Me Naiset: Näyttelijä Janus Hanski oli lähellä juoda itsensä hengiltä – avautuu nyt viinanhuuruisista bileistä Helsingin yössä - Viihde - Ilta-Sanomat

Me Naiset: Näyttelijä Janus Hanski oli lähellä juoda itsensä hengiltä – avautuu nyt viinanhuuruisista bileistä Helsingin yössä

Näyttelijä ja laulaja Janus Hanski kertoo Me Naisissa, miten hän tajusi olevansa matkalla kohti kuolemaansa. Hänen alkoholisminsa vaikutti myös sisko Anna Hanskiin.

Janus Hanski lopetti alkoholinkäytön 20 vuotta sitten.­

26.3.2020 9:10

Laulajasisarukset Anna ja Janus Hanski kertovat uudessa Me Naiset -lehdessä lapsuudestaan alkoholisti isän kanssa ja siitä, miten Janus seurasi tämän jalanjälkiä.

Anna, 49, ja Janus Hanskin, 51, isä Seppo Hanski oli tunnettu laulajatähti 1960- ja 70-luvuilla. Tuolloin taiteilijapiireissä käytettiin paljon alkoholia eikä sitä katsottu pahalla. Janus ajautui mukaan musiikkipiireihin jo 14-vuotiaana, ja alkoi käyttää isänsä tapaan runsaasti alkoholia.

30-vuotiaaksi mennessä Janus oli täysi alkoholisti. Hän rellesti Helsingin yöelämässä yhdessä 1990-luvun kirkkaimpien suomalaistähtien kanssa. Porukassa olivat muun muassa elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä sekä näyttelijät Juha Veijonen, Niko Saarela ja Kari ”Hissu” Hietalahti.

– Pian elämä oli pelkkää juhlaa. Arki jäi rakentumatta. Huomaamattani sairastuin alkoholismiin, Janus muistelee kosteita iltoja Helsingin Kaivohuoneella Me Naisten haastattelussa.

Januksen ryyppyreissut venyivät ja hän päätyi usein Anna-siskonsa luo nukkumaan.

– Muistan, kuinka heräsin erään ryyppyputken jälkeen ja tajusin, etten muista mitään viimeisen kahden päivän tapahtumista. Pelästyin todella. Tajusin, että ei jumalauta, seuraavaksi minulta lähtee henki, Janus sanoo Me Naisissa.

Me Naisten mukaan Anna pyrki auttamaan veljeään ja toivotti tämän avosylin vastaan jopa kotiinsa Espanjassa, jonne Janus saattoi ilmestyä täysin ilmoittamatta ryyppyporukkansa kanssa.

– Porukka soitti alhaalta kadulta, että me tulemme sinne. Heitä katsellessani tajusin, että nyt menee tosi lujaa, Anna muistelee.

Sisarukset Pinja, Janus ja Anna Hanski vuonna 2001.­

Myöhemmin Anna on tajunnut, että yösijan tarjoamalla hän mahdollisti veljensä juomisen. Hän kuitenkin sai Januksen myös hakeutumaan vieroitushoitoon.

Ensimmäinen katkaisuhoito päättyi ryyppyputkeen, mutta toisella kerralla Janus onnistui. Nyt hän on ollut kuivilla 20 vuotta ja tukena vierellä on koko ajan seisonut sisko Anna.

Pitkä ura viihdealalla

Anna Hanski tunnetaan muun muassa kappaleistaan Tunteisiin, Jos et sä soita ja Sanat pienetkin. Tunteisiin on suomalaisille tuttu etenkin Salatut elämät -sarjan tunnusmusiikkina.

Samaan aikaan, kun Janus Hanski juhli ja rellesti, oli Anna jo äiti. Hän sai esikoistyttärensä vuonna 1994. Nykyään Anna on myös isoäiti, sillä hänen Nenna-tyttärestään tuli äiti pari vuotta sitten, kun pieni Kasper-poika syntyi

Janus Hanski puolestaan nousi tähdeksi tv-sarjoista Vintiöt ja Trabant Express. Hän on lisäksi näytellyt useissa Aleksi Mäkelän elokuvissa ja levyttänyt musiikkia erilaisilla kokoonpanoilla.

Janus Hanski yhdessä puolisonsa Sariannan kanssa.­

Anna sairastaa koronaa

Tällä hetkellä Hanskien perhe elää arkea koronaviruksen keskellä, ja Anna paljasti keskiviikkona saaneensa tartunnan. Hän kertoi asiasta Facebookissa.

Hanskin mukaan koronavirukseen sairastuminen on aiheuttanut hänelle paniikkihäiriön oireita.

– COVID19-positiivinen. Haluaisin nostaa esille asian, jonka kanssa olen kamppaillut viikon: henkinen ahdistus, epätietoisuus ja pelko. Kuten meidän yhteiskunnalla on tapana, nämä asiat jäävät huomiotta koronakeskustelussa, Anna kirjoitti keskiviikkona Facebookissa.

Hanski kertoi Facebookissa, että sairastuttuaan virukseen hän jäi pelottavassa tilanteessa ilman tukea.

– Olen elämäni ensimmäistä kertaa kamppaillut paniikkihäiriö- tilan kanssa ja olisin todella kaivannut siihen tukea, hän tunnusti päivityksessään.

Laulajan mukaan hänen olonsa on hiljalleen kohentumassa ja tauti hiipumassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?