Harva osaa ratkaista ”nerojen lukkopulman” – kokeile itse - Viihde - Ilta-Sanomat

Harva osaa ratkaista ”nerojen lukkopulman” – kokeile itse

Viheliäinen numeroarvoitus piinaa ihmisiä internetissä.

17.4.2020 11:00

Arvoituksessa on tarkoitus avata numerolukko. Lukossa on kolme numeroa, jotka tulee saada kaikki oikein annettujen vihjeiden avulla.

Pulman julkaisseen Mind Your Decisions -sivuston mukaan tämän arvoituksen osaa ratkaista vain ”todellinen nero”.

Pulma on tässä. Oikealla olevien vihjeiden perusteella oikea numerosarja löytyy, mutta ratkaisu vaatii loogista päättelyä.

Osasitko sinä ratkaista pulman? Kokeile ensin ilman apua ja katso sitten tehtävän oikea ratkaisu alta:

Käytössämme on viisi vihjettä. Emme itse asiassa tarvitse vihjeistä kuin neljää ensimmäistä.

Katsotaan aluksi numeroita ensimmäisessä ja toisessa vihjeessä. Jos kutonen olisi oikea numero, se olisi molemmissa vihjeissä mainittu numero. Se ei kuitenkaan ole eri kohdassa, eli vihjeet eivät voi pitää paikkaansa kutosen suhteen. Eli poistetaan numero 6 mahdollisista oikeista numeroista.

Vihjeestä numero neljä näemme, että myöskään numero 8 ei voi olla oikein ensimmäisessä vihjeessä. Tästä voimme päätellä, että numero kaksi ensimmäisessä vihjeessä on oikea numero ja oikeassa paikassa.

Eli oikea vastaus on muotoa XX2.

Seuraavaksi voimme siirtyä kolmanteen vihjeeseen. Siinä viimeinen numero (6) on varmasti väärin, joten ensimmäinen ja toinen numero (2 ja 0) ovat varmasti oikein, mutta väärillä paikoilla. Koska nolla on tässä väärällä paikalla, ja kakkonen on jo lukittu viimeiseksi numeroksi, nollan pitää olla oikean vastauksen ensimmäinen numero.

Eli oikea vastaus on muotoa 0X2.

Toisen vihjeen mukaan jompi kumpi numero, 4 tai 5 on mukana oikeassa vastauksessa, joten keskimmäisen numeron on pakko löytyä tästä kaksikosta. Jos keskimmäinen numero olisi nelonen, kakkosvihje ei pitäisi paikkaansa. Näin ollen oikean vastauksen on oltava 052.

Juttua muokattu 17.4.2020 kello 13.30: lisätty oikea vastaus jutun loppuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?