Korona pakotti Shirly Karvisen etsimään uusia töitä – ei tahdo elää parisuhteessa, jossa toinen elättää toisen - Viihde - Ilta-Sanomat

Korona pakotti Shirly Karvisen etsimään uusia töitä – ei tahdo elää parisuhteessa, jossa toinen elättää toisen

Kun korona vei Shirly Karviselta kaikki työt alta, alkoivat hermot aluksi kiristyä kotona. Nyt hän kokee korona-arjen tehneen hyvää parisuhteelleen.

Shirly Karvinen iloitsee siitä, että on päässyt takaisin radiotyön pariin.­

4.5.2020 12:49

Alkuvuodesta radiojuontaja ja ex-missi Shirly Karvinen, 26, kuuli kiinalaissukulaistensa hurjista oloista. Uusi ja tuntematon koronavirus oli aiheuttanut paniikkia ja sekasortoa Shirlyn sukulaisten kotikaupungissa Wuhanissa. Pian Wuhan näkyi uutisissa päivittäin ja tilanne Kiinassa paheni. Tuolloin tuo kaikki tuntui suurimmalle osalle suomalaisista, myös Shirlylle, melko kaukaiselta asialta.

– Äitini on kotoisin Wuhanista ja hän oli koko ajan yhteydessä sukulaisiimme. Heillä oli kaikki kuitenkin koko ajan hyvin, joten en ollut kauhean huolissani, Shirly muistelee.

Kun koronavirus tuli Suomeen, Shirly alkoi saada sosiaalisessa mediassa vihamielisiä viestejä kiinalaiseen taustaansa liittyen.

– Kyllä minua aluksi pelottivat rasistiset reaktiot ja se, että tämä kaikki kohdistui niin vahvasti kiinalaisiin. Se meni kuitenkin nopeasti ohi ja itselleni on tullut vaikutelma, että olemme kaikki tässä yhdessä ja kukaan ei osoittele sormia kenenkään suuntaan.

Kun korona toden teolla iski Suomeen, Shirlyltä menivät hetkessä kaikki tälle vuodelle sovitut työt alta. Monet isot media-alan projektit siirtyivät joko ensi vuoteen tai ne peruttiin kokonaan. Toimettomana olossa oli Shirlylle totuttelemista, varsinkin nyt kun korona-ajan vuoksi kotona oli koko ajan kaksi ihmistä saman katon alla enemmän kuin normaalisti.

Siksi Shirly olikin erityisen innoissaan, kun tällä viikolla kauan odotettu tieto uudesta työstä varmistui. Tiistaina Shirly palaa rakastamansa radiotyön pariin: hän aloittaa lähetykset Kiss-radiokanavan keskipäivän juontajana.

– Olen todella innostunut ja inspiroitunut. Teen lähetystä yksin, studioita desinfioidaan jatkuvasti ja teemme muiden juontajien kanssa työvuoron vaihdot siten, ettemme ole samaan aikaan studiossa. On aivan ihanaa päästä pois kotoa töihin, se tuntuu luksukselta.

Työkuvioiden lisäksi myös monet vapaa-ajan suunnitelmat menivät uusiksi. Juuri tänä vuonna Shirlyn ja hänen avopuolisonsa oli tarkoitus matkata heinäkuussa Wuhaniin.

– Olimme jo varanneet mieheni kanssa lennot Wuhaniin ja meidän oli tarkoitus kierrellä Kiinassa. Olisin tahtonut näyttää miehelleni toista kotimaatani, sillä hän ei ole koskaan käynyt Kiinassa.

Vaikka uudet työt alkavat pian, tulee runsas työkeikkojen menetys näkymään Shirlyn tilipussissa tänä vuonna.

– On tullut sen verran tappiota, että olen joutunut puhaltelemaan ja miettimään, että se on vaan rahaa. Ensi vuonna toivottavasti teen enemmän töitä, kun tilanne normalisoituu.

Shirlylle on aina ollut tärkeää tienata oma elantonsa. Hän ei tahtoisi joutua tilanteeseen, jossa talous olisi vain toisen ihmisen harteilla. Siksi kun työt menivät alta, hän kehitteli itselleen uusia töitä sosiaalisen median parissa.

