzels -konferenssissa. Peoplen mukaan näyttelijä myönsi, että hänen elämänsä pysähtyi, kun syytökset tulivat ilmi. Spacey vertaa haastattelussaan kokemaansa siihen, mitä moni käy nyt läpi koronapandemian vuoksi.

– Minun maailmani muuttui täysin syksyllä 2017. Työni, monet sosiaaliset suhteeni ja paikkani alallani katosivat kaikki vain tunneissa, näyttelijä sanoi.

– Tässä tilanteessa tunnen, että pystyn samaistumaan siihen, miltä tuntuu, kun koko maailmasi yhtäkkiä pysähtyy. Joten vaikka olemmekin joutuneet samankaltaisiin tilanteisiin hyvin erilaisten syiden vuoksi, minusta tuntuu, että kokemamme henkiset vaikeudet ovat hyvin samanlaisia.

Peoplen mukaan Spacey kertoi haastattelussa, että koska hän itse oli käynyt läpi maailmansa totaalisen pysähtymisen, ymmärtää hän sen tuskan, mitä ihmiset nyt ympäri maailmaa kokevat.

– Tunnen siksi ymmärrystä ja empatiaa sitä kohtaan, miltä tuntuu yhtäkkiä kuulla, ettet voi palata töihin, että saatat menettää työpaikkasi, ja ettei sinulla ole minkäänlaista kontrollia tilanteesta.

Spaceyn mukaan hänen elämänsä totaalinen pysähtyminen toi hänet suuren kysymyksen äärelle: mitä hän voisi tehdä? Mikä hänestä voisi tulla?

– Minulla ei ollut mitään tietoa, mitä tekisin seuraavaksi, sillä ainoa mitä osasin, oli näytteleminen.

– Kun urani tuli äkkipysähdykseen, kohtasin epävarmuuden siitä, ettei minua ehkä koskaan palkattaisi uudelleen näyttelijäksi. Minä kysyin itseltäni kysymyksen, jota en ollut koskaan ennen kysynyt: Jos en voi näytellä, kuka olen?

Spacey sanoi haastattelussa, että hän toivoo pystyvänsä kannustamaan omalla esimerkillään ihmisiä näkemään maailman nykytilassa mahdollisuuksia ja kääntämään tilanteen lopulta positiiviseksi.

– Niin tyhjältä ja kammottavalta kuin se voi olla ja näyttää, ja kuten se oli minulle kaksi vuotta sitten, ja voi näyttää sinulle nyt, se muuttuu paremmaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?