Leppävirtalainen yh-äiti Michelle kituuttaa 80 euron viikkobudjetilla – murtuu kyyneliin nähdessään, kuinka varakas perhe elää

Rikkaissa ja rahattomissa kahden lapsen yksinhuoltaja Michelle vaihtaa koteja varakkaiden IT-alan yrittäjien kanssa.

15.4.2020 8:23

Nelosen Rikkaat ja rahattomat -ohjelmassa tavataan keskiviikkona esitettävässä jaksossa kaksi hyvin erilaisessa taloustilanteessa olevaa suomalaisperhettä.

  • Katso yllä olevalta videolta ote ohjelmasta.

IT-alan yrittäjät Mika ja Joanna asuvat Kuopion keskustassa asunnossa, josta löytyy tietotekniikkaa joka lähtöön. Jääkaapin sisältökin on tarkistettavissa jääkaapin ovessa olevan tietokoneen näytöltä.

– Meille ei tule lehtiä. Voidaan katsoa uutiset jääkaapista, Mika selventää ohjelmassa.

– Jos ei huvita kokata, niin ei ole pakko kokata. Voidaan käydä syömässä ulkona niin paljon kuin halutaan, Joanna toteaa.

Pari harrastaa kamppailulajeja ja käy toisinaan treenaamassa Japanissa asti.

Joanna, Mika ja pieni Alex-vauva.

Yksinhuoltajaäiti Michellen kotona Leppävirralla tilanne on toinen. Hän ja hänen kaksi lastaan asuvat maatilalla, jossa tekeminen ei koskaan lopu kesken.

– Meidän rahatilanne on huono. Toteutan heinän oston veronpalautusrahoilla. Yksinhuoltajuus vaatii tosi paljon voimia, sinnikkyyttä ja periksi antamattomuutta. Kaiken joudut tekemään yksin. Teen isän ja äidin työt kaikki yksin, Michelle kertoo.

Perheen kodissa suositaan kierrätystä ja jokainen ostos harkitaan tarkkaan.

– Kaikki ostetaan kirppareilta ja kierrätetään. Dyykkaroin milloin mistäkin roskia. Raha merkitsee paljon ja tuo välillä ahdistusta. Saunasta voi vaan haaveilla, kun ei puut riitä. Saadaanpahan tupa lämpimäksi, Michelle sanoo.

Michelle laskee jatkuvasti rahojaan ja yrittää saada varat riittämään niin lasten kuin eläintenkin tarpeisiin.

– Murehdin rahatilannetta, jos joku eläin sairastuu. Auto ei ole mikään varmakulkuinen. Useammankin kerran olen ollut tilanteessa, jossa lasken, että tuo maksaa 1,95 euroa, rahaa on muutama kymppi tilillä. Auto pitäisi tankata, että pääsee kotiin.

– Meidän on syötävä ja mun on saatava auto liikkumaan, että pystyn hoitamaan tätä arkea, Michelle sanoo kameroille.

Michelle ja tyttäret Viivi (vas.) ja Iina.

Alku uudessa kodissa on pienoinen shokki mukavuuksiin tottuneille Mikalle ja Joannalle. Pari tutkiskelee hämmästyneinä heille jätettyä paperinivaskaa, joissa käydään läpi eläintenhoidon yksityiskohtia.

Joanna helisyttää epäuskoisena peltipurkkia, jossa on heidän viikkobudjettinsa.

– Kun sitä rahapurkkia kolisteltiin, niin rupesi hirvittämään, sillä siellähän oli pelkkiä kolikoita. Rupesin miettimään, että onko meillä 10 euron budjetti. Itse ei tule käytettyä kolikoita, Joanna sanoo.

– Kyllä se sydäntä kirpaisi. 80 euroa, emme ole tottuneet tällaiseen. Olisi voinut olla vähän isompi, Mika sanoo ohjelmassa.

Michelle ja hänen tyttärensä puolestaan eivät ole uskoa silmiään nähdessään, millaisessa asunnossa ja millaisella budjetilla he tulevat viikon elämään. Ihmetystä herättävät niin katosta roikkuvat ilmajoogavälineet kuin robotti-imurikin.

Viikkobudjetti ja sen tarjoamat mahdollisuudet saavat Michellen silmäkulmat kostumaan.

– En tiedä saanko mä sydärin kohta. Mulla ei ole ollut kädessä ikinä edes satasta. Osaankohan mä edes laskea tällaisia summia. 1000 euroa! Miettikää, tuhat euroa viikossa! Michelle hämmästelee.

– Tällä viikolla me ei mennä kirpparille. Huh huh, hän herkistyy.

Michelle hemmottelee lapsiaan ravintolaillallisella ja ostaa croissantteja ja Nutellaa aamupalaksi.

– En vieläkään voi käsittää, että kauppaan meni 85 euroa. Se on enemmän kuin meidän viikkobudjetti, Michelle kertoo.

Rikkaat ja rahattomat Nelosella keskiviikkoisin kello 20.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?