Marja Hintikka teki lohduttoman havainnon sarjansa kuvausten keskeltä – nosti esiin koronakriisin heikoimmassa asemassa olevat - Viihde - Ilta-Sanomat

Marja Hintikka teki lohduttoman havainnon sarjansa kuvausten keskeltä – nosti esiin koronakriisin heikoimmassa asemassa olevat

Marja Hintikka ilmaisi huolensa lapsista, jotka elävät turvattomuuden keskellä koronakriisin aikaan.

30.4.2020 14:24

Tv-juontajat Marja Hintikka ja Vappu Pimiä ovat Vappu ja Marja Live -talk showssaan keränneet joka kaudella summan lahjoitettavaksi hyväntekeväisyyteen.

Tällä kertaa avustuskohteeksi valikoitu Ensi- ja turvakotien liitto, jonne kaksikko kävi tiistaina luovuttamassa keräämänsä varat.

Pysäyttävä lahjoitusreissu sai Hintikan jakamaan Instagramissa karun viestin, jossa hän ilmaisee huolensa koronakriisistä kärsivien lasten puolesta.

– Tänään tunsin töissä surua ja voimattomuutta. Kävimme Vapun kanssa luovuttamassa talk showssamme kerätyt hyväntekeväisyysvarat Ensi- ja turvakotien liitolle. Rahat käytetään hädässä olevien perheiden tukemiseen, erityisesti matalan kynnyksen chat-palveluiden ylläpitoon, Marja aloittaa.

– Viesti jonka saimme oli karu: avopalveluissa perheväkivaltaan liittyvien käyntien määrät ovat koronakriisin aikana lisääntyneet 48%. Erotilanteisiin liittyvät käynnit ovat lisääntyneet 60%. Eniten näissä perheiden kriisitilanteissa kärsivät lapset.

– Yhteiskunnan tarjoamat kasvatuspalvelut ovat monelle lapselle ainoa turvallinen paikka arjessa. Aivan liian monelle lapselle ainoa turvallinen aikuinen löytyy päiväkodista tai koulusta.

Hintikka muistuttaa päivityksessään, koronakriisi ei ole pelkästään terveydenhuollon, vaan myös sosiaalihuollon ongelma.

– Jos hädässä olevat lapset päästetään nyt putoamaan yhteiskunnan tukiverkoista, sitä laskua maksamme vielä 30 vuoden päästäkin.

Suomalaisen koululaitoksen ensisijainen tehtävä on kasvatuksellinen. Hintikka kertoo ymmärtäneensä, että kriisitilanteessa opettajilla, oppilashuollolla ja varhaiskasvatuksen ammattilaisilla on erittäin tärkeä rooli syrjäytimisvaarassa ja perheväkivallan uhassa elävien lasten tunnistamisessa.

– Me haluamme kysyä, onko meillä varaa pitää koulut suljettuina niin, että hädässä olevat lapset ovat 5 kuukautta putkeen oman onnensa nojassa? Etenkin, kun epidemiologit pitävät lasten roolia koronaviruksen levittäjinä hyvin pienenä, lähes minimaalisena.

Vappu Pimiän ja Marja Hintikan talk show’ssa ei nähty liveyleisöä lainkaan tällä kaudella.­

Koronaviruksen leviämisen ehkäiseminen on aiheuttanut Suomessa monia toimenpiteitä. Yksi pandemian seurauksista on se, ettei tv-ohjelmissa, kuten MTV3:n Vappu ja Marja Livessä, ole nähty studioyleisöä ollenkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?