Norjan kuningaspari karanteeniin, kuningattaren 80-vuotisjuhlat peruttu... Näin koronavirus ravistelee kuninkaallisia - Viihde - Ilta-Sanomat

Norjan kuningaspari karanteeniin, kuningattaren 80-vuotisjuhlat peruttu... Näin koronavirus ravistelee kuninkaallisia

Kuninkaalliset reagoivat vakavasti koronavirustilanteeseen ja ohjeistavat kansalaisia.

Korona on vaikuttanut merkittävästi myös kuninkaallisten suunnitelmiin.­

13.3.2020 21:22

Koronaviruksen leviäminen on vaikuttanut tavallisten kansalaisten lisäksi myös kuninkaallisten arkeen radikaalisti. Esimerkiksi Norjassa kuningaspari on joutunut kotikaranteeniin.

Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja palasivat noin viikko sitten kolmen päivän valtiovierailultaan Jordaniasta. Samana päivänä, kun kuningaspari saapui Jordanian pääkaupunki Ammaniin, maassa todettiin ensimmäinen koronavirustapaus.

Norjan uuden karanteenisäännön mukaan kaikki ulkomailta palaavat norjalaiset joutuvat kahden viikon kotikaranteeniin, kertoo muun muassa Svensk Damtidning -lehti.

Norjan kuningaspari vieraili Jordanissa.­

Epidemia on vaikuttanut myös Ruotsin hoviin. Prinssi Danielin epäiltiin aluksi altistuneen koronavirukselle matkallaan. Maanantaina prinssi piti puheen Haaparannan kansantalolla Haaparannan lukion eli Tornedalsskolanin 200 oppilaalle. Vain kaksi päivää tilaisuuden jälkeen lukion opettajalla todettiin koronavirustartunta.

Lukion rehtori Peter Mariin vahvisti kuitenkin pian Svensk Damtidning -lehdelle, ettei tartunnan saanut opettaja ollut missään vaiheessa samassa rakennuksessa kuin prinssi Daniel, joten prinssi ei ole voinut saada tartuntaa.

Ruotsin hovin tiedottaja Margareta Thorgrenin mukaan tilannetta seurataan aktiivisesti ja tulevia kuninkaallisten vierailuja ja tilaisuuksia punnitaan tarkkaan.

Prinssi Daniel altistui koronaviruksille vierailullaan.­

Viime viikolla prinsessa Estellen koulu suljettiin koronavirustartunnan takia, kertoi Svensk Damidning. Prinsessa aloitti syksyllä ensimmäisen luokan Tukholmassa sijaitsevassa yksityiskoulussa Campus Manilassa. Koulun rehtori lähetti kaikille vanhemmille kirjeen tartunnan saaneesta oppilaasta, jonka jälkeen koulunkäynti keskeytettiin kahdeksi päiväksi.

Lehden mukaan Estelle ei ole saanut tartuntaa. Tällä viikolla koulunkäynti on jatkunut normaalisti ja Estelle on palannut koulun penkille. Tilanne voi kuitenkin muuttua, mikäli Ruotsin hallitus päättää sulkea koulut.

Perjantaina Ruotsin hovi julkaisi tiedotteen, jossa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa kiittää kaikkia, jotka pyrkivät hillitsemään tartuntojen leviämistä.

– Seuraamme tarkkaan koronaviruksen kehittymistä Ruotsissa ja sen ulkopuolella. Haluan lähettää terveiseni heille, jotka pyrkivät rajoittamaan koronaviruksen leviämästä ja jotka tarjoavat apua sairastuneille. Teidän panoksenne on tärkeää maallemme. Minä, perheeni sekä kaikki ruotsalaiset arvostamme sitä syvästi, kuningas kertoo tiedotteessa.

Myös Espanjan kuningatar Letizia altistui tartunnalle tavattuaan perjantaina Espanjan tasa-arvoministeri Irene Monteron, jolla todettiin keskiviikkona koronavirustartunta. Kuningatar sekä kuningas Felipe VI passitettiin uutisen jälkeen koronavirustesteihin. Pari sai huokaista helpotuksesta, sillä tulos oli molempien kohdalla negatiivinen.

