Viisujärjestäjä päätti: Tämän vuoden euroviisukappaleita ei voi käyttää ensi vuoden kilpailussa

Fanit hermostuivat tiedosta.

Aksel Kankaanrannan piti edustaa Suomea euroviisuissa Rotterdamissa toukokuussa.

21.3.2020 11:44

Euroviisut oli tarkoitus järjestää Hollannin Rotterdamissa 12.-16. toukokuuta. Aiemmin tällä viikolla EBU (European Broadcasting Union) kuitenkin ilmoitti tehneensä vaikean päätöksen lopettaa live-tapahtuman suunnittelemisen.

Virallisessa tiedotteessaan EBU kertoi, että he haluavat päätöksellään asettaa artistien, henkilökunnan, viisufanien ja katsojien terveyden etusijalle. Uutinen laulukilpailun peruuntumisesta herätti kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Fanit arvuuttelivat muun muassa sitä, mitä tapahtuu valituille edustajille ja heidän edustuskappaleilleen.

Nyt EBU tiedottaa, ettei tämän vuoden viisukappaleita voi käyttää vuoden 2021 euroviisuissa kilpailun sääntöjen takia. Maat voivat lähettää euroviisuihin tämän vuoden edustajansa tai vaihtoehtoisesti valita uuden.

– Laulukilpailun hallintoneuvosto on päättänyt, että sääntöjen mukaisesti tämän vuoden kappaleilla ei voi kilpailla vuoden 2021 euroviisuissa, tiedotteessa kerrotaan.

Suomen edustajaksi euroviisuihin oli määrä lähettää Aksel Kankaanranta. Kankaanrannan oli tarkoitus edustaa Suomea kappaleellaan Looking Back, jolla hän voitti Tampereella 7. maaliskuuta järjestetyn Uuden musiikin kilpailun finaalin.

Ilta-Sanomat tavoitti Ylen tuottaja Anssi Aution, jonka mukaan Suomen euroviisukappaleen ja -edustajan kohtalosta tiedotetaan ensi viikolla.

– Vuosi on pitkä aika mille tahansa biisille. Seuraavaan kisaan on reilu vuosi, moni asia ehtii muuttua siinä ajassa ja Euroviisuissa on uutta musiikkia. Kerromme UMK:n jatkosta tarkemmin ensi viikolla, Autio kommentoi.

Päätös tämänvuotisten viisukappaleiden hylkäämisestä kirvoitti kiivasta keskustelua Twitterissä. Fanien mukaan päätös on kohtuuton artistien kannalta.

– Artistit ovat tehneet valtavasti töitä kappaleidensa eteen. Olkaa kilttejä ja perukaa tämä päätös.

– Tämä on niin epäreilua artisteja kohtaan.

– Kappaleita ei voi käyttää sääntöjen takia, mutta tehän olette ne laatineet, joten voitte niitä myös muuttaa?

– Olosuhteet huomioon ottaen, vähintä mitä näille artisteille voi tehdä on taata heidän osallistumisensa ensi vuonna samoilla kappaleilla. He ovat tehneet töitä sen eteen kuukausia.

Laulukilpailu on järjestetty 64 vuoden ajan ja kyseessä on ensimmäinen kerta, kun se joudutaan perumaan. Euroviisujen kotisivuilla kerrotaan, että järjestäjät ja Rotterdamin kaupunki pohtivat parhaillaan missä ja milloin viisut ensi vuonna järjestetään.

EBU:n mukaan tyhjälle katsomolle esiintymisestä käytiin keskustelua, mutta kiellot esimerkiksi matkustamisen suhteen olivat sen esteenä.

– Hollannin rajoitukset ihmisten kokoontumisille ja matkustamiselle tarkoittavat sitä, että viisujen järjestäminen ilman yleisöäkin olisi ollut mahdotonta, euroviisujen kotisivuilla todetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?