Juha Mieto, 70, ei hetkahtanut hallituksen linjauksia – karanteeni on hiihtäjälegendalle unelmien täyttymys: ”Puoli vuotta tekisi poikaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Juha Mieto, 70, ei hetkahtanut hallituksen linjauksia – karanteeni on hiihtäjälegendalle unelmien täyttymys: ”Puoli vuotta tekisi poikaa”

Hiihtäjälegenda Juha Miedon mukaan hallituksen tuoreet linjaukset eivät juuri hänen arkeaan hetkauta.

16.3.2020 20:12

Pääministeri Sanna Marin julkisti tänään hallituksen viimeisimmät linjaukset, joilla pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviämistä Suomessa.

Hallituksen tekemiin linjauksiin lukeutuu myös toimintaohje, jonka mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Tällä tarkoitetaan siis karanteenia vastaavia olosuhteita.

Huoli ikäihmisten pärjäämisestä poikkeuksellisten olosuhteiden keskellä nousi nopeasti puheenaiheeksi suomalaisten keskuudessa. Ilta-Sanomat tavoitti hiihtäjälegenda Juha Miedon hallituksen kovan linjauksen tiimoilta. 70-vuotiasta Mietoa hallituksen päätös ei kuitenkaan tuntunut juuri hetkauttavan.

– Ei haittaa ollenkaan. Minä olen luonteeltani erakko. Ei hädän päivää, vaikka pistettäisiin pidemmäksikin aikaa karanteeniin. Puoli vuotta tekisi poikaa, voisi toteuttaa unelmiaan ja itseään, Mieto sanaili.

– Kaupassa ehkä joudun tässä käymään, kun itse kuitenkin ruokaa täällä laitan. En tiedä pitääkö sitä ruokaa sitten tänne tilata. Mutta kerrankin saa luvan kanssa levätä.

Mieto totesi kuitenkin tiedostavansa, että koronaviruksessa on kyse vakavasta asiasta. Hän kertoi myös onnen olleen matkassa, sillä hän sai monet sovitut työkeikat alta pois ennen hallituksen linjausten voimaantuloa.

– Ei tämä minun arkeeni ole vaikuttanut mitenkään. Oli herran onni, ettei työkeikka ollut huomenna, kun se olisi ollut jo lain rikkomista, Mieto pohti.

– Onhan tämä vakava asia, mutta en ole lääkäri. Minulle tämä on yksi flunssa muiden joukossa. Samalla tavalla kuin flunssakin on ohi, niin tämäkin häviää vielä kuin pieru saharaan, hän jatkoi.

Vaikka edessä häämöttävä karanteeni ei Miedon omaa arkea juuri hetkauta, kertoi hän ymmärtävänsä sen tosiasian, että monen muun ikäihmisen elämään hallituksen linjaukset tulevat iskemään paljon kovemmin. Hän kuitenkin peräänkuulutti suomalaisilta rauhallisuutta.

– Se on selvä asia, että tämä on monille muille varmasti paljon kovempi paikka kuin minulle. Mutta pysytään rauhallisena, Mieto toivoi.

– Tosin huomenna meinasin mennä hotellin seisovaan pöytään aamupalalle. En tiedä, kärsiikö vielä mennä vai käännyttävätkö he ovelta pois, hän mietti.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen Ilta-Sanomille, että tuoreissa linjauksissa on kyse ”vahvasta suosituksesta suomalaisille”.

– Näillä toimenpiteillä te suojelette parhaiten myös itseänne ja monia perheenjäseniänne. Täytyy olla sen verran sietokykyä, että jaksetaan neljä viikkoa toimia näin, Henriksson painotti.

Henrikssonin mukaan Suomi ei ole muuttumassa poliisivaltioksi valmiuslain käyttöönotosta huolimatta.

– Emme aja sitä takaa, että poliisi alkaisi valvoa sitä, onko joku 70-vuotias tapaamassa jotakin toista henkilöä kadulla. Valmiuslaissa on kohta, että se joka rikkoo esimerkiksi sitä vastaan, mitä on päätetty oleskelusta, voidaan tuomita sakkoihin, mutta se ei ole nyt varteenotettava asia, hän muistutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?