Sanna Marin poseerasi Voguessa suomalaisessa muoti­luomuksessa – sitten pienen tamperelaisyrityksen kulisseissa alkoi kuhista

Suomalaisen vaatebrändin tuote sai yllättävää kansainvälistä huomiota muotilehti Voguen sivuilla.

Pääministeri Sanna Marin suosii mielellään suomalaista designia.

7.4.2020 12:10 | Päivitetty 7.4.2020 13:22

Pääministeri Sanna Marin nousi viime viikolla kansainväliseen valokeilaan, kun sekä Britannian että Yhdysvaltojen Vogue-lehdet julkaisivat artikkelit hänestä.

Lehtien haastatteluissa Marin kertoi, miten hänestä tuli pääministeri ja poliitikko, millaista on johtaa Suomea keskellä koronakriisiä, ja millaista hänen elämänsä on. Myös Marinin Markus-puoliso pääsi ääneen brittien Voguessa.

Marinin lisäksi myös tamperelainen vaatebrändi Uhana sai yllättävää kansainvälistä huomiota, kun Vogue merkitsi suomalaisyrityksen Instagram-tilinsä kuvaan. Asiasta kertoi ensin Markkinointi&Mainonta-lehti.

Marin poseerasi Voguen kuvissa Kesärannassa tammikuun lopussa otetuissa kuvissa. Brittiläisen Voguen kuvissa pääministerin yllä nähtiin musta, yksinkertainen mekko, joka paljastui Uhanan suunnittelemaksi.

Brändin toinen perustaja ja suunnittelijoista Hanna Virkamäki kertoo IS:lle, että yrityksen verkkokaupassa kuhisi pian Vogue-jutun jälkeen. Myös brändin Instagram-tilille syntyi vipinää, kun uteliaat Voguen lukijat päätyivät kurkkimaan suomalaisyrityksen tiliä.

– Huomasimme heti, että verkkokaupassa on ollut reilusti enemmän kävijöitä ulkomailta. Toki verkkokauppa on tässä tilanteessa voinut hyvin muutenkin, mutta kyllä siellä näkyy todella selkeä nousu ulkomaisissa kävijöissä, Virkamäki sanoo.

– Instagramissa saimme lisää seuraajia, ja liikennettä on ollut sielläkin aiempaa enemmän.

Marinin yllä nähty merinovillainen neulemekko on Virkamäen mukaan valmistettu ja suunniteltu Suomessa, ja se kuuluu Uhana Designin uuteen mallistoon.

Virkamäki kertoo, että on tyypillistä, että kun jokin vaate saa näkyvyyttä, syntyy sitä kohtaan heti mielenkiintoa.

– Kyllä mekkoa on selkeästi ostettu nyt paljon enemmän, ja myös kyselyitä on tullut.

Uhanan tiimillä oli etukäteen tiedossa, että heidän vaatteitaan olisi mukana Voguen kuvauksissa Kesärannassa, mutta he eivät tienneet, että ne päätyvät mukaan itse juttuun.

– Se, että ne olivat esillä näin isosti, oli ihan superpositiivinen yllätys. Osasimme kuitenkin varovasti haaveilla tästä, Virkamäki sanoo.

Virkamäen mukaan oman malliston vaatteen päätyminen maailmankuulun muotilehden sivuille on hänen pitkäaikainen haaveensa.

– On tämä ollut aivan ihana ja piristävä juttu. Vogueen pääseminen on ollut haaveemme ihan kouluajoista asti. Oli upeaa, että vaate oli vieläpä juuri Sanna Marinin päällä.

Sanna Marin on pukeutunut Uhana Designin vaatteisiin aiemminkin. Kuvassa pääministeri Kesärannassa joulun alla yllään brändin värikäs mekko.

Marin kertoi Yhdysvaltojen Voguen haastattelussa, että hän suosii mielellään kotimaisia vaatteita, jotka ovat eettisesti valmistettuja. Voguen mukaan Marin pukeutuu mielellään muun muassa Marimekon, Papun, Noukin ja juuri kotikaupungistaan kotoisin olevan Uhanan vaatteisiin.

– Minulle on tärkeää, että vaatteet, joita pidän, ovat eettisiä eikä niitä ole tuotettu lapsityövoimalla tai ympäristölle kestämättömällä tavalla, Marin sanoo Voguen haastattelussa.

Lehti on pannut merkille, että kotimaisten vaatebrändien lisäksi Helsingissä suositaan myös kierrätysvaatteita, ja että second hand -kauppoja löytyy kaupungista runsaasti.

Sanna Marinia on aiemmin luonnehdittu pukeutujana klassiseksi ja asialliseksi, mutta samaan aikaan myös moderniksi. Hänen yllään nähdään usein yksinkertaisen tyylikkäitä asuja, jotka ovat hyvin käytännöllisiä, mutta silti nuorekkaita.

Marin nähdään julkisuudessa usein tummassa jakkupuvussa.

Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä arvioi Me Naisille viime joulukuussa, että Marinin vaatetuksesta huokuu samaa tyylikkyyttä kuin muotitaiturina pidetyn herttuatar Meghanin asuista.

– Herttuatar Meghanmaisen naisellisen ja modernin asiallinen pukeutuja. Poikkeaa selkeästi puolueensa perinteisestä linjasta, koska suosii SDP:n punaisen sijaan mustaa, joten aate ei tule niin selkeästi esiin vaatteiden värimaailmasta. Tässä voi olla kyse myös sukupolvien erosta, Vänskä arvioi Me Naisille.

Marinin tyyliä on kuvailtu asialliseksi, mutta moderniksi. Pääministeri luottaa usein yksinkertaisiin ja käytännöllisiin asuihin.

Marinin vaatteet ovat käytännöllisiä. Hän oli pukeutunut pääministerin haastattelutunnille maaliskuussa valkoiseen asuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?