Irene Montero ja hänen puolisonsa Pedro Iglesias ovat molemmat karanteenissa.

Kuninkaalliset kansan tukena

Tanskan kuninkaallisperhe on palannut tilanteen seurauksena kotiin Sveitsistä. Tanskan hovin tiedotteen mukaan kruununprinssi Frederik ja hänen Mary-puolisonsa haluavat palata kotiin tukemaan kansalaisiaan.

– Kruununprinssiparin mielestä on luonnollista palata kotiin tanskalaisten tueksi. Tässä tilanteessa kaikilta vaaditaan paljon ja kaikilla on vastuu huolehtia toisistaan, Instagramissa julkaistussa tiedotteessa kerrotaan.

Tanskan kuninkaallisperhe palasi kotiin.­

Tanskassa on otettu järeät toimenpiteet käyttöön koronatilanteen takia. Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kertoi keskiviikkona, että kaikki maan koulut, yliopistot ja päiväkodit suljetaan, jotta viruksen leviämistä saataisiin hillittyä. Lisäksi kaikki ei-kriittisissä tehtävissä toimivat julkisen sektorin työntekijät jäävät kotiin perjantaista alkaen.

Tanskan kruununprinssiparin lapset Christian, Isabella, Vincent ja Josephine aloittivat tammikuussa koulunkäynnin sveitsiläisessä yksityiskoulussa, mutta he jatkavat opintojaan Tanskassa, kun koulut avataan.

Kuningattaren 80-vuotissyntymäpäiväjuhlat peruttu

Torstaina Tanskan hovi tiedotti, että kuningatar Margareeta II on palannut Tanskaan perinteiseltä talvilomaltaan Norjasta. Koronatilanteen vuoksi kuningatar on päättänyt perua kaikki kuninkaalliset tapahtumat, eikä kuninkaallisperhe osallistu virallisiin tilaisuuksiin.

Myös Tanskan merkittävä kuninkaallinen juhla, huhtikuussa järjestettävä kuningattaren 80-vuotissyntymäpäiväjuhla, on peruttu.

Tanskan kuningatar Margareeta II joutui perumaan syntymäpäiväjuhlansa.­

Tanskaan palannut kuningatar asuu toistaiseksi Fredensborgin linnassa. Kuningatar lähetti terveisensä kansalaisille hovin tiedotteessa.

– Meillä kaikilla on vastuu huolehtia toisistamme ja auttaa Tanskaa selviämään maamme erittäin suuresta haasteesta. Siksi meidän kaikkien on noudatettava hallituksen ja viranomaisten ohjeita ja huolehdittava toisistamme, kuningatar neuvoi tiedotteessa.

– Haluan sydämellisesti kiittää Tanskan terveydenhuollon henkilöstöä sekä viranomaisia, instituutioita, yrityksiä ja ihmisiä, jotka antavan tanskalaisille suurta voimaa ja huolenpitoa, jotta voimme selviytyä tästä vaikeasta ajasta yhdessä, hän jatkoi.

Archie-poika jäi Kanadaan

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan jättivät hyvästinsä brittihoville maanantaina, kun he edustivat viimeistä kertaa virallisesti Britannian kuninkaallisen perheen jäseninä. Herttuapari osallistui Westminster Abbeyssa vuosittain järjestettävään Commonwealth Service -tilaisuuteen.

Pari jätti kymmenen kuukauden ikäisen Archie-poikansa kotiinsa Kanadaan. Harryn ja Meghanin ystävä, toimittaja Bryony Gordon kirjoitti The Telegraph -lehdessä, että Archieta haluttiin suojella maailmanlaajuisen pandemian aikana.

Meghan lensi keskiviikkona takaisin Vancouveriin poikansa luokse.

Harry ja Meghan jättivät maanantaina hyvästinsä brittihoville.­

Maailman terveysjärjestö WHO julisti keskiviikkona koronaviruksen pandemiaksi eli maailmanlaajuisesti levinneeksi epidemiaksi. Järjestö patisti valtioita entistä kovempaan työhön viruksen leviämisen hidastamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?