Koronaviruksesta selvinnyt Baba Lybeck kertoi taudista pysäyttävästi MTV:llä: puoliso kävi lähellä kuolemaa

Baba Lybeck kertoi Vappu ja Marja Livessä, miltä tuntuu sairastaa korona ja miten erilaisia oireita se voi aiheuttaa.

2.4.2020 21:42

Yksi Suomessa koronaviruksen sairastaneista on tuottaja ja juontaja Baba Lybeck. Lybeckillä todettiin koronavirustartunta 17. maaliskuuta. Nyt hän on parantunut, hänen eristyksensä purettiin viime perjantaina, ja torstaina hän saapui MTV3-kanavan Vappu ja Marja Live -ohjelmaan vieraaksi.

– Mä olen immuuni, olen parantunut ja mä en enää tartuta, Lybeck sanoi studioon saavuttuaan.

Vappu Pimiä ja Marja Hintikka kysyivät Lybeckiltä, millainen hänen olonsa nyt, koronaviruksen jälkeen on.

– Kunto on huono, hengästyn, mutta tänään pyöräilin tänne Maikkarille keskustasta.

Lybeck pelkäsi, että pyöräily olisi liian rankkaa, mutta hän yllättyi iloisesti pystyttyään siihen. Lybeck oli ennen sairastumistaan erittäin hyvässä kunnossa: hän urheili ahkerasti ja piti huolta terveydestään.

Hän korostikin Vappu ja Marja Livessä, että sairaus ei katso kuntoa, vaan se voi iskeä kehen tahansa.

– Sehän voi tulla kenelle vaan. Se oli järkytys se rajuus ja se outous. Mulla ei ollut henkeä uhkaavat oireet, mutta miehelläni oli. Se oli raju paikka, Lybeck kertoi vakavana.

Lybeckin puoliso, muusikko Pekka Lehti sairastui koronatartunnan vuoksi erittäin vakavasti. Hän joutui viikoksi sairaalahoitoon ja kärsi yli kahden viikon ajan rajuista oireista.

Marja Hintikka kysyi Lybeckiltä, kävikö hänen puolisonsa lähellä kuolemaa taudin vuoksi.

– Hän sai koronaviruksen lisäksi muita tulehduksia. Jos ei olisi ollut antibiootteja ja lisähappea, niin silloin kyllä.

Lybeckin mukaan hänen ja Lehden tartunta oli todennäköisimmin peräisin Musiikkitalossa naistenpäivänä järjestetystä konsertista. Lybeckin mies sairastui neljä päivää konsertin jälkeen, ja hän itse kuusi päivää Lehden jälkeen.

– Siinä räjähtää pää, kun miettii, mistä se on tullut, Lybeck myönsi MTV:llä.

Koronavirus aiheutti pariskunnalle hyvin erilaisia oireita. Lehdellä tauti alkoi erittäin rajuna vatsatautina ja pari luuli, että tämä oli sairastunut salmonellaan, jonka taudinkuvaan oireet sopivat.

Korona tuli heidän mieleensä, kun oireet muuttuivat.

– Siinä vaiheessa kun se muuttui yskäksi ja hengenahdistukseksi, oltiin ihan varmoja.

Lehdelle tehtiin koronatesti kahdeksan päivää oireiden alkamisen jälkeen, ja sen tulos varmistui kymmenentenä sairauspäivänä. Silloin Lehti kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan ja Lybeck koronatestiin.

– Meidät tuotiin samalla korona-ambulanssilla. Mut testiin ja Pekka sairaalaan. Kun hänet otettiin sisälle, silloin ikään kuin tiesi, että nyt voi mennä jomminkummin päin, Lybeck kertoi MTV:llä vakavana.

Siitä lähtien Lybeck odotti mieheltään viestejä. Tulisiko vielä yksi viesti? Olisiko kaikki hyvin? Hän herkistyi miettiessään asiaa tv:ssä. Pelko kuolemasta oli todellinen, mutta lopulta Lehti pääsi sairaalasta ja jatkaa nyt toipumista kotona.

Lybeckillä itsellään kaikki on jo hyvin. Hän haluaa korostaa ihmisille, että korona ei ole leikin asia.

– Menen kauppaan ja mun tekee mieli huutaa, kun ihmiset siellä ilman käsineitä laittaa siellä koodeja, että ettekö te tajua!

Lybeckin mukaan hänen puolisonsa sai koronasairaalassa ensiluokkaista hoitoa, siellä oli maaliskuussa vielä hyvin tilaa ja lääkäreillä oli aikaa potilaille.

– Jokaista potilasta tutkittiin todella tarkkaan, koska lääkärit sanoivat aivan avoimesti, että he eivät tiedä tästä mitään, juontaja sanoi tv:ssä.

Lybeck kertoi MTV:llä myös, että lääkärit pyrkivät muun muassa selvittämään, milloin ja miksi tauti muuttuu vakavaksi joillakin potilailla. Koska tauti aiheuttaa monille laajan kirjon oireita, pyrittiin niitä tutkimaan ja mittamaan tarkasti.

Lybeck kertoi puolisonsa oireista aiemmin myös IS:lle.

– Kyllä me pelkäsimme hänen kohdallaan pahinta. Pekalla kuume laski ja nousi, oli vatsaoireita, hypoksia eli hapenpuutetta, yskä ja bakteeritulehdus siihen päälle, Lybeck sanoi aiemmin tällä viikolla IS:lle.

Pekka Lehti on kolminkertainen ironman ja myös hän oli rautaisessa kunnossa ennen koronavirukseen sairastumista.

Lybeck kertoi MTV:llä, että hänen puolisollaan korkea kuume kesti 17 vuorokautta. Ankarasta taudista toipuminen voi kestää parikin kuukautta, mutta Lybeck toivoo, että hän pääsisi pian miehensä kanssa pyöräilemään ja syömään munkkeja Helsingin keskuspuistoon.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?