Vaikka Shirly onkin kokenut epävarman elämäntilanteen stressaavana, hän kokee pakollisen pysähtymisen tehneen itselleen myös hyvää.­

– Olen siitä onnekkaassa asemassa, että esimerkiksi Instagramiini oli tullut sen verran seuraajia, että pystyin hyödyntämään sitä työmielessä ja seisomaan taloudellisesti omilla jaloillani. Minulle on aina ollut todella tärkeää keksiä itselleni vaihtoehtoisia tapoja sen sijaan, että nojautuisin kumppaniini taloudellisesti.

Ajatus siitä, että aina pitää yrittää ja tehdä töitä rahan eteen kumpuaa Shirlyn kasvatuksesta.

– Äitini on aina korostanut sitä, että pitää rakentaa itselleen jotain. Kun olin 14-vuotias kerjäsin äidiltäni luvan, että sain mennä puhelinmyyjäksi ja tienata omat rahani sen sijaan, että olisin ottanut viikkorahaa vastaan vanhemmiltani.

Vanhemmat suostuivat ja niin Shirly sai ensimmäisen työpaikkansa lehtimyyjänä.

– Se oli kova koulu ja opetti, että rahan eteen pitää tehdä töitä.

Parisuhteessa olevien ystäviensä kanssa Shirly on keskustellut siitä, kuinka korona-aika onkin ollut melkoinen testi parisuhteelle. Shirly ja hänen puolisonsa tapasivat syksyllä 2018 yhteisen ystävän kautta.

– Nyt korona-aikana olemme olleet 24/7 yhdessä kotona. Se on todella erilainen asetelma, sillä olimme tottuneet olemaan paljon erillämme toisistamme, koska olemme molemmat ennen tehneet pitkiä työpäiviä, Shirly sanoo ja jatkaa:

– Vaikka alkuun hermojani kiristi jatkuva kotona olo, tämä on itse asiassa tehnyt hyvääkin parisuhteellemme. Olemme oppineet toimimaan uudella tavalla tiiminä. Olen aiemmin ollut hössöttäjä, jonka on koko ajan ollut pakko tehdä jotain ja höpötellä toiselle. Nyt olen tajunnut, että välillä voin antaa toisen vaan olla ja tehdä omia juttujani.

Shirly kuvailee parin suhteen olevan kuitenkin vielä niin alkuvaiheessa, minkä vuoksi heille ei ole muodostunut täysin tarkkoja rutiineja ja tapoja toimia arjessa.

– Minua naurattaa, kun välillä riitelemme jostain aivan arjen pienistä asioista. On ollut jopa hauskaa riidellä ja tajuta se, että jos riitamme ovat tätä tasoa, kaikki on ihan hyvin.

Korona-aikana hän on oppinut paljon myös itsestään.

– Olen huomannut, että alan olla aivan kopio äidistäni, joka on aina ollut supersiisteysintoilija ja hän tykkää tehdä kaikki ruoat itse. Olin ennen itse suurpiirteisempi ja ajattelin, että kunhan asiat vain näyttävät hyvältä.

– Nyt huomaan, että kodissamme kaiken pitää olla aivan tip top. Olen koko ajan jossain puunaamassa ja pesen vessanpöntönkin varmaan neljä kertaa viikossa, Shirly nauraa.

Vaikka Shirly onkin kokenut epävarman elämäntilanteen stressaavana, hän kokee pakollisen pysähtymisen tehneen itselleen myös hyvää. Kun töitä ei ollut, hän yritti panostaa itsensä kehittämiseen lukemalla self help -kirjoja.

–Minulla on ollut paljon kehitettävää läsnäolossa ja hetkessä elämisessä. Mietin aina joko tulevia tai menneitä asioita. Olen koko ajan jossain aivan muualla kuin tässä hetkessä. Olen tiedostanut, että se on ongelma ja minun pitäisi pystyä olemaan enemmän läsnä ja rauhassa.

Kun Shirly vietti syntymäpäiväänsä viime syyskuussa, hän sai ystäviltään pitkän kirjeen siitä, kuinka he toivoivat tämän keskittyvän hetkessä elämiseen.

– Tämä aika on hyvä muistutus siitä, etten olekaan kaikissa asioissa niin ohjaksissa oman elämäni suhteen, mitä olen aiemmin luullut olevani.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?