Supertähti Selena murhattiin julmasti motellissa 25 vuotta sitten – nuoren laulajan kohtaloksi koitui ystävyys fanin kanssa - Viihde - Ilta-Sanomat

Supertähti Selena murhattiin julmasti motellissa 25 vuotta sitten – nuoren laulajan kohtaloksi koitui ystävyys fanin kanssa

Tiistaina on kulunut 25 vuotta siitä, kun rakastettu laulaja Selena Quintanilla-Pérez murhattiin. Perhe ja fanit pitävät laulajan muistoa edelleen elossa.

Selenan tunnusmerkkejä olivat pitkä, tumma tukka ja burgundinpunaisiksi maalatut huulet. Strasseilla koristellut yläosat kuuluivat myös vahvasti laulajan esiintymisasuihin.­

31.3.2020 7:23

Tiistaina 31. maaliskuuta tulee kuluneeksi 25 vuotta, kun yksi latinomusiikin supernimistä vain 23-vuotias laulaja Selena Quintanilla-Pérez murhattiin raa’asti. Selena-artistinimellä uraa luonut laulaja oli yksi aikansa merkittävämpiä latinolaulajia. Näyttävistä itsetehdyistä asuistaan tunnettua artistia kutsuttiin lempinimillä ”Tejanon Madonna” ja Tex-Mex Madonna.”

Hänen hittibiisinsä, kuten Como La Flor ja Bidi Bidi Bom Bom nousivat listoille niin Latinalaisessa Amerikassa kuin Yhdysvalloissakin. Kuoleman jälkeen julkaistusta Dreaming of You -albumista tuli myös sekä fanien että kriitikoiden ylistämä menestys.

Selenaa eivät fanita ainoastaan aikalaiset, vaan laulaja on saanut sankan joukon uusia faneja nuorista naisista, jotka ovat syntyneet hänen kuolemansa jälkeen. HS kirjoitti joulukuussa, kuinka amerikanmeksikolainen Selena on ollut tärkeä toivon symboli Trump-ajan Yhdysvalloissa, jossa asenteet meksikolaisia kohtaan ovat koventuneet.

Jennifer Lopez esitti Selenaa hittielokuvassa nimeltään Selena. Lopez on kertonut haastatteluissa Selenan olevan hänen esikuvansa. Elokuva oli megamenestys, kun se julkaistiin vuonna 1997 ja Lopezin roolisuoritusta ylistettiin.­

Selena joutui faninsa ja ystävänsä Yolanda Saldívarin, 34, ampumaksi Corpus Christissä, Texasissa sijainneessa motellissa. Ennen murhaa monet Selenan läheiset olivat yrittäneet varoittaa tätä Saldívarin arvaamattomuudesta, mutta Selena tahtoi uskoa ystävästään hyvää, eikä esimerkiksi uskonut isäänsä tai muita läheisiään.

Entinen sairaanhoitaja Yolanda Saldívar oli alun perin Selenan fani, joka päätyi vetämään Selenan fanikerhoa ja hoitamaan yhtä tähden omistamista vaatekaupoista. Saldivarísta tuli pian hyvä ystävä sekä Selenan että tämän perheen kanssa.

Selenan perhe alkoi epäillä Saldívarin motiiveja, kun Selenan isä Abraham Quintanilla sai yhteydenottoja sekä Selenan vaatekaupan työntekijöiltä että faniklubin jäseniltä. Vaatekaupan työntekijät kritisoivat Saldívarin esimiestaitoja.

Fanit puolestaan kertoivat maksaneensa fanikapan tuotteista, joita heille ei koskaan kuitenkaan ollut toimitettu. Abraham Qintanilla yritti ensin puhua tyttärelleen, mutta tämä ei tahtonut uskoa ystävästään hyvää.

Taustalla saattoi vaikuttaa isän aiempi negatiivinen suhtautuminen tyttären yksityiselämään, tämä ei muun muassa aluksi voinut hyväksyä Selenan suhdetta kitaristi Chris Pérezin kanssa, vaan pari joutui tapailemaan salaa ennen avioitumistaan vuonna 1992.

Abrahim Quintanilla sai selville Saldívarin kavaltaneen rahaa yritykseltä yli 30 000 dollaria. Selena otti Saldívarin kanssa asian puheeksi motellihuoneessa ja vaati nähdä pankkiasiakirjoja. Keskustelu äityi riidaksi ja Saldívar ampui yhdellä laukauksella Selenaa selkään.

