Ulla Donnerin Sontaa-albumi palkittiin Sarjakuva-Finlandialla - Viihde - Ilta-Sanomat

Ulla Donnerin Sontaa-albumi palkittiin Sarjakuva-Finlandialla

Aulikki Oksanen valitsi Sontaa-albumin vuoden parhaaksi sarjakuvaksi.

Ulla Donner palkittiin Sarjakuva-Finlandialla.­

20.3.2020 9:43

Koronavirus mullisti myös Sarjakuva-Finlandian, joka jaettiin virtuaalisesti, koska tämän viikonlopun Tampere kuplii -sarjakuvafestivaalikin peruttiin.

Sarjakuva-Finlandia jaettiin kuitenkin. Sen sai tänä vuonna Ulla Donner albumista Sontaa (Skiten). Vuosittain vaihtuva ”valitsijadiktaattori” – kuten tamperelaiset valitsijaa kutsuvat – oli tänä vuonna taiteilija Aulikki Oksanen.

Oksanen kertoi Ilta-Sanomille, että valinta ei ollut helppo.

– Mutta lopulta se oli kyllä aivan selvä. Ulla Donnerin Sontaa-teoksessa uskalletaan kysellä oman aikamme tärkeimpiä kysymyksiä.

Ehdolla vuoden 2019 parhaaksi suomalaiseksi sarjakuvakirjaksi oli kaikkiaan 57 teosta, joista esiraati oli valinnut kymmenen. Tuohon valintaan sen enempää puuttumatta, kummastusta on herättänyt erityisesti Kati Kovácsin Quo Vadis, Katalin -teoksen puuttuminen listalta, mutta jokainen Finlandia-palkintohan nostattaa aina keskusteluja.

Aulikki Oksanen kertoo, että kaikki kymmenen teosta säväyttivät kukin omalla tavallaan.

– Vorot, Maalarisiskot, Pakanat, ja uusia muotoja kokeilevat Valotusaika ja kajakkiretki pullopostissa. Erityisen kiinnostavia olivat myös Tauri Oksalan mainio Kymppiegee, Lauri Ahtisen robusti Eropäiväkirja, Aapo Kukon omaperäinen Sosialisti ja nihilisti ja Janne Torisevan kunnianhimoinen Valas.

– En ole sarjakuvan asiantuntija, vain seikkailija, joka olisi tahtonut palkita kaikki tekijät.

Oksanen tunnetaan parhaiten kirjailijana ja laulajana, mutta hän on piirtänyt myös kuvia – ja sarjakuvia. Aulikki Oksanen on kuvittanut kirjojensa ja levyjensä kansia ja tehnyt niihin kuvituksia aina 1966 ilmestyneestä Hevosen kuolema -esikoisteoksestaan alkaen. Häneltä ilmestyi 2018 sarjakuva-antologia Outojen kieli (Täysi käsi)

Oksanen kertoo kirjoittaneensa ja kuvittaneensa runojaan 5-vuotiaasta lähtien.

– Paperinpalan toiselle puolelle tein runon talven riemuista ja toiselle piirsin lapsia kelkkamäessä. Nyt voidaan vain toivoa lapsille niitä riemuja ensi talvena!

Ulla Donner palkittiin Sarjakuva-Finlandialla.­

Ulla Donnerin samaan aikaan kahdella kotimaisella kielellä ilmestynyt Sontaa on hillittömän hauska tarina mainostoimisto Dream Hackers Disruption Agencyn väestä, jonka dramaattisista after workeista alkaa kutoutua kertomus ihmisistä.

Näin Aulikki Oksanen perusteli valintansa:

– Sontaa on omaperäinen ja terävä aikalaissatiiri. Vaikka ” Siperian tundra” sulaa sen alussa vain puhekuplassa, nousee teoksen tärkeimmäksi aiheeksi hallitsematon luonto ja ihmisen omat teot ja valinnat.

Donnerin piirrosviiva on hauska ja kekseliäs. Se poimii hiplaavat sormet ja naisen kiukun, ikkunoitten avokadovauvat ja seksileikkien surreaalit mylläkät. Myös kielelliset koukut, puheet ja pohdinnat kuulostavat aidoilta ja ajankohtaisilta, mistä teoksen suomentaja Sinna Virtanen ansaitsee ylimääräiset kiitokset.

Taitavasti, lähes kavalasti Donner sirottelee kuviinsa pikku kuoriaisia, ensin olkapäille ja kahvikuppeihin, kunnes niistä huomaamatta kasvaa kaiken täyttävä, röyhkeä profetia.

Tarina etenee kuitenkin vailla saarnoja. Sen näennäisen hilpeyden alla kulkee valtava viemäriverkosto, jossa lemuaa ihmisen itse luoma, globaali painajainen.

Ulla Donner (s. 1988) on koko ajan enemmän sarjakuvaan liukuva kuvittaja.

Hänen edellinen sarjakuvakirjansa Spleenish (2017, S&S), oli sekin Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaana.

Kirjailija Aulikki Oksanen valitsi tämän vuoden palkinnon saajan.­

Donner oli viime lokakuussa Ilta-Sanomien Kuukauden kotimainen sarjakuvantekijä.

Silloin hän kertoi kaksi syytä, miksi tekee sarjakuvia.

– Sarjakuvan tekemisessä rakastan tarinankertomista, joka on minulle kaikki kaikessa. Ja sitä paitsi sarjakuvien piirtäminen on hiton hauskaa.

Suomalaisten sarjakuvantekijöiden sukupuolijakauma ei ole enää uutinen, mutta on mielenkiintoista, että äidinkieleltään ruotsinkieliset nuoret tekijät ovat nousemassa uuden sarjakuvamme kärkikaartiin.Juhani Tolvanen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?