Emmi Valve ryhtyi yli kymmenen vuoden tauon jälkeen piirtämään sarjakuvaa, joka antaa ohjeita uuteen maailmanjärjestykseen - Viihde - Ilta-Sanomat

Emmi Valve ryhtyi yli kymmenen vuoden tauon jälkeen piirtämään sarjakuvaa, joka antaa ohjeita uuteen maailmanjärjestykseen

Sarjakuvapiirtäjä Emmi Valve.

Julkaistu: 3.5. 12:43

Huhtikuun kotimainen sarjakuva on kuin metsämartta.

– En ole tehnyt strippejä yli kymmeneen vuoteen, sanoo porvoolainen Emmi Valve (syntynyt vuonna 1984), joka nousi Suomen nykysarjakuvantekijöiden eturiviin vuonna 2017 304-sivuisella omaelämäkerrallisella, ankaralla Armo-albumillaan.

Muuten Valveen paja on takonut toistakymmentä vuotta erityisesti pienlehtiä ja muutaman albumin. Hänen esikoispienlehdessään Circus femme fatale (2009) oli jo keskeisesti esillä samoja teemoja mielenterveysongelmista ystävyyteen ja seksuaalisuuteen kuin hänen myöhemmässäkin tuotannossaan.

Valve on käsitellyt aiheitaan vaihtelevasti joko väkevän vakavasti tai huumorilla. Hänen uusin kokoomateoksensa Girl Gang Bang Bang – ei kenenkään tyttöjä (2018) kertoo sarjakuvanovelleissaan omaperäisen nuoren naisjoukon seikkailuista elämän ristiaallokoissa.

Girl Gang Bang Bangin välisivujen vinkkikuvissa näkyy jo viitteitä huhtikuun kuukauden kotimaisen teemasta.

Huhtikuun kuukauden kotimainen sarjakuva Vinkkejä uuteen maailmanjärjestykseen antaa päivittäin ohjeita niin leskenlehden lehden moniin käyttötarkoituksiin kuin vaikkapa havukeitoksen tekemiseen tai juomatölkin klipsujen käyttöön.

Huhtikuun kotimainen on Emma Valveen käsialaa.

Valve kertoo ajatelleensa jo pidemmän aikaa sarjakuvan sisään sijoitettavaa sarjakuvaa.

– Tuollainen survival-opas periaatteella book in a book on osa minun seuraavaa sarjakuvaromaaniania, joka käsittelee osiltaan ilmastonmuutosta. Olen käsikirjoittanut sen noin 200-sivuiseksi.

Emmi Valve kertoo tähtäävänsä kirjan ilmestymiseen kahden vuoden työrauhan jälkeen 2022 – jos vain apurahat sen suovat.

Uuden albumin taustatyöt ovat olleet mitä moninaisimpia. Valve kertoo tutkineensa sitä varten niin ihmisen suhdetta ajan aistimiseen kuin jopa 400-vuotiaiksi elävien jäähaiden elämää kuin Platonin ideaoppiakin.

Sarjakuvataiteilja Emmi Valve ei ole ollut lapsena Aku Ankka -fani, vaan hänen sarjakuvainnostuksensa on saanut alkunsa Suuri Kurpitsa -kustantamon sarjakuvista.

Sarjakuvaan Emmi Valve on tullut paraatiovesta.

– Minulla ei ole ollut lapsuutta jonkin tietyn sarjakuvan kautta eli Aku Ankat eivät kuuluneet siihen. Löysin sarjakuvan itse asiassa vasta kirjastosta 1990-luvulla suomalaisen sarjakuvan kautta eli olen tullut sarjakuvaan juurikin altaan syvästä päästä Suuren Kurpitsan kautta.

Emmi Valve on aina ollut väkevä värinkäyttäjä. Armo-romaanissa vallalla olivat violetti, punainen ja turkoosi. Girl Gang Bang Bangissa oli sininen ja vihreä paletti, kun taas huhtikuun kotimaisen värimaailma on pehmeän pastellisävyinen.

Valve kertoo käyvänsä aina läpi satoja eri värisävyjä löytääkseen tarinoihinsa juuri niihin täydellisimmin sopivat sävyt.

Jotta tekeminen ei loppuisi, niin Emmi Valve on ollut alusta eli vuodesta 2015 asti Porvoon helmikuisen sarjakuvatapahtuma Å-festin taiteellinen johtaja.

Vaikka Valven töitä ei ollakaan nähty pienlehtien ulkopuolella, niin hän sanoo tekevänsä enemmänkin ”kaupallista” kuin ”taidesarjakuvaa”, jonka nimikkeen alle Valve sijoittaa varsinkin 2000-luvun abstraktin sanattoman sarjakuvan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?