Motellin käytävälle paennut Selena saatiin kiidätettyä sairaalaan, jossa hän kuitenkin kuoli vammoihinsa noin tunti ampumisen jälkeen.

Saldívar lukittautui motellihuoneeseen ja uhkaili poliiseja itsemurhalla. Lopulta Saldívar antautui poliisille yhdeksän tuntia kestäneen piirityksen jälkeen. Näiden tuntien aikana satoja surevia Selenan faneja kerääntyi seuraamaan tapahtumia motellin pihaan. Oikeudenkäynnissä Saldívar väitti, että kohtalokas laukaus oli vahinko.

Jury ei sitä uskonut, vaan toimitti Saldívarin elinkaudeksi vankeuteen. Saldívarilla on mahdollisuus päästä ehdonalaiseen vankeuteen vuonna 2025.

Selena kuvattuna San Antoniossa vuonna 1994 ennen keikkaansa.­

Naapurintyttömäinen persoona valloitti

Selena oli tunnettu supertähti Texasissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Hän oli valloittanut musiikin ystävät espanjankielisillä hiteillään, mutta oli juuri ennen kuolemaansa aloittanut uuden aluevaltauksen englanninkielisillä kappaleillaan.

Hänen kuolemansa jälkeen julkaistiin myös elokuva Don Juan De Marco, jossa hän näytteli yhdessä Marlon Brandon ja Johnny Deppin kanssa.

People-lehti kuvailee Selenan suosion syyksi kauniin ja voimakkaan äänen lisäksi tämän naapurintyttömäisen persoonansa. Huhtikuun 16. päivä vuonna 1971 syntynyt Selena olisi täyttänyt muutaman viikon päästä 49 vuotta.

Selena syntyi esiintyvään perheeseen. Hän alkoi esiintyä yhdeksänvuotiaana perheensä omistamassa ravintolassa. Myöhemmin Selenan isä kokosi kolmesta lapsestaan bändin Selena y Los Dinos ja bändi alkoi keikkailla hyvällä menestyksellä.

Muoti-idolinakin tunnettu Selena esiintymässä hopeahohtoisessa puvussaan vuonna 1987.­

Selenan perhe toivoo, että ihmiset muistaisivat laulajan tämän hyväntahtoisesta luonteestaan. Perhe muistelee Selenaa People-lehden tuoreessa numerossa. Selenan 76-vuotias äiti Marcella kertoo lehdelle, kuinka lämpimästi hänen tyttärensä suhtautui faneihinsa.

– Kerran yksi hänen faneistaan ihaili Selenan jalassa olleita saappaita. Selena otti saappaat pois jalastaan ja antoi ne fanilleen. Tämä kertoo siitä, kuinka hyväsydäminen hän oli. Jos joku sanoi jotain negatiivista toisesta ihmisestä, hän sanoi positiivista. Hän ei pitänyt lainkaan negatiivisuudesta. Hänellä oli suuri sydän, Marcella kommentoi lehdelle.

Selenan 81-vuotias isä Abraham Quintanilla on kertonut julkaisevansa tyttärensä muistoksi kirjan vuonna 2020. Perhe aikoo myös julkaista albumin espanjankielisiä kappaleita, jotka Selena äänitti teini-ikäisenä.

– Kun Selena kuoli, kerroin perheelleni, että yritän pitää Selenan muiston elossa hänen musiikkinsa avulla. Nyt 25 vuotta myöhemmin, uskon että olemme onnistuneet, Abraham Quintanilla kommentoi People-lehdelle.

Lehden mukaan myös Netflixiin oon suunnitteilla sarja perustuen Selenan uran alkuvaiheisiin. Vaikka Selenan perhe pitää rakkaansa muistoa mielellään yllä, joutuvat he usein edelleen kamppailemaan Selenan kuolemaan liittyvän kivun kanssa.

– Voimme voida täysin hyvin ja sitten joku tahtoo jakaa perheemme kanssa muiston siitä, missä hän oli, kun hän kuuli Selenan kuolemasta. Se on erittäin vaikeaa, Selenan sisko Suzette, 52, kertoo lehdelle.

– Sitten ymmärrän, että se on ihmisten tapa jakaa asiaa, että he kertovat tuntevansa yhteyden ja menetyksen tunteen, Suzette sanoo People-lehdelle.

Lähteet: IS:n ja HS:n arkisto, Forbes, People, Hola!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?