Yle: Ritva Valkama on kuollut – yksi Suomen rakastetuimmista koomikoista pystyi kertomaan kaiken kulma­karvan kohautuksella - Viihde - Ilta-Sanomat

Yle: Ritva Valkama on kuollut – yksi Suomen rakastetuimmista koomikoista pystyi kertomaan kaiken kulma­karvan kohautuksella

Yle uutisoi perjantaina, että rakastettu näyttelijä Ritva Valkama on kuollut.

Rakastettu näyttelijä Ritva Valkama on kuollut.­

8.5.2020 23:51

Yle kertoi perjantaina, että rakastettu näyttelijä Ritva Valkama on kuollut pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Ritva Valkama (13.11.1932–8.5.2020) oli Suomen rakastetuimpia koomikoita, mutta lähes 60 vuotta kestäneen teatteriuransa aikana hän näytteli vakavampiakin rooleja – ja niitäkin aina täydellisesti.

Miksi Ritva Valkama oli niin loistava näyttelijä? Hän oli ajoituksen mestari ja hänen tulkintansa oli älyllisesti sisäistettyä. Suuria eleitä hän ei yleensä käyttänyt. Yhdellä kulmakarvan kohotuksella Valkama pystyi kertomaan paljon.

Ritva Valkama oli supersuosittu, joten myös hänen henkilökohtaisesta elämästään olisi haluttu tietää. Mutta Valkama rajasi tiukasti oman elämänsä. Hän suostui vain erittäin harvoin haastateltavaksi.

Parempi myöhään -tv-ohjelma 1979.­

Ritva Valkama syntyi Jyväskylässä. Myös hänen isänsä Reino Valkama oli näyttelijä. Pian teatterikoulusta valmistuttuaan (1956) Valkama avioitui näyttelijä Pertti Palon kanssa. He saivat kolme tytärtä.

Valkaman ja Palon keskimmäinen tytär on näyttelijä Sanna-Kaisa Palo, tyttärentytär on näyttelijä Emmi Parviainen.

Virallisesti Ritva Valkamasta tuli eläkeläinen 1994, jolloin hän lopetti Lilla teaternissa, mutta työtahtiaan hän ei hidastanut. Hän vieraili muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa.

1980-luvulla Valkama oli kaksi vuotta Teatterikorkeakoulussa näyttelijätyön professorina. 1990-luvulla hän oli vielä koulun lehtorina.

Koska Ritva Valkama oli lyömätön koomikkona, hänestä tuli myös monen televisiosarjan vetonaula. Parasta televisioviihdettä oli Parempi myöhään -sarja, jossa Valkama esiintyi Pentti Siimeksen kanssa. 1970-luvun lopulla alkaneen sarjan näyttelijät palkittiin useita kertoja suosituimpien esiintyjien Telvis-patsaalla.

Oli myös Tapaus Ritva Valkama -ohjelma, joka sekin oli suosittu. Ollaan kuin kotonanne -ohjelma on sekin ikimuistoinen. Napaseutu-sarjassa Valkama näytteli tyttärensä Sanna-Kaisa Palon kanssa. Neil Hardwickin ohjaama sarja kertoi äidistä ja tyttärestä koomisesti, mutta myös hykerryttävän realistisesti.

Valkama oli myös Uuden Iloisen Teatterin ohjaajana ja esiintyjänä 1980-luvun loppupuolella.

Ritva Valkama, Pertti Palo ja tytär Sanna-Kaisa Palo Kuningasjätkä-elokuvan ennakkonäytöksessä 12. helmikuuta 1998.­

Elokuvaroolejakin Ritva Valkama teki jonkun verran. Hän oli muun muassa kahdessa Turhapuro-elokuvassa.

Haastatteluista Valkama ei todellakaan tykännyt, mutta joskus hän suostui sanomaan jotakin rooliinsa liittyvää. Se ei ollut diivailua. Hän oli vilpittömästi sitä mieltä, ettei hän ole yksityishenkilönä kovin kiinnostava. Hän halusi esilletuloa vain roolihenkilöilleen.

Kerran sain kunnian tehdä Ritva Valkamasta isomman lehtijutun. Eipä Valkama silloinkaan alkanut elämäänsä availla kovin paljon, mutta hauskaa hänen seurassaan oli. Hän sanoi rakastavansa voileipiä ja dekkareita. Kirjadivareissa hän kävi usein – jos töiltään ehti.

Aviopuoliso Pertti Palo kuoli 2010, jolloin Ritva Valkama teki vielä pitkiä työpäiviä.

Valkama esiintyi eläkeikäisenä muun muassa Helsingin Kaupunginteatterin Kvartetissa 2002–2011. Näytelmä olisi luultavasti edelleen suosittu, jos siinä esiintyneet legendaariset näyttelijät olisivat vielä voimissaan.

Ritva Valkama, Sanna-Kaisa Palo ja Emmi Parviainen.­

2009 Valkamalla oli ilkeän äidin rooli Elokuu-näytelmässä. Niin vahva oli hänen koomikon leimansa, että monet katsojat hätkähtivät tajutessaan, ettei nyt olekaan naurun paikka.

Viimeisen roolinsa Ritva Valkama teki Helsingin Kaupunginteatterissa 2013 lankakauppias Salme Malmikunnaksena Ihmisen osa -näytelmässä. Hän oli silloin 80-vuotias.

Polvivaivojensa takia Valkama teki viimeisen roolinsa pääasiassa istuma-asennossa. Hän oli siinäkin loistava – tietenkin.

"Tekee jo mieli jäädä kotiin", Valkama totesi lopettaessaan pitkän näyttelijän uransa.

Kun Ritva Valkama meni viimeisen näytöksen jälkeen kukitettuna kotiinsa, hän luultavasti teki hyvän voileivän ja otti kirjan käteensä. Todennäköisesti hän tiesi, miten paljon teatteriyleisö jäi häntä kaipaamaan. Toivottavasti.

Ritva Valkama sai Pro Finlandia -palkinnon 1986, Ida Aalberg -mitalin 1999 ja Teatteritaiteen Valtionpalkinnon 2000.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?